ATP
UTS: Τι νέο έφερε στο τένις (vids)

 
UTS: Τι νέο έφερε στο τένις (vids)
UTS: Τι νέο έφερε στο τένις (vids)
tennisnews team Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 - 16:38

Αυτές είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που σύστησε στο τενιστικό κοινό ο Patrick Mouratoglou, μέσα από το Ultimate Tennis Showdown. Ποιες απ' αυτές σας αρέσουν και ποιες όχι;

Ολοκληρώθηκε το πρώτο διήμερο του UTS στη Mouratoglou Tennis Academy, ένα από τα σημαντικότερα τουρνουά επίδειξης που έφερε η πανδημία στο τένις και σίγουρα αυτό που συζητήθηκε περισσότερο, προκαλώντας θετικές και αρνητικές αντιδράσεις, από το πολύ διαφορετικό φορμάτ του.

 
 

Παρουσίαση παικτών:
Πριν ξεκινήσει το κάθε παιχνίδι, οι παίκτες παρουσιάζονται από τα μεγάφωνα και επιλέγουν εκείνοι με ποιο τραγούδι θα μπουν στον αγωνιστικό χώρο. Επίσης ο κάθε παίκτης φέρει το ψευδώνυμό του. Για παράδειγμα ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο "Greek God" και ο Benoit Paire ο "Rebel".

Χωρίς προθέρμανση στο court:
Οι παίκτες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και για όσο θέλουν ως προθέρμανση πριν μπουν στο τερέν, από τη στιγμή όμως που θα μπουν δεν κάνουν επιπλέον ζέσταμα και το παιχνίδι ξεκινάει αμέσως.

Χρόνος:
Το UTS δοκιμάζει ένα νέο μοντέλο διεξαγωγής αγώνων, στο οποίο οι αγώνες οριοθετούνται χρονικά, από 4 περιόδους των 10 λεπτών. Ο παίκτης που κερδίζει τους περισσότερους πόντους σε μια περίοδο κερδίζει την περίοδο και εκείνος που θα κερδίσει τις περισσότερες περιόδους από τις τέσσερις, θα κερδίσει το ματς. Αν ο χρόνος τελειώσει και το σκορ της περιόδου είναι ισόπαλο θα παιχτεί ένας επιπλέον πόντος, που θα καθορίσει το νικητή της περιόδου, ενώ αν ο αγώνας ολοκληρωθεί και ο κάθε παίκτης έχει από 2 κερδισμένες περιόδους, θα παιχτεί ο "ξαφνικός θάνατος", κατά τον οποίο σε κάθε πόντο το σερβίς αλλάζει και ο πρώτος παίκτης που θα κερδίσει 2 πόντους στη σειρά θα πάρει και τη νίκη. Επίσης, ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι υποχρεωτικά γρήγορος, καθώς υπάρχει shot clock 15 δευτερολέπτων.

Κάρτες:
Οι παίκτες μπορούν να ευνοηθούν, χρησιμοποιώντας κάποιες κάρτες. Η σωστή χρήση τους απαιτεί και την κατάλληλη στρατηγική. Περισσότερο έως τώρα χρησιμοποιήθηκαν η κάρτα "Steal Serve", που "κλέβεις" το σερβίς για 2 πόντους από τον αντίπαλο παίκτη, η κάρτα "-1 Serve", στην οποία ο αντίπαλός σου χάνει το 1ο σερβίς για 2 πόντους και η κάρτα "Winners Count X3", στην οποία αν πετύχεις winner οσο είναι ενεργή (είναι ενεργή για 2 πόντους), ο πόντος σου μετράει για 3 πόντους! Υπάρχουν ακόμα οι κάρτες "Win In 3 Shots Max" (στην οποία ο αντίπαλός σου πρέπει να κερδίσει τον πόντο σε 3 χτυπήματα μαζί με το σερβίς ή την επιστροφή του, αλλιώς τον χάνει) και "X4 Consecutive Serve Points", στην οποία επίσης "κλέβεις" κατά κάποιο τρόπο τη σειρά του αντιπάλου σου να σερβίρει και σερβίρεις για 4 διαδοχικούρς πόντους.

Coaching time-out:
Οι προπονητές έχουν δικαίωμα να διακόπτουν την κανονική ροή του αγώνα για ένα τάιμ άουτ 30 δευτερολέπτων (δικαιούνται ένα ανά περίοδο), στο οποίο μπορούν να δώσουν οδηγίες στους παίκτες. Αν καλέσει ωστόσο ένας προπονητής τάιμ άουτ, ο παίκτης έχει δικαίωμα και να το αρνηθεί.

Συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια του αγώνα:
Μετά το τέλος της κάθε περιόδου, οι δυο σχολιαστές είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους παίκτες και να μας μεταφέρουν απευθείας τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.

"Εικονικό" κοινό:
Εμπνευσμένο από τα e-games, στο γήπεδο του UTS υπάρχει "εικονικό" κοινό που χειροκροτάει στο τέλος των πόντων.

Λιγότερα warning και point penalty:
Ένας παίκτης μπορεί να τιμωρηθεί με warning κι έπειτα με point penalty, αλλά για περιπτώσεις που θα παραβεί τον χρόνο του shot clock ή που θα συμπεριφερθεί αντιεπαγγελματικά εις βάρος κάποιου άλλου. Αντίθετα, μπορεί άφοβα να "ξεσπάσει" σε μια μπάλα ή σε μια ρακέτα, χωρίς να τιμωρηθεί. Αυτό συμβαίνει ώστε να μπορούν οι παίκτες να εκφράσουν τα συναισθήματά τους χωρίς να φοβούνται με το παραμικρό ότι θα τιμωρηθούν.

 
 

Φωτογραφίες: UTS / Antoine Couvercelle

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots