Wimbledon: Βαρύ πρόστιμο για τον αποκλεισμό των Ρώσων και σκέψεις για αλλαγή του κανονισμού

 
Daniil Medvedev
Daniil Medvedev © AELTC
tn team Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 - 9:52

Η ΑΤΡ επέβαλλε ένα βαρύ πρόστιμο στην LTA για τον αποκλεισμό των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τα τουρνουά της Μεγάλης Βρετανίας και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα σκέφτεται να αλλάξει τον κανονισμό αυτόν το 2023.

Ένα εκατομμύριο δολάρια θα πρέπει να πληρώσει στην ΑΤΡ η βρετανική ομοσπονδία αντισφαίρισης (LTA), εξαιτίας της πολύ αυστηρής απόφασής της να αποκλείσει όλους τους Ρώσους και τους Λευκορώσους αθλητές από τα τουρνουά της το 2022, συμπεριλαμβανομένου και του Wimbledon, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Θυμίζουμε πως από τότε που ξεκίνησαν να λαμβάνονται μέτρα από τα διοικητικά όργανα του τένις, οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές δεν είχαν δικαίωμα να εκπροσωπούν την πατρίδα τους στα τουρνουά, συνέχισαν όμως να αγωνίζονται κανονικά, μιας και το άθλημα είναι ατομικό. Εξ ολοκλήρου αποκλείστηκαν μόνο από τα ομαδικά τουρνουά, όπως είναι το Davis Cup, το Billie Jean King Cup και από του χρόνου και το United Cup.

H LTA παρόλα αυτά πήρε πιο αυστηρά μέτρα και δεν επέτρεψε σε κανέναν αθλητή απ' αυτές τις δυο χώρες να αγωνιστεί σε βρετανικό έδαφος, την ώρα που οι περισσότεροι μεγάλοι Ρώσοι παίκτες, όπως για παράδειγμα o Andrey Rublev, καταδίκαζαν με κάθε ευκαιρία τον πόλεμο.

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, η WTA επέβαλλε επίσης πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην LTA, ενώ όπως αναφέρουν τα βρετανικά media φαίνεται και πως τα δυο κυβερνητικά όργανα του τένις άσκησαν και πίεση στην ομοσπονδία, απειλώντας πως αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική θα προχωρήσουν σε πιο δραστικά μέτρα, όπως είναι ο αποκλεισμός από το tour.

Η LTA έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση και στις δυο αποφάσεις που πάρθηκαν κατά της, ωστόσο σύμφωνα με την Telegraph ήταν αρκετά δραστικές οι πρωτοβουλίες της WTA και της ATP, αφού οι διοργανωτές του Wimbledon σκέφτονται πολύ σοβαρά να υποχωρήσουν και να δώσουν ξανά το δικαίωμα στους Ρώσους και Λευκορώσους να αγωνιστούν στο βρετανικό Grand Slam το 2023.

Θυμίζουμε πως η απόφαση να μην αγωνίζονται Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές σε βρετανικό έδαφος ήταν μια πρωτοβουλία που πάρθηκε αρκετά πριν το Wimbledon από την κυβέρνηση, που συνεχίζει να μην θέλει τους αθλητές των συγκεκριμένων χωρών.

Ως απάντηση στην ανακοίνωση του νέου προστίμου προς την LTA, η Υπουργός Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, Michelle Donelan, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της με την πίεση που ασκείται.

"Είμαστε ξεκάθαροι στο ότι ο αθλητισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να νομιμοποιηθεί αυτή η θανατηφόρα εισβολή και πως οι αθλητές που εκπροσωπούν τα κράτη της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα πρέπει να αποκλειστούν από τις άλλες χώρες. Παρά την ευρεία καταδίκη, τα διεθνή tour του τένις έχουν αποφασίσει να είναι παρίες σε αυτό. Πρόκειται για μια λάθος κίνηση από την ATP και τη WTA. Τους προτρέπω να σκεφτούν πιο προσεκτικά τι μήνυμα στέλνει με αυτό", είπε η Donelan.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots