ATP
Οι δηλώσεις του προέδρου της ΑΤΡ που ξεσήκωσαν αντιδράσεις

 
Andrea Gaudenzi
Andrea Gaudenzi © ATP Tour
tn team Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2021 - 14:20

Ο πρόεδρος της ATP, Andrea Gaudenzi, σε μια πρόσφατη τοποθέτησή του είπε πως οι παίκτες που δεν βρίσκονται στο Top 100 δεν θα έπρεπε να περιμένουν να επιβιώσουν από το τένις, μια δήλωση που ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις από τους παίκτες της ΑΤΡ.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Financial Times δημοσίευσε ένα βίντεο 12 λεπτών στην επίσημη ιστοσελίδα της, με τον Gaudenzi να συζητάει για το θέμα της άνισης κατανομής στο εισόδημα των παικτών τένις.

Ο Gaudenzi εξηγεί στο βίντεο πως είναι λογικό οι παίκτες που είναι εκτός του Top 100 να μην μπορούν να ζήσουν και πως το Challenger Tour, υπάρχει σαν μια ευκαιρία για τους παίκτες αυτούς να κάνουν το breakthrough και να εξελιχθούν.

"Πρέπει να τραβήξεις κάπου τη γραμμή. Στο Challenger Tour, θα πρέπει να είσαι σε θέση να πληρώνεις τα έξοδά σου, αλλά να έχεις και τη γνώση ότι είναι σαν το πανεπιστήμιο, είναι σαν μια επένδυση. Μετά βγαίνεις πας στο ATP Tour, που είναι σαν να έχεις μια κανονική δουλειά. Δεν νομίζω ότι κανένα tour είναι βιώσιμο οικονομικά σ' αυτό το επίπεδο, διότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο, συνεπώς δεν υπάρχουν χορηγοί, ούτε τηλεοπτική μετάδοση, ούτε αρκετά έσοδα από τα εισιτήρια", είπε μεταξύ άλλων ο Gaudenzi.

Αρκετοί παίκτες αντέδρασαν και διαφώνησαν μ' αυτές τις δηλώσεις, με τον Vasek Pospisil, που ίδρυσε μαζί με τον Novak Djokovic το 2020 την PTPA, μια ανεξάρτητη ένωση παικτών που εστιάζει ακριβώς σε αυτό, στη δικαιότερη κατανομή και στην υποστήριξη των ασθενέστερων οικονομικά παικτών, να λέει:

"Είναι μια απίστευτα ανίδεη δήλωση, από τον άνθρωπο που αναφέρεται ως ηγέτης της ΑΤΡ και του αθλήματος του τένις. Είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αυτός ο άνθρωπος πιστεύει πως μόνοι οι 100 καλύτεροι στον κόσμο πρέπει να βγάζουν τα προς το ζην. Αυτό συμβαίνει όταν μονοπωλείς πλήρως το άθλημα."

Ο πρώην Αυστραλός τενίστας, Paul McNamee, είπε: "Τα σχόλια του Gaudenzi για τα Challengers είναι εντελώς ασεβή για τους ποιοτικούς παίκτες, που πολύ απλά δεν έχουν άλλη επιλογή! Ίσως τα λέει επειδή είναι συγκεντρωμένος στο να επεκτείνει όλα τα Masters 1000 σε δυο εβδομάδες το καθένα, ώστε να μειώσει τον αριθμό των τουρνουά ακόμα περισσότερο;"

Ο 37χρονος τενίστας, Dustin Brown, που αγωνίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο Challenger Tour, αλλά παρόλα αυτά ήταν πάντα ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητός στον κόσμο, είπε: "Πώς θα μπορούσε να είναι βιώσιμο οικονομικά, αν ο πρόεδρος μας μιλάει και σκέφτεται έτσι; Πολλοί παίκτες που παίζουν κυρίως στα Challengers δεν καταφέρνουν να πληρώσουν ούτε τα έξοδά τους. Ο ανταγωνισμός είναι όλο και μεγαλύτερος όσο περνούν τα χρόνια και ο Gaudenzi απλώς πετάει αυτό το προϊόν στα σκουπίδια."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots