Tips που θα boostάρουν την ψυχολογία πριν απο έναν αγώνα τένις

 
Tips που θα boostάρουν την ψυχολογία πριν απο έναν αγώνα τένις
tennisnews team Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2024 - 18:36

Γράφει ο Χάρης Κρυσταλλόγιαννης*

Ακούμε διαρκώς τα τελευταία χρόνια για την σημασία της σωστής ψυχολογίας στο τένις με τα παραδείγματα, θετικά και αρνητικά, να είναι πολλά και σχεδόν καθημερινά γύρω μας. Είναι γεγονός πως οι αθλητές πριν από τον αγώνα είναι απαραίτητο να έχουν κάποιες ρουτίνες (εξάσκηση, προπονήσεις, ανάλυση του αγώνα) που τους προετοιμάζουν για να αγωνιστούν. Και να αγωνιστούν σωστά, φθάνοντας ακόμη πιο κοντά στη νίκη.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε πέντε συγκεκριμένα tips που θα βοηθήσουν τους παίκτες κάθε ηλικίας και επιπέδου ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα στο διανοητικό και στο ψυχολογικό κομμάτι για τον επικείμενο αγώνα.

1. Να έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας.  Η αυτοπεποίθηση είναι ο νούμερο ένα στόχος της ψυχικής προετοιμασίας κάθε αθλητή/τριας.  Η αυτοπεποίθηση μπορεί να οικοδομηθεί με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων είναι η εξάσκηση, η προετοιμασία, τα σχέδια παιχνιδιού και οι νοοτροπίες που διατηρείτε σαν άνθρωπος και σαν αθλητής.  Για να χτίσετε αυτοπεποίθηση πριν από τον αγώνα, οραματιστείτε τον εαυτό σας να αποδίδει επιτυχώς και εξετάστε όλους τους λόγους που πρέπει να είστε αθλητής με αυτοπεποίθηση.

2. Να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις αντιξοότητες. Η εμπειρία οχυρώνει τους αθλητές να μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε αντιξοότητα, με καταστάσεις που θα μπορούσαν να τους κάνουν να χάσουν την εστίαση, την αυτοπεποίθηση ή την ψυχραιμία τους.  Εάν δεν έχετε βιώσει πολλές δυσμενείς καταστάσεις, θα πρέπει να προβλέψετε τις προκλήσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη νοοτροπία σας και να αναπτύξετε στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε την καθεμία.

3. Μπείτε πλήρως στο ρόλο του αθλητή. Την ημέρα του αγώνα, οι αθλητές πρέπει να αφήσουν έξω από τη πόρτα του γηπέδου οποιαδήποτε πρόκληση ή ενοχληση στη ζωή τους και να εστιάσουν πλήρως στον αγώνα τους.   Χρησιμοποιήστε ρουτίνες πριν από το παιχνίδι για να σας βοηθήσουν να μεταβείτε στο ρόλο του παίκτη, όπως να ακούτε μουσική ή να κανετε visualization τον αγώνα σας και τη προσπάθεια σας..

4. Απόλυτη Συγκέντρωση στην εκτέλεση.  Αυτό στο οποίο εστιάζετε πριν από τον αγώνα είναι κρίσιμο για την επιτυχία του διανοητικού σας παιχνιδιού. Διδάσκω στους αθλητές μου πού να κατευθύνουν την συγκέντρωση τους και πώς να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους  όταν αγωνίζονται.  Αυτό τους βοηθά να διατηρήσουν την συγκέντρωση στον συγκεκριμένο αγώνα με επιτυχία, αντί να μένουν σε λάθη ή να ανησυχούν για το αποτέλεσμα.

5. Αφοσιωθείτε στη στρατηγική σας του παιχνιδιού σας. Είναι σημαντικό να έχει  ο παίκτης ένα σχέδιο παιχνιδιού και να το αλλάζει όταν κρίνει ότι πρέπει να αλλάξει το ρυθμό του αντιπάλου. Η αμφισβήτηση ή η αλλαγή του προγράμματος παιχνιδιού χωρίς λόγο κάνει τον παίκτη να παίζει διστακτικά και αναποφάσιστα και χωρίς καθόλου αυτοπεποίθηση.

Εν κατακλείδι, η διανοητική και ψυχική προετοιμασία βοηθά τους αθλητές να επιτύχουν μια εστιασμένη, σίγουρη και έμπιστη νοοτροπία πετυχαίνοντας να αγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδό τους.

*Ο Χάρης Κρυσταλλόγιαννης είναι ATP LEVEL A Coach, Mental Coach Level 2 ISMCA, ιδιοκτήτης της Hary K Tennis Academy με έδρα το Π. Φάληρο και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Προπονητών Τένις στην Ελλάδα (GPTCA ATP Certified) και της Διεθνούς Ένωσης Mental Coaching για Αθλητές στην Ελλάδα.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots