WTA
Η WTA εξετάζει το protected ranking σε περιπτώσεις ντόπινγκ

 
Η WTA εξετάζει το protected ranking σε περιπτώσεις ντόπινγκ
© Jimmie48 / WTA
tn team Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 - 13:03

Η WTA εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει τον κανονισμό του protected ranking και για αθλήτριες που επιστρέφουν μετά από ντόπινγκ έπειτα από αθώωση ή μείωση ποινής, όπως συνέβη με τη Simona Halep.

Αρκετός ντόρος έγινε τις τελευταίες ημέρες στο Μαϊάμι, σχετικά με τη wild card που πήρε η Halep από τους διοργανωτές του Miami Open, στην επιστροφή της στο tour μετά από υπόθεση ντόπινγκ.

Θυμίζουμε πως η Ρουμάνα είχε τιμωρηθεί αρχικά με 4 έτη αποκλεισμού και τελικά η ποινή της μειώθηκε στους 9 μήνες. Είχε μείνει εκτός αγώνων ήδη για 19 μήνες κι έτσι είχε χάσει όλους τους βαθμούς της, με αποτέλεσμα να εξαρτάται πλήρως από τις wild cards, κάτι που φυσικά δεν θα ήταν το ίδιο εύκολο αν δεν ήταν αθλήτρια αυτού του βεληνεκούς.

Επιπλέον, θα εξαρτιόταν από τις wild cards και αν είχε αθωωθεί εντελώς μετά την έφεσή της, γι' αυτό το λόγο και η WTA εξετάζει την εφαρμογή του κανονισμού του protected ranking και γι' αυτή την κατηγορία παικτριών.

"Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία επανεξέτασης του κανονισμού, διότι πιστεύουμε πως έχει αξία να το λάβουμε υπόψη. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πιθανή αλλαγή του κανονισμού θα εξαρτηθεί από τις γνώμες που θα πάρουμε από τα μέλη μας", ανέφερε εκπρόσωπος της WTA στο Reuters.

Αυτή τη στιγμή το protected ranking καλύπτει παίκτριες που επιστρέφουν μετά από σοβαρό τραυματισμό ή μετά από εγκυμοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, αν μια παίκτρια απουσιάσει για τουλάχιστον 6 μήνες από το tour λόγω τραυματισμού, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το protected ή special ranking της για 12 τουρνουά όταν επιστρέψει, το οποίο προκύπτει από τον μέσο όρο της στην παγκόσμια κατάταξη κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών της απουσίας της. Ο ίδιος ακριβώς κανονισμός ισχύει και για την ΑΤΡ, με τη WTA να τον διαμοφώνει το 2018, ώστε να καλύπτει και τις παίκτριες που επιστρέφουν μετά από εγκυμοσύνη.

Κι ενώ η Halep έχασε 19 μήνες από το tour ενώ τελικώς τιμωρήθηκε για 9, λίγους μήνες πριν υπήρξε και η περίπτωση της Tara Moore, της Βρετανίδας τενίστριας που συμπλήρωσε 19 μήνες εκτός tour εξαιτίας υπόθεσης ντόπινγκ, από την οποία αθωώθηκε εντελώς!

"Είναι θαυμάσιο που η Halep μπορεί να σταθεί τόσο γρήγορα και πάλι στα πόδια της. Κρίμα που δεν ισχύει το ίδιο για μένα και για άλλους παίκτες που έχουν αθωωθεί και δεν είναι τόσο ψηλά σε δημοτικότητα", είπε η Moore, η οποία το καλοκαίρι του 2022, όταν και τιμωρήθηκε, είχε φτάσει στο Νο.77 του κόσμου στα διπλά. Από τις αρχές του 2024 μπορούσε να επιστρέψει στους αγώνες, όμως ακόμα δεν το έχει κάνει και είναι πιθανό να μην επιστρέψει ξανά στο τένις.

Υπέρ της επανεξέτασης του κανονισμού τάχθηκε και η Ένωση Επαγγελματιών Τενιστών (PTPA), την οποία δημιούργησε ο Novak Djokovic για να βελτιώσει τις συνθήκες για όλους τους επαγγελματίες τενίστες και τις επαγγελματίες τενίστριες.

"Ο χρόνος και οι ευκαιρίες που χάνονται είναι αδύνατο να ανακτηθούν πλήρως. Γι' αυτό και η PTPA υποστηρίζει να έχουν οι παίκτες που αθωώνονται σε υποθέσεις ντόπινγκ ένα special ranking όταν επιστρέφουν στο tour. Έχουμε ζητήσει τέτοιο κανονισμό και στο παρελθόν και χαιρετίζουμε την εξέτασή του τώρα", είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της PTPA, Ahmad Nassar.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots