H Zheng άφησε τη Swiatek εκτός τελικού! (vids)

 
H Zheng άφησε τη Swiatek εκτός τελικού! (vids)
© ITF Tennis
tn team Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2024 - 15:02

Η Qinwen Zheng υποχρέωσε την Iga Swiatek στην πρώτη ήττα της στο Roland Garros από το 2021 κι έτσι το μεγάλο φαβορί δεν θα παίξει το ματς του χρυσού μεταλλίου στο Παρίσι!

Αν και ημιτελικός, ήταν μια από τις εκπλήξεις του τουρνουά, με την Zheng να επικρατεί καθαρά της Swiatek με 6-2, 7-5 και να πετυχαίνει μια από τις σπουδαιότερες προκρίσεις της καριέρας της, καθώς και την 1η νίκη της απέναντι σε Νο.1 τενίστρια του κόσμου.

Σκιά του εαυτού της ήταν η Swiatek, η οποία σταμάτησε στα 36 αβίαστα λάθη (με μόλις 10 winners), την ώρα που είχε απέναντί της μια πολύ σοβαρή και προσεκτική Zheng, που είχε 13 αβίαστα λάθη σε όλο το ματς. Χαρακτηριστικό είναι πως η Swiatek κέρδιζε τους περισσότερους πόντους της με λάθη υπό πίεση, με την Zheng να αμύνεται γενικά καλά και να αναγκάζει την Πολωνή να παίζει αρκετές επιπλέον μπάλες.

Στο 1ο σετ ειδικά η Swiatek κράτησε μόνο μια φορά το σερβίς της, στο 1ο game του αγώνα, όπου μάλιστα έσβησε break point πριν το κάνει. Στη συνέχεια πήρε άλλο ένα game με break για να ισοφαρίσει σε 2-2 και έχασε όλα τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω με 6-2 μέσα σε 39 λεπτά.

Προσπάθησε να αντιδράσει και ξεκίνησε καλά το 2ο σετ, στο οποίο προηγήθηκε με 4-0. Τα θαλάσσωσε όμως από εκεί και πέρα, με την Zheng να απαντάει με ένα δικό της σερί και να ισοφαρίζει σε 4-4.

Μπόρεσε να κάνει ένα hold για το 5-4 η Πολωνή, όμως η Κινέζα συνέχισε να είναι η καλύτερη παίκτρια στο υπόλοιπο του 2ου σετ και έφτασε σε νέο break στο 11ο game, για να προηγηθεί με 6-5. Στο 12ο game είχε break point η Iga, στην απέλπιδα προσπάθειά της να γυρίσει αυτό το ματς, αλλά η Zheng ήταν ξανά ψύχραιμη, το έσβησε και κράτησε τελικά το σερβίς της, για να "γκρεμίσει" το όνειρο της Swiatek για το χρυσό.

Αυτή ήταν η 1η φορά που κατάφερε να κερδίσει την Swiatek η Zheng, μετά από 6 αποτυχημένες προσπάθειες (1-6). Ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως έγινε η πρώτη παίκτρια που την κερδίζει γενικά στα γήπεδα του Roland Garros από το 2021, όταν το είχε κάνει η Μαρία Σάκκαρη, επίσης με 2-0 σετ τότε, για την προημιτελική φάση του παρισινού Slam.

Έκτοτε, η Swiatek μετρούσε ένα σερί 25 διαδοχικών νικών στο Roland Garros, κατακτώντας 3 συνεχόμενες φορές το major του Παρισιού. Ακόμα ένα σερί που της χάλασε η Zheng, ήταν αυτό των 20 διαδοχικών νικών που είχε στο χώμα φέτος.

Μετά τον τελικό του Australian Open, όπου έχασε από την Aryna Sabalenka εύκολα, η Zheng θα παίξει σε ακόμα έναν πολύ σπουδαίο τελικό φέτος, διεκδικώντας το χρυσό μετάλλιο στο ντεμπούτο της σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η 21χρονη Κινέζα, Νο.7 στην παγκόσμια κατάταξη, θα έχει μάλιστα πολύ καλές πιθανότητες σ' αυτόν τον τελικό, αφού το μεγάλο βήμα ήταν να περάσει τη Swiatek. Στον άλλον ημιτελικό θα αναμετρηθούν οι Donna Vekic και Anna Karolina Schmiedlova.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots