Ψυχική Ανθεκτικότητα: Θετική έννοια με αρνητική «προέλευση»…..

 
Ψυχική Ανθεκτικότητα: Θετική έννοια με αρνητική «προέλευση»…..
© Corinne Dubreuil/ATP Tour
tn team Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022 - 13:28

Ο αθλητικός ψυχολόγος Γιάννης Ζαρώτης στο νέο του άρθρο πραγματεύεται την ψυχική ανθεκτικότητα των αθλητών, αναλύοντας τη πολύπλευρη διάσταση του όρου και ξεδιαλύνοντας την ερμηνεία του.

Ψυχική Ανθεκτικότητα: Θετική έννοια με αρνητική «προέλευση»…..

Η ψυχική ανθεκτικότητα ακούγεται και είναι θετική έννοια για τον άνθρωπο. Αναφέρεται στην ικανότητα ή και δεξιότητα που αναπτύσσει το άτομο να ανταπεξέρχεται σε δυσκολίες, να διαχειρίζεται αρνητικά συναισθήματα και δυσάρεστες καταστάσεις, να υπομένει δυσκολίες και να μην καταβάλλεται από αντιξοότητες. Είναι ο άνθρωπος που όπως συχνά αναφέρεται «δεν τα παρατάει εύκολα». Σε κάθε περίπτωση δεν του είναι εύκολο, έχει αναπτύξει, ωστόσο, τα κατάλληλα «αντισώματα», ώστε να υπομείνει και να ξεπεράσει την δυσκολία που προκύπτει.

Στον αθλητισμό, η έννοια αποκτά πολύπλευρη διάσταση και με μεγάλη ποικιλία στην εφαρμογή της, καθώς συνδέεται με τραυματισμούς, αποτυχίες, ήττες και κάθε λογής αντιλαμβανόμενες αντιξοότητες. Η σημασία της έγκειται στο ότι ο αθλητής συνεχίζει να προσπαθεί, ενώ του συμβαίνουν οι προαναφερόμενες αντιξοότητες και σε καμιά περίπτωση δεν καταβάλλεται ώστε να εγκαταλείψει την προσπάθειά του. Για το λόγο αυτό η έννοια της ψυχικής ανθεκτικότητας χαρακτηρίζεται τόσο σημαντική και απαραίτητη για την αθλητική δραστηριότητα.

Έχουμε αναρωτηθεί πως αναπτύσσεται, πώς καλλιεργείται στο άτομο; Πώς είναι εφικτό κάποιος να υπομένει δυσκολίες χωρίς να χάνει το κίνητρό του; Πώς απέκτησε αυτή τη δυνατότητα ενώ δεν είναι το ίδιο εμφανής στον καθένα;

Η «Αρνητική Προέλευση» της ψυχικής ανθεκτικότητας έγκειται σ’ αυτό ακριβώς το σημείο: Για να την αναπτύξει ο άνθρωπος θα χρειαστεί να έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες, να έχει βιώσει δυσάρεστα συναισθήματα, να έχει ξεπεράσει αντιξοότητες και να «γνωρίζει τον τρόπο» για να επανέλθει.

Όποια δυσκολία συναντά ο καθένας και ταυτόχρονα βρίσκει τρόπο να την ξεπεράσει, όσο πιο δυσάρεστη είναι μια κατάσταση και βρει τρόπο αντιμετώπισης, τόσο πιο ανθεκτικός θα γίνει. Απαιτείται από μικρή ηλικία η ανάπτυξη αυτονομίας του ατόμου με την παράλληλη υποστήριξη από το περιβάλλον του και ταυτόχρονα η «εκπαίδευσή» του στην αντιμετώπιση δυσκολιών. Θα ευχόμασταν για τον καθένα να μην συναντήσει ποτέ στη ζωή του ή και την αθλητική του δραστηριότητα κάποια δυσάρεστη συνθήκη. Καθώς κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον απίθανο, κάθε φορά που κάποιος συναντά την αρνητική και δυσάρεστη διάσταση της καθημερινότητας, έχει στο μυαλό του ότι «χτίζει» την ψυχική του ανθεκτικότητα……


O Ζαρώτης Iωάννης είναι Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος (κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου), απόφοιτος του Προγράμματος Ψυχολογίας του τμήματος Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής- Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και απόφοιτος του Φ.Π.Ψ. Ιωαννίνων.

Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο πρόγραμμα «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός» του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών με ειδικότητα «Αθλητική Ψυχολογία» και είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Προγράμματος Ψυχολογίας του ΦΠΨ Αθηνών. Είναι μέλος τουΣυλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.), της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας (ΕΑΨ), της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Αθλητικής Ψυχολογίας (FEPSAC) και της Διεθνούς Ενώσεως Εφαρμοσμένης Αθλητικής Ψυχολογίας (AASP). www.psychology.org.gr

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots