ATP
Τσιτσιπάς: "Περήφανος για τη Μαρία, μπορεί ακόμα ψηλότερα"

 
Τσιτσιπάς: "Περήφανος για τη Μαρία, μπορεί ακόμα ψηλότερα"
© Kopatsch/Sato/Sidorjak
tn team Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 - 15:06

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε για την τεράστια βελτίωση και άνοδο της Μαρίας Σάκκαρη, για την οποία είναι πολύ περήφανος και μπορεί να τη δει ακόμα ψηλότερα. Ο Στεφ αναφέρθηκε ακόμα στην Ashleigh Barty και την απόσυρσή της από την ενεργό δράση που τον σόκαρε, για την περίοδο που και εκείνος σκέφτηκε να αποσυρθεί, αλλά και για το δίλημμα best-of-five ή best-of-three στα Grand Slams.

"Είναι θαυμάσιο που βρίσκεται εκεί. Είμαι πολύ περήφανος και χαρούμενος που η Μαρία κατάφερε να ισοφαρίσει το ρεκόρ μου και να είναι στο Νο.3 του κόσμου. Είμαι το ίδιο χαρούμενος με όταν το είχα καταφέρει εγώ", είπε ο Τσιτσιπάς για τη Σάκκαρη, που αυτή τη Δευτέρα σκαρφάλωσε στο Νο.3 της παγκόσμιας κατάταξης ισοφαρίζοντας και το δικό του career high.

"Πιστεύω πως μπορεί ακόμα ψηλότερα. Την έχω παρακολουθήσει και έχω δει πως έχει εξελιχθεί και πως έχει προοδεύσει. Έχω δει τους περισσότερους αγώνες της και της αξίζει να βρίσκεται εκεί. Της αξίζει να είναι εκεί περισσότερο από κάθε άλλον", πρόσθεσε ο Στεφ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Miami Open.

Ο Τσιτσιπάς αναφέρθηκε και στη μεγάλη είδηση των ημερών, την απόσυρση της Ashleigh Barty από το τένις: "Ήταν ένα σοκαριστικό νέο για μένα. Το έμαθα από τα social media καθώς σκρόλαρα στην αρχική μου. Είδα ολόκληρο το βίντεο με τη συνέντευξη και το έβλεπα με δυσπιστία γιατί δεν πίστευα σ' αυτό που έβλεπα. Τα πήγαινε τρομερά καλά, ήταν στο πικ της αυτή την περίοδο, έχει κερδίσει πρόσφατα το Wimbledon και το Australian Open."

Και ο Στεφ σκέφτηκε σε πολύ μικρή ηλικία την απόσυρση, έστω και για λίγο, μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο που πέρασε εξαιτίας του τραυματισμού του.

"Πέρσι είχα μια δύσκολη σεζόν. Πέρασα δύσκολα με τον τραυματισμό μου για αρκετό καιρό, ίσως όχι σε τέτοιο βαθμό, αλλά το πρόβλημα ήταν πάντα εκεί. Θυμάμαι να νιώθω πολύ άσχημα μετά τον αγώνα μου με τον Rublev στο Τορίνο. Δεν μπορούσα να σερβίρω όπως ήθελα, δεν μπορούσα να χτυπήσω forehands και backhands όπως συνήθιζα και κανείς δεν μπορούσε να με βοηθήσει. Δοκίμασα διαφορετικούς τρόπους για να το διορθώσω, αλλά τίποτα δε δούλευε. Οπότε είχε περάσει από το μυαλό μου η απόσυρση για 2 μέρες, να βάλω τέλος τόσο νέος στο πάθος μου, σ' αυτό που αγαπούσα. Ήταν δύσκολο για μένα, ένιωθα αβοήθητος, ότι δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Δεν θέλω να μένω πίσω και να βλέπω τους άλλους να προοδεύουν. Είμαι τυχερός που κατάφερα να βρω λύση στο πρόβλημα, να αλλάξω οπτική και νοοτροπία και να είμαι έκτοτε πιο αισιόδοξος."

Για τη συζήτηση των κορυφαίων του κόσμου και τη σύγκριση της νέας γενιάς με τους "Big 3", ο Στεφ είπε: "Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να συμπεριληφθώ σ' αυτή τη συζήτηση. Και ειλικρινά θα έπρεπε να είμαι πιο κοντά, αναλογιζόμενος την ηλικία μου, νιώθω ότι έχω μείνει λίγο πίσω τελευταία. Προσπαθώ να φέρω κάτι καλύτερο στο παιχνίδι μου. Δεν το σκέφτομαι αυτή τη στιγμή. Προσπαθώ να ανταγωνιστώ τη δική μου γενιά περισσότερο, διότι ο Rafa είναι ο μόνος (από τους Big 3) που έχει παίξει στα τελευταία τουρνουά, αν και αυτό μπορεί να μην κρατήσει πολύ. Εγώ προσπαθώ να είμαι ο καλύτερος της γενιάς μου και να μην επικεντρώνομαι στο τι συμβαίνει με τους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες."

Για το δίλημμα best-of-three ή best-of-five στα Slams σε σύγκριση και με το γυναικείο tour, ο Τσιτσιπάς ανέφερε: "Υπάρχει το ζήτημα του ίδιου χρηματικού επάθλου με τις γυναίκες ενώ παίζουν best-of-three. Δεν ξέρω... έχω διαβάσει ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερη αντοχή και θα μπορούσαν φαντάζομαι να παίζουν best-of-five. Μου αρέσει το best-of-five στα Grand Slams. Από την άλλη, αν εμείς γυρίζαμε σε best-of-three θα είχαμε περισσότερους διαφορετικούς νικητές."

Τέλος, για τη νέα εφαρμογή των tie-break στα τελευταία σετ όλων των Slams, ο Στεφ είπε: "Ως παιδί μου άρεσαν τα best-of-five παιχνίδια που τελείωναν για παράδειγμα με 18-16 (στα games). Είναι διασκεδαστικό να περιμένεις να δεις ποιος θα κάνει πρώτος break. Από την άλλη, δεν μπορείς να αφήνεις τους παίκτες να παίζουν μέχρι τις 6 το πρωί. Μπορεί να γίνει εξαντλητικό. Υπάρχει η περίπτωση του Kevin Anderson που κέρδισε τον John Isner στα ημιτελικά (του Wimbledon) πριν μερικά χρόνια. Δυο μέρες μετά αυτό το παιχνίδι του κατέστρεψε τον τελικό."

Ο Τσιτσιπάς θα περιμένει την σημερινή αναμέτρηση του Daniel Altmaier με τον J.J. Wolf για να μάθει τον πρώτο του αντίπαλο στο Miami Open, ενώ απόψε, μια ώρα μετά τα μεσάνυκτα, θα πραγματοποιήσει την πρεμιέρα του στο διπλό.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots