Στο θρόνο του US Open η Sabalenka (vids)

 
Στο θρόνο του US Open η Sabalenka (vids)
© USTA
tennisnews team Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2024 - 1:10

H Aryna Sabalenka κέρδισε την Jessica Pegula και στον τελικό του US Open για να κατακτήσει το 2ο Grand Slam της στην φανταστική σεζόν της!

Η Sabalenka είναι η νέα "Βασίλισσα" του US Open, καθώς κέρδισε μετά από έντονη μάχη στο Arthur Ashe την Pegula με 7-5, 7-5, σε σχεδόν 2 ώρες αγώνα.

Ήταν ο 2ος συνεχόμενος τελικός που κέρδισε με την Pegula η Sabalenka, η οποία είχε κερδίσει την Αμερικανίδα και στον τελικό του Σινσινάτι πριν από 3 εβδομάδες.

Πρόσθεσε άλλο ένα Grand Slam μετά το Australian Open στην τρομερή σεζόν της, στην οποία έχει κατακτήσει και το 1000άρι του Σινσινάτι, ενώ ήταν φιναλίστ σε άλλα δυο 1000άρια, στη Μαδρίτη και στη Ρώμη. Συνολικά ήταν ο 3ος Grand Slam τίτλος της, μετά τους back-to-back τίτλους στη Μελβούρνη, το 2023 και το 2024.

Έδωσαν σκληρή μάχη στον τελικό Sabalenka και Pegula, με τη Λευκορωσίδα να είναι η παίκτρια που αναλάμβανε τις περισσότερες φορές να τελειώσει τα ράλι, ολοκληρώνοντας το ματς με 40 winners και 34 αβίαστα λάθη. Στους 17 winners έμεινε η Pegula, που είχε και 22 αβίαστα λάθη.

Το παιχνίδι έγινε σε indoors συνθήκες και η Pegula κατάφερε να κάνει το πρώτο break και να προηγηθεί με 2-1, όμως η Sabalenka απάντησε με ένα σερί 4 διαδοχικών games και το προβάδισμα στο 5-2. H Pegula δεν το έβαλε κάτω και επέστρεψε στο σετ, ισοφαρίζοντας σε 5-5, ενώ είχε και ένα break point για να προηγηθεί στο 11ο game!

Η Sabalenka έμεινε στο ύψος της, κράτησε το σερβίς της μετά από 4 ισοπαλίες για να φτάσει εκείνη στο υπέρ της 6-5 και στο 12ο game "έσπασε" την Pegula μετά από 4 χαμένα break points και 4 ισοπαλίες, για να κάνει στο 5ο της set point το 7-5.

Και το 2ο σετ ήταν αρκετά περιπετειώδες, παρότι η Sabalenka προηγήθηκε με 3-0 και φαινόταν να ελέγχει το ματς. Για μια ακόμα φορά η Pegula αντιστάθηκε σθεναρά και μάλιστα αυτή τη φορά λίγο έλειψε να πάρει το σετ, αφού με 5 κερδισμένα games στη σειρά απέκτησε προβάδισμα με break σε κομβικό σημείο, στο 5-3.

Πήρε και τον πρώτο πόντο του 9ου game η Αμερικανίδα, με την Sabalenka να δείχνει για μια ακόμα φορά στόφα μεγάλης πρωταθλήτριας και να γυρίζει εκ νέου το momentum. Κατάφερε πρώτα να βρει καλά σερβίς σε ένα πολύ άσχημο σημείο και να μειώσει σε 5-4, ενώ στη συνέχεια μετέφερε ξανά την πίεση στην αντίπαλη πλευρά, αφού έκανε το break back για το 5-5.

Με νέο κράτημα σερβίς ανέκτησε το προβάδισμα στο 6-5 η κάτοχος 3 Grand Slam τίτλων και ανάγκασε την Pegula να σερβίρει για να μείνει στο σετ και στο παιχνίδι. Όπως και στο 1ο σετ δεν τα κατάφερε η Αμερικανίδα να βγει απ' αυτή τη θέση, με την Sabalenka να παίρνει το game και να πέφτει στο έδαφος για να πανηγυρίσει τον 1ο της τίτλο στη Νέα Υόρκη.

Ήταν ο 16ος τίτλος στην καριέρα της Sabalenka, που θα ολοκληρώσει τη χρονιά ούσα η παίκτρια με τα περισσότερα majors στο 2024. Θυμίζουμε πως η Iga Swiatek κατέκτησε το Roland Garros και η Barbora Krejcikova το Wimbledon.

Με τις 11 διαδοχικές νίκες με τις οποίες ολοκληρώνει τη σεζόν της στην Αμερική, η Sabalenka μείωσε τη διαφορά της από τη Swiatek στο Race στους 409 βαθμούς, επιστρέφοντας δυναμικά και στο παιχνίδι του Year-end No.1.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots