WTA
Πιο κοντά στην αθώωση η Halep

 
Πιο κοντά στην αθώωση η Halep
© Jimmie48 / WTA
tn team Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022 - 18:25

Ένα βήμα πιο κοντά στη δικαίωση και αθώωσή της βρίσκεται η Simona Halep, η οποία θυμίζουμε πως είχε βγει θετική σε έλεγχο ντόπινγκ νωρίτερα φέτος. Η εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα και φέρνει τη Ρουμάνα πιο κοντά στην άρση των κατηγοριών.

Όπως αναφέρει η ρουμανική ιστοσελίδα ProSport, ο γαλλικός οργανισμός τοξικολογίας και φαρμακολογίας που ανέλαβε να διαλευκάνει την υπόθεση για λογαριασμό της Halep, εντόπισε πως η ουσία Roxadustat, για την οποία αποκλείστηκε από τo tour η Ρουμάνα τενίστρια, βρέθηκε στον οργανισμό της εξαιτίας ενός συμπληρώματος που "μολύνθηκε" από αυτή, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

Αν καταφέρει να συλλέξει και τα αντίστοιχα στοιχεία, η Halep θα αποδείξει πως η απαγορευμένη ουσία μπήκε στο συμπλήρωμά της από λάθος του εργοστασίου παραγωγής, αφού δεν αναγράφεται στα συστατικά του προϊόντος. 

"Φαίνεται πως η μέθοδος με την οποία εισήλθε στο σώμα της αθλήτριας το Roxadustat έχει εντοπιστεί και πρόκειται για μολυσμένο συμπλήρωμα διατροφής. Μολυσμένο, χαρακτηρίζεται ένα προϊόν που περιέχει την απαγορευμένη ουσία, χωρίς αυτή να αναγράφεται στην ετικέτα του ή στις προσβάσιμες πληροφορίες που μπορείς να έχεις γι' αυτό στο διαδίκτυο", εξήγησε ένας από τους δικαστές του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου της Λωζάνης (CAS), o Cristian Jura, στο ProSport.

Με τα νέα δεδομένα η Halep μπορεί να αθωωθεί πλήρως, ενώ η πιο βαριά ποινή που αντιμετωπίζει είναι ο αποκλεισμός έως και 4 έτη. Σύμφωνα με τον Jura, εφόσον το δικαστήριο αποφασίσει ότι η Halep κατανάλωσε το εν λόγω συμπλήρωμα χωρίς να έχει καμία γνώση για το ότι συμπεριλάμβανε την ουσία, οι κατηγορίες και ο αποκλεισμός μπορούν να αποσυρθούν εντελώς.

Η διαδικασία φυσικά δεν είναι τόσο απλή και η Halep θα πρέπει σε κάθε περίσταση να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, ενώπιον του International Tennis Integrity Agency. Εκεί αν τα στοιχεία που θα προσκομίσει είναι επαρκή, θα διεκδικήσει την άρση του προσωρινού της αποκλεισμού, ώστε να επιστρέψει άμεσα στα τουρνουά.

Αργότερα το λόγο θα πάρει το διεθνές Sport Resolutions του Λονδίνου, ενώ αν μέχρι τότε η Halep δεν μπορέσει να αποδείξει την αθωότητά της ή δεν συμφωνεί με την απόφαση του δικαστηρίου, μπορεί να προσφύγει και στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης.

"Θα πρέπει να παρουσιάσει ακλόνητα στοιχεία για να αποδείξει την αθωότητά της. Ίσως μπορεί να αποδείξει πως το συμπλήρωμα που πήρε έχει ακριβώς την ίδια γραμμή παραγωγής με το φάρμακο που περιέχει την ουσία Roxadustat κι πως έτσι προκλήθηκε η μόλυνσή του", είπε ο Jura, σχετικά με το τι χρειάζεται να κάνει από δω και πέρα η Halep.

"Πρέπει επίσης να αποδείξει πως το συμπλήρωμα που κατανάλωσε έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας και είναι πιστοποιημένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ή έστω στη χώρα όπου το προμηθεύτηκε, καθώς και ότι έχουν γίνει προσπάθειες αναζήτησης στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρονικές μηχανές αναγνώρισης που παρέχει η WADA, για εντοπισμό τυχόν απαγορευμένων ουσιών που πιθανώς να υπάρχουν στα συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιεί."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots