Djokovic: Μια νίκη μακριά από το Νο.1

 
Djokovic: Μια νίκη μακριά από το Νο.1
© Western & Southern Open
tn team Κυριακή, 27 Αυγούστου 2023 - 14:10

Δείχνει αδύνατο να μην ανακτήσει το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης μετά το US Open ο Novak Djokovic, ο οποίος μάλιστα έχει μια μεγάλη ευκαιρία μπροστά του να θέσει τις βάσεις για δυο ακόμα αδιανόητα ρεκόρ.

Ο Novak Djokovic έχει επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από 2 χρόνια και μετά την επιτυχία του Σινσινάτι, όπου απέδειξε πως διατηρεί το υψηλό του κίνητρο και παραμένει σε τρομερή φόρμα, έρχεται το US Open.

Εκεί, ο Σέρβος θα διεκδικήσει τις επόμενες εβδομάδες τον 24ο Grand Slam τίτλο του και φυσικά αυτός είναι ο μεγάλος στόχος για το υπόλοιπο του 2023. Υπάρχουν, ωστόσο, δυο ακόμα αδιανόητα ρεκόρ στα οποία μπορεί να φτάσει έως το τέλος της σεζόν, με κατάκτηση ή ακόμα και μια καλή πορεία στη Νέα Υόρκη, τα οποία σχετίζονται με το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Αρχικά, η επιστροφή του στο Νο.1 είναι μάλλον δεδομένη. Έχοντας να υπερασπιστεί 2.000 βαθμούς, ο Carlos Alcaraz μόνο με ένα θαύμα θα διατηρηθεί στην κορυφή, αφού αφενός θα πρέπει ο ίδιος να κατακτήσει τον τίτλο και αφετέρου ο Djokovic να ηττηθεί στον 1ο γύρο από τον Alexandre Muller, No.85 στον κόσμο.

Μια νίκη δηλαδή αρκεί στον Novak, ώστε να επιστρέψει στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, όπου έχει ήδη περάσει 389 εβδομάδες συνολικά στην καριέρα του, έχοντας στην κατοχή του το καλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών, με διαφορά από το δεύτερο, τις 310 εβδομάδες του Roger Federer.

Ο Djokovic προφανώς είναι πλήρης σ' αυτό το κομμάτι και δεν τον απασχολεί πλέον καθόλου, ωστόσο δεν μπορεί να μην σκέφτεται το τεράστιο ορόσημο των 400 εβδομάδων. Άλλωστε, κάθε φορά που έχει τη δυνατότητα να θέσει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη και να γράψει ιστορία, λαμβάνει και κίνητρο, όπως πολλάκις έχει πει.

Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δείχνει πολύ δύσκολο να τον εμποδίσει κάποιος πλην του Alcaraz σε οποιοδήποτε τουρνουά, πόσο μάλλον ένα Grand Slam, ο Djokovic έχει σημαντική ευκαιρία μπροστά του να εξασφαλίσει μεγάλη διαφορά από τον Ισπανό, που θα τον κρατήσει με ασφάλεια στο Νο.1 έως και το τέλος της χρονιάς.

Θα είναι πάντως προϋπόθεση να αγωνιστεί στα τρια μεγάλα ραντεβού του υπολοίπου της σεζόν, τα Masters σε Σαγκάη και Παρίσι και στο ATP Finals, καθώς εκεί θα έχει περισσότερους βαθμούς να υπερασπιστεί από τον Alcaraz, επομένως ενδέχεται να μην είναι τόσο απλή η παραμονή του στο Νο.1 αν απουσιάσει έστω και σε ένα από αυτά.

Αν πάντως φύγει από τη Νέα Υόρκη με το 24ο τρόπαιο σε Slam, η λογική λέει πως θα κινδυνέψει μόνο στο ATP Finals, όπου θα χρειαστεί να υπερασπιστεί 1.500 βαθμούς και ο Alcaraz κανέναν.

Στην περίπτωση που τα καταφέρει να κρατήσει το Νο.1 και μετά το Τορίνο, θα μιλάμε για δυο νέα αδιανόητα ρεκόρ που μόνο αυτός θα μπορούσε να έχει πετύχει: τη συμπλήρωση 400 εβδομάδων παραμονής στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης (με 2ο ρεκόρ τις 310 του Federer) και το 8ο Year-end No.1 στην καριέρα του (με 2ο ρεκόρ τα 6 του Pete Sampras).

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots