Γκλαβάς: "Να μην αποτελέσουν χαμένη ευκαιρία οι εκλογές"

 
Θεόδωρος Γκλαβάς
Θεόδωρος Γκλαβάς
tn team Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 - 13:05

Ο Θεόδωρος Γκλαβάς είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΕΦΟΑ στις εκλογές της 27ης Μαρτίου και παραχώρησε συνέντευξη στο tennisnews.gr, στην οποία παρουσιάζει αναλυτικά τις προγραμματικές του θέσεις προς την ελληνική οικογένεια του τένις.

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Θεόδωρος Γκλαβάς στο tennisnews.gr:

Ποια είναι τα 3 πράγματα που σας χαρακτηρίζουν; Θα θέλατε να μας πείτε κάποια πράγματα για εσάς σαν γνωριμία με το τενιστικό κοινό;

"Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Ξεκίνησα το τένις από πολύ μικρή ηλικία στον Όμιλο της Φιλοθέης. Ήμουν μέλος της αγωνιστικής ομάδας του ομίλου και είχα πολλές διακρίσεις σε διασυλλογικό και εθνικό επίπεδο. Σε ηλικία 16 χρονών πήγα στις ΗΠΑ με αθλητική υποτροφία και συνέχισα σε ένα από τα καλύτερα «τενιστικά» πανεπιστήμια των ΗΠΑ στο Οχάιο. Παράλληλα με το τένις ολοκλήρωσα με διάκριση τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο, ενώ στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακά στο Χάρβαρντ, στη διοίκηση επιχειρήσεων. Στη συνέχεια εργάστηκα για αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη, σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και επέστρεψα στην Ελλάδα το 2001 όπου εργάζομαι ακόμα ως σύμβουλος διαχείρισης κεφαλαίων και επιχειρηματικών επενδύσεων.

Είμαι παντρεμένος, έχω τρία παιδιά κι ασχολούμαστε με το τένις οικογενειακώς, άλλος λιγότερο άλλο περισσότερο.

Για μένα το τένις ήταν απολύτως καθοριστικό για τη ζωή μου. Καταρχάς μου έδωσε την ευκαιρία να σπουδάσω στο εξωτερικό και να αποκτήσω πολύτιμα εφόδια. Γι’ αυτό και θέλω σήμερα αυτά που μου προσέφερε να του τα ανταποδώσω. Κυρίως όμως διαμόρφωσε το χαρακτήρα μου. Για να ανταπεξέλθεις σε υψηλό επίπεδο χρειάζεσαι σκληρή δουλειά, πειθαρχία και μεθοδικότητα. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτά είναι τρία στοιχεία του χαρακτήρα μου που διαμόρφωσα χάρη και στο τένις."

Οι εκλογές αυτές δημιουργούν μια νέα δυναμική καθώς το ελληνικό τένις βρίσκεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα καμπή. Είναι το άθλημα που άντεξε στην πανδημία και έχει ικανούς πρεσβευτές σε άνδρες και γυναίκες. Ποια θα είναι η 1η αλλαγή που θα κάνετε στα οργανωτικά της ομοσπονδίας και τι θα διατηρήσετε όπως είναι, γιατί λειτουργεί πολύ καλά;

"Πράγματι η συγκυρία είναι μοναδική. Γι’ αυτό και οι επικείμενες εκλογές δεν πρέπει να αποτελέσουν μια χαμένη ευκαιρία. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι υποψήφιος. Προσωπικά δεν θέλω να μηδενίσω τίποτα και κανέναν και όποια θετικά βήματα έχουν γίνει θα τα διαφυλάξουμε. Όμως πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η απερχόμενη διοίκηση είχε πάρα πολλά χρόνια στη διάθεσή της να εφαρμόσει κάθε ιδέα της. Δεν το πέτυχε στο βαθμό που έπρεπε. Τα προβλήματα είναι ακόμα σημαντικά. Χρειαζόμαστε καλύτερες εγκαταστάσεις. Πιο ποιοτικές διοργανώσεις. Τα σωματεία χρειάζονται περισσότερη στήριξη. Οι άνθρωποι του αθλήματος – αθλητές, προπονητές και παράγοντες – το ίδιο. Χρειαζόμαστε περισσότερους και μεγαλύτερους χορηγούς.

Αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε δεν είναι μια λογική στασιμότητας και περιχαράκωσης του τένις σε μια κλειστή ομάδα ανθρώπων με ιδιοκτησιακή λογική. Δεν είναι το “μία από τα ίδια”. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα σε όλα τα επίπεδα. Και πρώτα απ’ όλα στη λειτουργία της ΕΦΟΑ που πρέπει να έχει ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους, διαδικασίες ευρύτερης συμμετοχής όλων των σωματείων, διαδικασίες διαφάνειας και λογοδοσίας και φυσικά οικονομική αυτοτέλεια ώστε να μην εξαρτάται αποκλειστικά από την ΓΓΑ. Όλα αυτά μαζί θα αποτελούν πρότυπο του αθλητικού ήθους που πρεσβεύουμε ως χώρος."

Βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη του τένις είναι οι υποδομές. Τι γίνεται με τις υπάρχουσες υποδομές. Υπάρχει σκέψη ή πλάνο αξιοποίησης για τις υπάρχουσες υποδομές; Ποιές πιστεύετε είναι οι προοπτικές που υπάρχουν ή εάν υπάρχουν νέες για αξιοποίηση υπαρχόντων χώρων; Πώς και με ποιό τρόπο θα φτάσετε στο στόχο αυτό; Υπάρχουν τα χρήματα; Πού θα τα βρείτε;

"Το ζήτημα των εγκαταστάσεων είναι το νο1 πρόβλημα του χώρου. Και αναφέρομαι τόσο στην αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών, όσο και στην δημιουργία νέων, ώστε να μπορεί το άθλημα να αναπτυχθεί περισσότερο.

Δυστυχώς η μη αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι μια χρόνια παθογένεια της ελληνικής πολιτείας. Τώρα τελευταία ξεκίνησε μια προσπάθεια στο Ολυμπιακό Στάδιο με την εμπλοκή ιδιωτών, η οποία αναβαθμίζει το χώρο, αλλά δεν αρκεί. Πέρα από τις όποιες εμβληματικές εγκαταστάσεις, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις εκατοντάδες μικρότερες που υπάρχουν σε δήμους, περιφέρειες και σωματεία που παίζουν μεγάλο ρόλο στη στήριξη και διάδοση του αθλήματος. Τα περισσότερα σωματεία εξάλλου σε τέτοιες δραστηριοποιούνται και εκεί θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας.

Στόχος της Ομοσπονδίας θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση πόρων από την κεντρική κυβέρνηση, τις περιφέρειες και τους δήμους, αλλά και με ίδια έσοδα της ΕΦΟΑ, για την αναβάθμιση και επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και η στήριξη σωματείων."

Για την ανάπτυξη του τένις χρειάζονται αγωνιστικές ευκαιρίες στους αθλητές μας. Πώς αξιολογείτε το αγωνιστικό καλεντάρι; Θα επιδιώξετε να αυξηθούν τα διεθνή τουρνουά στην Ελλάδα; Θα επιδιώξετε να διεκδικήσετε ποιό εμβληματικές διοργανώσεις και ποιες; Εάν ναι, με ποιό τρόπο; Έχετε δει τη διαθεσιμότητα χορηγών που είναι η κινητήρια δύναμη για τις διοργανώσεις;

"Το εγχώριο αγωνιστικό καλεντάρι είναι φτωχό σε διεθνείς αγώνες. Ο μόνος τρόπος να ανέβει το επίπεδο των Ελλήνων αθλητών είναι να συμμετέχουν σε περισσότερα τουρνουά υψηλού επιπέδου. Η Ελλάδα είναι κατεξοχήν χώρα που προσφέρεται για διοργανώσεις. Είναι δημοφιλής αθλητικός προορισμός, έχει ξενοδοχειακές υποδομές, όλοι θέλουν να την επισκεφθούν. Το ίδιο ισχύει και για τα ATP ή WTA τουρνουά, που θα έδιναν μεγάλη ώθηση στο άθλημα στη χώρα μας με τελικούς ωφελούμενους τα σωματεία του τένις. Αυτό που απαιτείται για να το πετύχουμε είναι καλή οργάνωση, την ανεύρεση χορηγών και συνεργασία με τους διεθνείς φορείς του τένις. Γνωρίζω το συγκεκριμένο χώρο πολύ καλά και επειδή έχω ήδη κάνει κάποιες διερευνητικές συζητήσεις μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ένας τέτοιος στόχος είναι εφικτός."

Ειδικά για την ανάπτυξη των juniors, υπάρχουν κάποιες σκέψεις ή κάποιο πλάνο ανάπτυξης, ενίσχυσης, τυχόν αναδιοργάνωσης;

"Η εμπειρία μας έχει δείξει πως το ελληνικό τένις βγάζει πολλά ταλέντα στις μικρές ηλικίες και από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Όταν όμως τα παιδιά φτάνουν στην ηλικία 14-15 ετών, εκεί που οι απαιτήσεις σε ώρες προπόνησης εντός και εκτός γηπέδου αυξάνονται κατακόρυφα, τα σωματεία και οι γονείς δεν δύνανται να τα υποστηρίξουν. Στην καλύτερη περίπτωση τα καταφέρνουν μόνο εκείνοι που μπορούν να διαθέσουν «μια περιουσία».

Είναι ανάγκη και στη χώρα μας να δημιουργήσουμε ένα Εθνικό Κέντρο Αντισφαίρισης που να συγκεντρώνει τα πιο ταλαντούχα παιδιά και να τους παρέχει υποστήριξη εντός και εκτός γηπέδου (γυμναστική, διατροφή, ψυχολογία, αποκατάσταση κλπ.). Θα πρέπει επίσης, σε συνεννόηση με το υπουργείο παιδείας, να δούμε πως μπορούμε να καλύψουμε την βασική σχολική εκπαίδευση ώστε να μην τίθενται διλήμματα ή σχολείο ή πρωταθλητισμός. Το ίδιο ισχύει και για την διαδικτυακή μόρφωση ώστε να διευκολύνονται τα ταξίδια για αγωνιστικούς σκοπούς. Επίσης, στο κέντρο αυτό θα τελούνται σεμινάρια και σχολές για προπονητές ενώ αντίστοιχα προγράμματα θα πρέπει να προσφέρονται για αθλητές, διαιτητές, παράγοντες, ακόμα και για γονείς. Ομάδα προπονητών, γυμναστών, διατροφολόγων κλπ. θα επισκέπτεται περιοδικά όλες τις περιοχές της επικράτειας για να «μεταλαμπαδεύει» την εμπειρία που θα αποκτάται μέχρι τις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Σημαντικό επίσης είναι για την ανάπτυξη των juniors να φέρουμε περισσότερα διεθνή τουρνουά στην Ελλάδα, μειώνοντας την ανάγκη για συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό, αυξάνοντας έτσι τις συμμετοχές και τις εμπειρίες των νεαρών αθλητών μας σε υψηλότερου επιπέδου αγώνες."

Το Πανελλήνιο τουρνουά ανδρών και γυναικών έχουν ατονίσει τον τελευταίο καιρό, έχετε σκοπό να τονώσετε αυτό τον θεσμό και με ποιον τρόπο; Οι seniors ή βετεράνοι είναι και αυτοί μια σημαντική ομάδα πιστών στο τένις αθλητών. Υπάρχει κάποια σκέψη για αυτούς;

"Δυστυχώς αυτό που λέτε ισχύει. Σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον για το τένις μεγαλώνει, το ενδιαφέρον για τα πρωταθλήματά του μειώνεται. Αυτό δείχνει ότι η απερχόμενη διοίκηση δεν μπορεί να αξιοποιήσει τη δυναμική του αθλήματος επειδή έχει η ίδια εγκλωβιστεί σε μια λογική στασιμότητας ενός κλειστού συστήματος. Δική μας πρόθεση είναι τα πανελλήνια πρωταθλήματα να έχουν την προβολή που αξίζει στο άθλημα. Και αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Εξασφαλίζοντας δημοσιότητα, χορηγούς, συμμετοχή, έστω και σε αγώνες επίδειξης, μεγάλων ονομάτων του χώρου, κλπ.

Σε ό,τι αφορά τους βετεράνους, στόχος μας είναι οι άνθρωποι του τένις να μείνουν για πάντα κοντά στο άθλημα. Η ΕΦΟΑ θα μπορούσε να έχει π.χ. καταλυτικό ρόλο στην κατάρτιση βαθμολογίας βετεράνων και τη διοργάνωση τουρνουά υψηλού επιπέδου. Η ενεργοποίηση βετεράνων όλων των ηλικιών και η έντονη δραστηριότητα που μπορούν να επιδείξουν, πέραν της θετικής συνεισφοράς στο άθλημα, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων και χορηγιών."

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε δύο αθλητές στις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης σε άνδρες και γυναίκες. Και ειδικά αθλητές με ήθος, αγωνιστικότητα και πολύ μέλλον. Αποτελούν τη “διαφήμιση” του αθλήματος. Θέλετε να μας πείτε κάτι για αυτούς αλλά και για τη σχέση της ΕΦΟΑ με τέτοιους αθλητές για την ενίσχυση του αθλήματός μας;

"Οι επιτυχίες του Στέφανου και της Μαρίας δίνουν μεγάλη ώθηση στο άθλημα. Αυξάνουν τη δημοφιλία και την προβολή του και αυτό θεωρώ ότι είναι το Α και το Ω για την πρόοδο του τένις στην Ελλάδα. Αν το άθλημα έχει δημοφιλία και προβολή αλλιώς συζητάς με όλους. Με την Πολιτεία για τις επιχορηγήσεις, την αυτοδιοίκηση για τα γήπεδα και κυρίως με τους χορηγούς. Ο Στέφανος και η Μαρία, αλλά και όσοι άλλοι αθλητές που συμβάλλουν στην διάδοση του αθλήματος, όχι μόνο μας κάνουν περήφανους με τις επιδόσεις τους, αλλά προσφέρουν και μεγάλη υπηρεσία στο άθλημα. Και τους είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό."

Εσείς θέλετε να υπάρχει ένα πρόγραμμα που να χρηματοδοτεί την προσπάθεια των ταλέντων να βγάλει νέους αθλητές σαν τον Τσιτσιπά και τη Σάκκαρη, ή σας αρκεί αυτό να γίνεται μόνο αν το μπορούν οικονομικά οι οικογένειές τους;

"Είναι βασική προτεραιότητά μου αυτό. Η εξέλιξη ενός παιδιού δεν θα πρέπει να εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα της οικογένειάς του. Όποιος/α έχει ταλέντο και όρεξη για δουλειά θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει το όνειρό του/της. Και είναι χρέος της Ομοσπονδίας να αναζητήσει τρόπους και πόρους για να τον/την στηρίξει."

Θα θέλατε να μας δώσετε κάποιες άλλες σκέψεις σας πάνω στην ανάπτυξη του αθλήματος αλλά και στη δική σας προοπτική από τη θέση του Προέδρου της ΕΦΟΑ.

"Το Α και το Ω σχετίζεται με τη δημοφιλία και την προβολή του αθλήματος. Αν το άθλημα κερδίζει σε δημοφιλία και προβολή, τότε θα έχει περισσότερο κόσμο στα γήπεδα. Και αυτό σημαίνει περισσότερη δύναμη και περισσότερα έσοδα για τα σωματεία και την Ομοσπονδία και φυσικά περισσότερους χορηγούς. Και όπως είπαμε και πριν είναι εξαιρετική η συγκυρία για να πετύχουμε μια συνολική επανεκκίνηση και αναβάθμιση του αθλήματος. Την ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να τη χάσουμε."

Πιστεύετε πως η εμπειρία σας ως αθλητής τένις σε αγωνιστικό επίπεδο σας δίνει κάποιο πλεονέκτημα ως διοικητικό στέλεχος πλέον στην ΕΦΟΑ;

"Σίγουρα είναι σημαντικό το να έχεις κάνει όλη τη διαδρομή, μέχρι το αγωνιστικό επίπεδο. Σε βοηθά να καταλάβεις τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε φάση της πορείας κάποιου που ασχολείται με το τένις. Δεν το θεωρώ όμως προαπαιτούμενο για να ασχοληθεί κάποιος με τα κοινά. Υπάρχουν ικανοί άνθρωποι στο χώρο του τένις που δεν έχουν περάσει από το αγωνιστικό επίπεδο, αλλά προσφέρουν στο άθλημα και είμαι τυχερός που πολλοί εξ αυτών είναι σήμερα μαζί μου στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει."

Έχετε ζήσει στην Αμερική και το εξωτερικό αρκετά χρόνια. Τι είναι αυτό που είδατε εκει και θα θέλατε να το εφαρμόσετε και στο ελληνικό τένις τα επόμενα χρόνια;

"Είδα καλύτερες εγκαταστάσεις, καλύτερες διοργανώσεις, περισσότερους χορηγούς που στηρίζουν τις διοργανώσεις και μπορούν να στηρίξουν και ταλαντούχους αθλητές να διεκδικήσουν τα όνειρά τους. Δεν θέλω να λέω εύκολα λόγια, ούτε θα πω ποτέ ότι η Ελλάδα έχει τις ίδιες συνθήκες με την Αμερική. Μπορούμε όμως να δανειστούμε καλές πρακτικές. Και ειδικά στο κομμάτι χορηγιών και αναζήτησης εσόδων για το άθλημα μπορούμε να πάρουμε πολλές καλές ιδέες."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots