ATP
Κι επίσημα Νο.1 ο Djokovic, Νο.3 ο Τσιτσιπάς

 
Κι επίσημα Νο.1 ο Djokovic, Νο.3 ο Τσιτσιπάς
tn team Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 - 8:28

O Novak Djokovic επέστρεψε και επίσημα στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης σήμερα, με τον Στέφανο Τσιτσιπά να ισοφαρίζει το career high του, στο Νο.3. Σημαντικές άνοδοι για τους Karen Khachanov, Tommy Paul και Jiri Lehecka μεταξύ άλλων. Δείτε πως διαμορφώθηκε η παγκόσμια κατάταξη μετά το Australian Open.

Με την κατάκτηση του 10ου τίτλου του στη Μελβούρνη, ο Novak Djokovic επέστρεψε και πάλι στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, κάνοντας μάλιστα το μεγαλύτερο άλμα που έχει συμβεί στην ιστορία από κάποιο Νο.1, αφού βρισκόταν στο Νο.5 του κόσμου.

Ο Djokovic είναι ο recordman όσον αφορά το Νο.1 και μάλιστα με μια πολύ εντυπωσιακή διαφορά, αφού είχε ήδη 373 εβδομάδες συνολικής παραμονής, με το προηγούμενο ρεκόρ, του Roger Federer, να είναι στις 310 εβδομάδες. Σήμερα ο 35χρονος Σέρβος ξεκίνησε να μετράει την 374η εβδομάδα της καριέρας του στο Νο.1 και απ' ότι φαίνεται θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια, ίσως και πολλές δεκαετίες, για να "σπάσει" κάποιος το τρομερό αυτό ρεκόρ.

Στο Νο.2 υποχώρησε ο Carlos Alcaraz, που δεν αγωνίστηκε στο Australian Open εξαιτίας τραυματισμού και αυτό του στοίχισε. Η πρώτη "θητεία" του 19χρονου Ισπανού στο Νο.1 του κόσμου, διήρκησε 20 εβδομάδες.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, φιναλίστ στο Australian Open, κέρδισε μια θέση και ανέβηκε ξανά στο Νο.3 του κόσμου, ισοφαρίζοντας το career high του. Αυτή είναι και η καλύτερη θέση που έχει πάρει ποτέ κάποιος Έλληνας τενίστας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αφού ως το Νο.3 έχει φτάσει και η Μαρία Σάκκαρη.

Τη θέση αυτή έχασε ο Casper Ruud, που υποχώρησε στο Νο.4, ενώ στο Νο.5 ανέβηκε ο Andrey Rublev, που επίσης ισοφάρισε το career high του. Ο Rafael Nadal έχασε 4 θέσεις και υποχώρησε στο Νο.6, ενώ στο No.7 διατηρήθηκε ο Felix Auger-Aliassime. Από μια θέση κέρδισαν οι Taylor Fritz, Holger Rune και Hubert Hurkacz, που συμπληρώνουν το Top 10. Για τον Rune, που ανέβηκε στο Νο.9, αυτό ήταν νέο career high.

Λίγο χαμηλότερα, στο Νο.13, βρίσκεται ο Karen Khachanov, που μετά τον 2ο διαδοχικό του ημιτελικό σε Grand Slam κέρδισε 7 θέσεις και πλησίασε το career high του (Νο.8). Νέο career high σημείωσε ο Frances Tiafoe, που κέρδισε 2 θέσεις και ανέβηκε στο Νο.15, καθώς και οι Lorenzo Musetti και Tommy Paul. O Musetti πιο "αθόρυβα", αφού κέρδισε μόλις μια θέση και ανέβηκε στο Νο.18, ενώ ο Paul φυσικά χάρη στην εκπληκτική του πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Australian Open, μια πορεία που τον ανέβασε 16 θέσεις, από το Νο.36 στο Νο.19. Το προηγούμενο career high του Αμερικανού ήταν πολύ χαμηλότερο, στο Νο.28.

Νέο career high και για τον Sebastian Korda, που κέρδισε 5 θέσεις και σκαρφάλωσε στο Νο.26, μετά την πορεία του μέχρι τα προημιτελικά. Χαμηλότερα, στο Νο.39, βρίσκεται ο Jiri Lehecka, που στα 21 του προκρίθηκε στον πρώτο του προημιτελικό σε Grand Slam διοργάνωση και άφησε πίσω του 32 θέσεις, βελτιώνοντας το προηγούμενο ρεκόρ του (Νο.59) κατά 20 θέσεις!

Μεγάλη άνοδος και για τον 20χρονο Ben Shelton, που "αναρριχήθηκε" στο Νο.44 από το Νο.89, μετά από πορεία επίσης ως τα προημιτελικά της Μελβούρνης. Κατά ισάριθμες θέσεις βελτίωσε και το προηγούμενο ρεκόρ του ο νεαρός Αμερικανός.

Τέλος, την πρώτη του είσοδο στο Top 50 της παγκόσμιας κατάταξης έκανε ένας άλλος Αμερικανός, ο JJ Wolf, ο οποίος κέρδισε 19 θέσεις και από το Νο.67 ανέβηκε στο Νο.48 του κόσμου.

H παγκόσμια κατάταξη της ΑΤΡ

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots