Γκλαβάς: "Για ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα της ελληνικής αντισφαίρισης"

 
Θεόδωρος Γκλαβάς
Θεόδωρος Γκλαβάς
tennisnews team Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 - 18:25

Η διακύρηξη του συνδυασμού του Θοδωρή Γκλαβά, υποψήφιου προέδρου της ΕΦΟΑ στις επικείμενες εκλογές της 27ης Μαρτίου.

Η διακύρηξη:

Ο χώρος της Αντισφαίρισης βρίσκεται σε μια πολύ ιδιαίτερη χρονική καμπή. Οι μεγάλες επιτυχίες σπουδαίων Ελλήνων αθλητών, έδωσαν στο άθλημα την προβολή που για χρόνια επιζητούσε. Το ενδιαφέρον γύρω από το τένις έχει μεγαλώσει και η ευκαιρία που παρουσιάζεται για μια πραγματική άνοιξη του αθλήματος στη χώρα μας είναι η καλύτερη εδώ και πολλά χρόνια.

Δυστυχώς όμως, παρά τις προϋποθέσεις που υπάρχουν, ο χώρος του τένις δεν μοιάζει έτοιμος να αξιοποιήσει τη συγκυρία αυτή. Οι προσπάθειες των σωματείων που δίνουν μια καθημερινή μάχη να αναδείξουν το άθλημα δεν έχουν τη στήριξη που χρειάζεται. Οι εγκαταστάσεις είναι αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες χώρες. Οι ποιοτικές αθλητικές διοργανώσεις σπανίζουν. Η συνεχής επιμόρφωση προπονητών και παραγόντων είναι ελλιπής.

Έχει έρθει η ώρα ο χώρος της αντισφαίρισης να κάνει ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα. Και με πρωταγωνιστή την Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ΕΦΟΑ) να δοθεί μια συνολική ώθηση στο άθλημα. Προς όφελος των αθλητών, των ασκούμενων και όλων των σωματείων που το στηρίζουν.

Έχει έρθει η ώρα να περάσουμε «στον επόμενο γύρο». Να θέσουμε σε εφαρμογή έναν συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της αντισφαίρισης στη χώρα μας. Με ιεραρχημένες προτεραιότητες, μετρήσιμους στόχους και συστράτευση κάθε δημιουργικής δύναμης σε όποιο σημείο της χώρας και αν βρίσκεται.

Αυτό το αίτημα ανανέωσης και ενός νέου δυναμικού ξεκινήματος θέλουμε να εκφράσουμε. Και να προχωρήσουμε με όλο τον κόσμο του τένις σε μια δημιουργική πορεία προς τα μπρος.

Προτεραιότητες μας στη Νέα Εποχή για την αντισφαίριση είναι:

1. Στήριξη των σωματείων και των αθλητών μας.

Τα σωματεία σε όλη τη χώρα δίνουν έναν καθημερινό αγώνα. Χρειάζεται έμπρακτη στήριξη στην προσπάθειά τους. Στις απλές, καθημερινές, υλικές ανάγκες τους, αλλά και στην κατάρτιση του προσωπικού τους. Η ΕΦΟΑ πρέπει να είναι σε θέση να στηρίξει τις ανάγκες σωματείων για συμμετοχή σε διεθνή τουρνουά, ώστε να μην αποτελεί αυτό προνόμιο μόνο όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα.

2. Προβολή του αθλήματος ώστε να καταστεί ακόμα πιο δημοφιλές.

Το τένις έχει πάψει να θεωρείται άθλημα της ελίτ. Χρειάζονται όμως πολλά ακόμα βήματα για να γίνει ευρύτερα δημοφιλές. Αυτό είναι το σημείο-κλειδί για την προσέλκυση χορηγών, νέων επενδυτών, αλλά και την διεκδίκηση μεγαλύτερων επιχορηγήσεων από την Πολιτεία. Εκτός από την αξιοποίηση προβεβλημένων αθλητών μας (όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη) χρειάζεται συστηματική προβολή του αθλήματος μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων, την ανάδειξη της ιστορίας του και την υλοποίηση δράσεων διάδοσής του, ειδικά σε μικρές ηλικίες.

3. Ενίσχυση των υποδομών και των ανθρώπων του αθλήματος.

Αναβάθμιση και επέκταση γηπέδων και εγκαταστάσεων, σε συνεργασία με την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δημιουργία κλειστών γηπέδων (π.χ. “μπαλόνια”) για τους χειμερινούς μήνες, όπου υπάρχει ανάγκη. Ομοσπονδιακά Camp σε όλη την Ελλάδα. Αύξηση των επιμορφωτικών σεμιναρίων για όλους τους παράγοντες του τένις (προπονητές, αθλητές, διαιτητές, διοικούντες σωματείων και ενώσεων, γονείς). Απαραίτητη είναι επίσης η στενότερη συνεργασία με το αναγνωρισμένο σωματείο των προπονητών μας, που αποτελούν την κινητήρια δύναμη του αθλήματος, προς υποστήριξη του έργου του.

4. Αναβάθμιση του αγωνιστικού αθλητισμού.

Δημιουργία Εθνικού Προπονητικού Κέντρου (ΕΠΚ) για την υποστήριξη και εξέλιξη των ταλαντούχων αθλητών, με ολοκληρωμένα προγράμματα που θα τους βοηθήσουν στην εξέλιξή τους. Αναβάθμιση των Πανελληνίων πρωταθλημάτων με καλύτερη προβολή τους και μεγαλύτερη στήριξη από χορηγούς. Διοργάνωση διασυλλογικών πρωταθλημάτων με συμμετοχή αθλητών όλων των ηλικιών. Αρτιότερη κατανομή αγώνων, στηρίζοντας σωματεία της περιφέρειας, καθώς και όσα έχουν σημαντική αγωνιστική δράση. Διοργάνωση στη χώρα μας περισσότερων διεθνών τουρνουά junior και ανδρών/γυναικών. Επιδίωξη είναι, μέσα από τη συντεταγμένη προσπάθεια ομοσπονδίας και επενδυτών, η διοργάνωση τουλάχιστον ενός μεγάλου επαγγελματικό τουρνουά ATP/WTA στην Ελλάδα, καθώς και πολλών μικρότερων διεθνών αγώνων όλων των κατηγοριών, προκειμένου να δοθούν ευκαιρίες και εμπειρίες σε νέους αθλητές μας.

Στόχος επίσης πρέπει να είναι η άνοδος της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό/διεθνές επίπεδο (Davis Cup, BJK Cup κλπ.) και η ανάδειξή της ως μια χώρα που υπηρετεί το άθλημα με ήθος και αποτελεσματικότητα.

5. Ενίσχυση της Τοιχοσφαίρισης (Σκουός) - Υαλοσφαίρισης (Paddle) - Beach tennis.

Ανάπτυξη και των υπολοίπων αθλημάτων που εκπροσωπούνται από την ΕΦΟΑ, με στόχο την ευρύτερη εξάπλωσή τους, την υποστήριξη των αγωνιστικών τους προγραμμάτων και την καλύτερη αγωνιστική εκπροσώπησή τους εντός και εκτός συνόρων.

6. Οικονομική αυτοτέλεια και εκσυγχρονισμός του τρόπου λειτουργίας της ομοσπονδίας.

Η ΕΦΟΑ δεν μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά από την οικονομική επιχορήγηση της ΓΓΑ, όπως συμβαίνει σήμερα. Πρέπει να επιδιώξει την δημιουργία εσόδων και την ανεύρεση χορηγιών προκειμένου να υποστηριχτούν και να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την ενίσχυση αθλητών και σωματείων.

Είναι επίσης αναγκαία η θεσμοθέτηση διαδικασιών ευρύτερης συμμετοχής όλων των σωματείων στις αποφάσεις, διαφάνειας και λογοδοσίας. Η Ομοσπονδία με τη δημόσια παρουσία της οφείλει να πρεσβεύει η ίδια το ήθος του αθλήματος που όλοι υπηρετούμε.

7. Στόχος: Για πάντα στο γήπεδο.

Στόχος μας είναι οι άνθρωποι του τένις να μείνουν για πάντα κοντά στο άθλημα. Σημαντική είναι η κατάρτιση σχεδίου για να παραμείνουν ενεργοί οι αθλητές των μετασχολικών ηλικιών (18-33χρ.) που ωριμότεροι πλέον πολλά μπορούν να προσφέρουν στο χώρο.

Επίσης, η ΕΦΟΑ θα μπορούσε να έχει καταλυτικό ρόλο στην κατάρτιση βαθμολογίας βετεράνων και τη διοργάνωση υψηλού επιπέδου τουρνουά με ποιότητα και ασφάλεια. Η ενεργοποίηση βετεράνων όλων των ηλικιών και η έντονη δραστηριότητα που μπορούν να επιδείξουν, πέραν της θετικής συνεισφοράς στο άθλημα, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων και χορηγιών.

Έχει έρθει η ώρα τα αιτήματα που για χρόνια ολόκληρα απασχολούν την οικογένεια του τένις να γίνουν πράξη. Χτίζοντας πάνω σε ό,τι θετικό έχει γίνει ως σήμερα και προσθέτοντας νέες ιδέες, νέα πρόσωπα και κυρίως μια νέα ορμή. Με τη συνεργασία όλων μας και με την ΕΦΟΑ σε ρόλο πρωταγωνιστή, η Ελληνική Αντισφαίριση μπορεί να μπει σε μια νέα εποχή και να κατακτήσει διεθνώς τη θέση που της αξίζει.

Γκλαβάς Θοδωρής
Υποψήφιος Πρόεδρος ΕΦΟΑ

Υποψήφιοι Συνδυασμού
Ανδρουτσέλης Γιώργος
Ακριτίδης Θανάσης
Βλαδίτσης Σταύρος
Γαλατιανός Νίκος
Δάσκος Γρηγόρης
Εφραίμογλου Κωνσταντίνος
Ζώης Κωνσταντίνος
Θεοδώρου Δημήτρης
Ισπανόπουλος Σταμάτης
Κανελλοπούλου Αγγελική
Καρατσίδης Κώστας
Κεχαγιά Βασιλική
Κούλης Ευάγγελος
Λύτρας Ευάγγελος
Μέγας Χάρης
Μέλλιος Κωνσταντίνος
Μοντεσάντος Νίκος
Μουσσάς Νίκος
Παλάζης Γιώργος
Πράπας Γιώργος
Πρινιανάκης Γιώργος
Σταυρόπουλος Μιχάλης
Χατζή Δήμητρα

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots