Όταν ο Φρέντυ Γεωργούδας έπαιξε στον τελικό του Australian Open

 
Αλέξανδρος Γεωργούδας
Αλέξανδρος Γεωργούδας Φωτογραφία: tennisnews.gr
tn team Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 - 21:56

Τέτοια εποχή, το 2009, ο Αλέξανδρος "Φρέντυ" Γεωργούδας είχε σημειώσει μια πολύ σπουδαία επιτυχία για το ελληνικό τένις, καθώς είχε προκριθεί στον τελικό του Australian Open στα junior.

Μια μέρα σαν κι αυτή, πριν από 13 χρόνια, ο Αλέξανδρος Γεωργούδας είχε κάνει τη μεγάλη υπέρβαση στο Australian Open, φτάνοντας έως τον τελικό του Grand Slam της Μελβούρνης στο μονό των αγοριών U18.

Σε μια πρωτόγνωρη επιτυχία για το ελληνικό τένις τότε, ο Αλέξανδρος είχε κερδίσει πρώτα τον Αυστραλό Andrew Whittington με 6-3, 6-1, στη συνέχεια τον Ισπανό Carlos Boluda Purkiss, Νο.11 στο ταμπλό, με 6-3, 5-7, 7-5, ενώ στον 3ο γύρο έβγαλε εκτός έναν άλλον Αυστραλό, τον No.6 στο ταμπλό James Duckworth (Νο.49 στον κόσμο σήμερα), με 6-4, 6-4.

Στα προημιτελικά, ο "Φρέντυ" είχε κερδίσει τον Ταϊβανό Cheng-peng Hsieh, Νο.15 στο ταμπλό, με 7-6 (8), 4-6, 6-4, ενώ στα ημιτελικά πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη του, κερδίζοντας το Νο.2 του ταμπλό και Νο.4 στον κόσμο στα 18άρια, Julen Uriguen από τη Γουατεμάλα, με 6-4, 6-4.

Στον μεγάλο τελικό, είχε αντιμετωπίσει τον Yuki Bhambri από την Ινδία, Νο.1 στο ταμπλό και στην παγκόσμια κατάταξη των junior. Ο Bhambri, ο οποίος υπήρξε Top 100 στην ΑΤΡ αργότερα στην καριέρα του, είχε πάρει τη νίκη με 6-3, 6-1.

Ο Αλέξανδρος είχε ξεκινήσει το τένις σε ηλικία 3,5 ετών στην Καλαμαριά σαν χόμπι και από τα 9 του ξεκίνησε να παίρνει μέρος στα πρωταθλήματα Ελλάδας. Από την ηλικία των 12 ετών έπαιρνε μέρος σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και το ταλέντο του ξεχώρισε, ανεβαίνοντας στο Νο.1 της χώρας μας στα 14άρια και στο Νο.28 της Ευρώπης (Tennis Europe). Με τη μεγάλη του πορεία στην Αυστραλία, αλλά και την πορεία του μέχρι τους "8" του Wimbledon στα διπλά, έφτασε στο Νο.20 της παγκόσμιας κατάταξης U18 το καλοκαίρι του 2009.

Εκείνη την περίοδο αγωνιζόταν για τα χρώματα της Γερμανίας, καθώς προπονούταν σε ακαδημία της γερμανικής ομοσπονδίας, έχοντας ήδη την υπηκοότητα από τη μεριά της μητέρας του και γνωρίζοντας καλά τη γλώσσα.

"Αποφάσισα να φύγω από την Ελλάδα για μια άλλη χώρα, γιατί στον όμιλό μου στην Καλαμαριά δεν υπήρχαν άτομα που να είχαν πρώτο στόχο το τένις και δεν είχαν πια χρόνο για προπονήσεις λόγω σχολείου. Ο προπονητής μου, Βασίλης Αμουτζόγλου, μου είπε ο ίδιος πως για να τα καταφέρω να φτάσω ψηλά θα πρέπει να φύγω στο εξωτερικό το συντομότερο δυνατό. Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε πρώτα στη Γερμανία γιατί έχω τη γερμανική υπηκοότητα και ήξερα ήδη τη γλώσσα. Βρήκαμε μια ακαδημία της γερμανικής ομοσπονδίας στο Αννόβερο, όπου πήγα για 10 μέρες τον Μάιο του 2006 για να με δούνε. Τελικά με δέχτηκαν και το Σεπτέμβριο πήγα μόνιμα", είπε ο Γεωργούδας σε συνέντευξή του στο tennisnews.gr, πίσω στο 2009.

Εκτός από τις σπουδαίες εμφανίσεις, τις νίκες απέναντι σε top παίκτες των junior και την πορεία ως τον τελικό, ο Αλέξανδρος είχε τότε και τη μοναδική εμπειρία να προπονηθεί με τον Roger Federer, ήδη κάτοχο 13 Grand Slam τίτλων τότε.

"Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Χάρηκα μόλις μου είπαν ότι μπορώ να κάνω προπόνηση μαζί του, πριν τον ημιτελικό του. Αυτά τα 25 λεπτά που κάναμε προπόνηση ήμουν πάρα πολύ συγκεντρωμένος, δεν ήθελα να κάνω λάθη, με αποτέλεσμα να είναι μια πάρα πολύ καλή προπόνηση και για τον δικό μου ημιτελικό την επόμενη μέρα."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots