O Medvedev "γκρέμισε" το Grand Slam και κατέκτησε το 1ο του major! (vids)

 
Daniil Medvedev
Daniil Medvedev © USTA
tennisnews team Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 - 1:33

O Daniil Medvedev "γκρέμισε" τα όνειρα του Novak Djokovic για ένα ιστορικό και ασύλληπτο calendar-Year Grand Slam, κέρδισε τον κορυφαίο τενίστα του κόσμου με 3-0 σετ και κατέκτησε τον πρώτο major τίτλο στην καριέρα του.

Σε έναν τελικό που σίγουρα δεν ήταν όπως τον περίμεναν οι περισσότεροι, ο Daniil Medvedev επιβλήθηκε του Novak Djokovic με 6-4, 6-4, 6-4 και έγινε ο νέος πρωταθλητής του US Open, καταστρέφοντας παράλληλα τη μεγάλη ευκαιρία του Nole να γράψει ιστορία.

Ήταν ξεκάθαρο σε όλο τον αγώνα πως η πίεση ήταν πολύ μεγάλη ακόμα και για τον Djokovic, αναμφίβολα τον κορυφαίο τενίστα πνευματικά στη σύγχρονη εποχή. Στα 38 αβίαστα λάθη ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Nole, ενώ είχε και 27 winners, με τον Medvedev την ίδια στιγμή να έχει 16 άσους, 38 winners και 31 αβίαστα λάθη.

Δεν έλειψε η νευρικότητα από τον Ρώσο, που έκανε πολλά διπλά λάθη, ειδικά όταν πλησίαζε στη γραμμή του τερματισμού, αλλά είχε την πολυτέλεια να μην τον επηρεάσουν, αφενός γιατί βρισκόταν μπροστά σε όλη την διάρκεια του τελικού και αφετέρου γιατί είχε απέναντί του έναν εντελώς αποδιοργανωμένο Djokovic.

Αν και προηγήθηκε με 40-15 στο εναρκτήριο game του ματς, ο Djokovic δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί το σερβίς του και από τότε κιόλας ξεκίνησαν όλα να πηγαίνουν στραβά για εκείνον. Ο Medvedev έκανε το break, προηγήθηκε με 1-0 και είχε στη συνέχεια ένα εκπληκτικό σετ από τη γραμμή του σερβίς, με 15/15 κερδισμένους πόντους στα πρώτα και 5/8 στα δεύτερα, για να φτάσει χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο στο 6-4.

Μέχρι εκεί δεν ήταν τίποτα καινούριο για τον Djokovic, που είχε χάσει το 1ο σετ και στους 4 προηγούμενους αγώνες του. Μάλιστα, είναι ο πρώτος παίκτης που έχει καταφέρει να κερδίσει 4 αγώνες από το 0-1 σετ στην ιστορία του τουρνουά.

Σε αντίθεση με τα άλλα παιχνίδια όμως, αυτή τη φορά ο Σέρβος δεν μπόρεσε να κάνει το γρήγορο break στο 2ο σετ. Και το χειρότερο είναι πως είχε τις ευκαιρίες του, αλλά ο Medvedev έσβησε 5 break points στα πρώτα 2 service games του, επιστρέφοντας από το 0-40 στο 1ο, για να ισοφαρίσει σε 1-1 και 2-2 αντίστοιχα.

Αυτό επηρέασε τον Djokovic, που έβγαλε ξανά στην επιφάνεια την έντονη νευρικότητα και ο Medvedev σαφώς πιο ήρεμος, έκανε το break για να προηγηθεί με 3-2 στο 2ο σετ. Αυτό το break έκανε ξανά πιο χαλαρό από τη γραμμή του σερβίς τον 25χρονο Ρώσο, που πήρε τα δυο επόμενα service games του με love για να φτάσει στο 5-3, ενώ στο 10ο game προηγήθηκε με 40-0 ξανά και μπορεί να έχασε τα 2 πρώτα set points του, αλλά έκλεισε το σετ στο 3ο για το 6-4.

Ο Djokovic, ο οποίος είχε γυρίσει από το 0-2 σετ τον τελικό του Roland Garros με τον Στέφανο Τσιτσιπά, δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση εκείνον τον παίκτη σήμερα. Στο ξεκίνημα του 3ου σετ υπέστη 2 break και αστραπιαία έμεινε πίσω με 0-4.

Ο Medvedev άρχισε να έχει κι αυτός άγχος και "χάρισε" μερικούς πόντους στον Djokovic με τα διπλά λάθη του, έχασε και ένα match point για το 6-2 και υπέστη break με αποτέλεσμα να γίνει το 5-3, αλλά στο 10ο game, όταν για 2η φορά σέρβιρε για τον τίτλο, ήταν πιο ήρεμος και "σφράγισε" τη νίκη, που σίγουρα ήρθε ανεπαίσθητα εύκολα και για τον ίδιο, σε 2 ώρες και 15 λεπτά.

Ο Djokovic, που για 2η φορά στην καριέρα του ολοκληρώνει μια χρονιά με ρεκόρ 27-1 σε Grand Slam τουρνουά, θα χρειαστεί να περιμένει λίγους μήνες ακόμα μέχρι να διεκδικήσει το 21ο major της καριέρας του.

Ο Medvedev, ο οποίος κέρδισε τον Djokovic για 4η φορά στις 6 τελευταίες αναμετρήσεις τους και για 4η συνολικά σε 9 αγώνες (4-5), κατέκτησε τον σημαντικότερο τίτλο της καριέρας του και έγινε ο πρώτος παίκτης από τις νεότερες γενιές, από τους παίκτες που γεννήθηκαν μετά το 1990, που κατέκτησε Grand Slam τίτλο κερδίζοντας τουλάχιστον έναν παίκτη από τους Big 3.

Ο 25χρονος Ρώσος έφτασε επίσης τους 4 τίτλους στη φετινή χρονιά, μετά από τα 250άρια της Μασσαλίας και της Μαγιόρκας και το 1000άρι του Τορόντο, ενώ συνολικά έχει 13 τίτλους σε 20 τελικούς (13-7).

Επίσης, έγινε ο 9ος διαφορετικός πρωταθλητής του US Open στα 14 τελευταία χρόνια (από το 2007), στα οποία έχουμε δει να σηκώνουν το τρόπαιο οι Federer, Nadal, Djokovic, Andy Murray, Juan Martin Del Potro, Marin Cilic, Stan Wawrinka και Dominic Thiem.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots