Το "Golden Slam" της Graf (vids)

 
Το "Golden Slam" της Graf (vids)
tn team Σάββατο, 02 Οκτωβρίου 2021 - 11:08

1η Οκτωβρίου το 1988, η Steffi Graf ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του επαγγελματικού τένις, καθώς αναδείχθηκε "χρυσή" Ολυμπιονίκης στη Σεούλ. Νωρίτερα την ίδια σεζόν, είχε κερδίσει όλα τα Grand Slam τουρνουά. Το tennisnews.gr θυμάται τη μέρα του μοναδικού "Golden Slam" που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην ιστορία.

Ήταν 1η Οκτωβρίου, 1988, όταν η Steffi Graf έγραφε ιστορία στη Σεούλ. Για πρώτη φορά από το 1924, διοργανώθηκε τουρνουά τένις σε Ολυμπιακούς Αγώνες και η μόλις 19χρονη τότε Γερμανίδα "έλαμψε" ξανά, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο.

Τον προηγούμενο μήνα, στις 10 Σεπτεμβρίου, είχε συμπληρώσει το "Calendar Year Grand Slam". Παραμένει η τελευταία παίκτρια στο tour της ATP και της WTA που το πέτυχε αυτό, να κερδίσει δηλαδή όλα τα Grand Slam (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon και US Open) την ίδια χρονιά.

Στον τελικό του ολυμπιακού τουρνουά, η Graf κέρδισε την Gabriela Sabatini, με 6-3, 6-3. Αυτό την έκανε την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα τενίστρια που ολοκλήρωσε το "Golden Grand Slam".

Η Graf είχε 32 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις στις μεγάλες διοργανώσεις το 1988, ενώ συνολικά στη χρονιά είχε ρεκόρ 72-3! Στα Grand Slams είχε 27-0, ενώ πέτυχε 5 νίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποκλείοντας κατά σειρά τις Leila Meskhi (7-5, 6-1), Catherine Suire (6-3, 6-0), Larisa Savchenko (6-2, 4-6, 6-3), Zina Garrison (6-2, 6-0) και Gabriela Sabatini (6-3, 6-3).

Στον τελικό του Australian Open, η Graf νίκησε την Chris Evert με 6-1, 7-6 (3).

Στο Roland Garros, η Γερμανίδα ισοπέδωσε την Natasha Zvereva με 6-0, 6-0 και υπερασπίστηκε τον τίτλο της.

Στον τελικό του Wimbledon, η Graf έμεινε πίσω με σετ αλλά στο τέλος επικράτησε της Martina Navratilova με 5-7, 6-2, 6-1.

Όπως και στους Ολυμπιακούς, στις 10 Σεπτεμβρίου κέρδισε την Sabatini με 6-3, 3-6, 6-1 και κατέκτησε το US Open.

Το Center Court στο Seoul Olympic Park Tennis Center δημιουργήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως έφερε στην Κορέα μεγάλη ανάπτυξη στο άθλημα.

Μέχρι σήμερα, έξω από το γήπεδο βρίσκεται μια τιμητική πλακέτα, αφιερωμένη στο ιστορικό επίτευγμα της Steffi Graf.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots