WTA
WTA: "Ασφαλής η Peng Shuai"

 
WTA: "Ασφαλής η Peng Shuai"
© REUTERS
tn team Παρασκευή, 26 Μαϊος 2023 - 10:04

Λίγους μήνες πριν επιστρέψει και επίσημα το tour στην Κίνα, ο ισχυρός άνδρας της WTA, Steve Simon, υποστηρίζει ότι η υπόθεση της Peng Shuai έχει κλείσει, αφού γνωρίζει που βρίσκεται και ότι είναι ασφαλής η πρώην τενίστρια.

Θυμίζουμε πως η υπόθεση της Peng Shuai είχε ταρακουνήσει για αρκετό καιρό σύσσωμο τον τενιστικό κόσμο, που απαιτούσε αυστηρές κυρώσεις προς την Κίνα. Όλα ξεκίνησαν στο τέλος του 2021, όταν η Peng είχε κάνει καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Zhang Gaoli. Μόλις λίγα λεπτά μετά η δημοσίευση είχε κατέβει και για αρκετές μέρες η Peng ήταν αγνοούμενη. Δημιουργήθηκε αρκετός ντόρος στα δυτικά ΜΜΕ, με την Κινέζα πρώην επαγγελματία τενίστρια να κάνει τελικά κάποιες δημόσιες εμφανίσεις, αλλά όλες από το Πεκίνο και όλες κάτω από μυστήριες συνθήκες.

Η WTA πρώτα υποστήριζε ότι θα υπάρξουν κυρώσεις στην Κίνα αν δεν αφεθεί ελεύθερη η Peng, αργότερα, όταν η Κινέζα έδωσε συνέντευξη στη L'Equipe το θέμα πάγωσε και τελικά αυτή τη χρονιά το γυναικείο tour, όπως και το ανδρικό, αναμένεται να επιστρέψουν στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, για 1η φορά μετά τον Covid-19. Να σημειωθεί πως η πανδημία, που ξεκίνησε από την Κίνα, ήταν και ο λόγος που δεν γινόντουσαν τουρνουά όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα, δεν υπήρξε δηλαδή ποτέ κάποιος μονομερής αποκλεισμός του tour προς την Κίνα εξαιτίας αυτής της υπόθεσης.

Στις αρχές της φετινής σεζόν η WTA έλεγε ότι θα συνέχιζε να ερευνά την υπόθεση και πως θα διασφάλιζε την ασφάλεια της Peng πριν επιστρέψει στην Κίνα, με τον Steve Simon να κλείνει τελικά μια για πάντα το θέμα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο.

"Γνωρίζουμε ότι η Shuai Peng είναι ασφαλής και ξέρουμε που βρίσκεται. Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει", είπε ο διευθυντής του WTA Tour και συνέχισε: "Πρέπει να μιλήσουμε και να είμαστε μαζί για να βρούμε λύσεις. Ελπίζω ότι η επιστροφή της WTA στην Κίνα, θα μας δώσει την ευκαιρία να το κάνουμε.

Λάβαμε την διαβεβαίωση, ότι όλοι οι αθλητές και το προσωπικό μας, θα μπορούν να έχουν καλές συνθήκες. Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε και να μην πάμε παρακάτω, ή μπορούμε να επιστρέψουμε εκεί και να προσπαθήσουμε να γίνουμε μέρος της λύσης. Αυτό είναι αλλαγή θέσης. Αλλά ποτέ δεν είπαμε ότι δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στην Κίνα. Η ουσία είναι πως μπορούμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα συμφέροντα της Shuai Peng και πώς μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές εκεί για να λύσουμε τα προβλήματα."

Το WTA Tour αναμένεται να επιστρέψει στην Κίνα το τελευταίο τρίμηνο της σεζόν και πιθανότατα από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα του tour δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Πριν πάντως κάνει την εμφάνισή της η πανδημία, η Κίνα ήταν μια από τις ισχυρότερες χώρες στον χάρτη της WTA και από τις πιο αναπτυσσόμενες εν γένει στο άθλημα.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots