ATP
ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ: Αποσύρεται από το τένις ο Nadal

 
ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ: Αποσύρεται από το τένις ο Nadal
©Pau Barrena / AFP
tn team Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024 - 12:44

O Rafael Nadal ανακοίνωσε το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας το 2024

Ο Rafael Nadal πήρε τη μεγάλη απόφαση να μην επιστρέψει στο tour το 2025 και να βάλει τέλος στη θρυλική του καριέρα στο τένις στη φετινή σεζόν, με τελευταίο τουρνουά τους τελικούς του Davis Cup το Νοέμβριο στη Μάλαγα της Ισπανίας.

"Είμαι εδώ για να σας ενημερώσω ότι αποσύρομαι από το επαγγελματικό τένις. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα, ειδικά τα 2 τελευταία. Δεν μπόρεσα να αγωνιστώ χωρίς περιορισμούς. Είναι μια δύσκολη απόφαση, που μου πήρε χρόνο να πάρω, αλλά όλα σε αυτή τη ζωή έχουν αρχή και τέλος. Πιστεύω είναι η κατάλληλη στιγμή για να βάλω τέλος σε μια καριέρα που ήταν πιο μεγάλη και πιο πετυχημένη απ' όσο θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ", είπε ο Nadal σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στις σελίδες του στα social media.

Κάτι που εδώ και πολλά χρόνια αναφέρει στις συνεντεύξεις του ο Ισπανός θρύλος του τένις, είναι πως η καριέρα του έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες του και η αλήθεια είναι πως εξαιτίας και τους τραυματισμούς που είχε από πολύ νωρίς, λίγοι πίστευαν ότι θα συνέχιζε μέχρι αυτή την ηλικία. Εκείνος όχι μόνο το έκανε, αλλά έπαιζε και στο κορυφαίο επίπεδο, καταφέρνοντας κάθε φορά να διαψεύσει κάθε λογική.

Τα 22 Grand Slams, τα 36 Masters 1000, το career Golden Slam, οι 92 τίτλοι καριέρας, οι 209 εβδομάδες στο Νο.1 και οι 1.080 νίκες καριέρας είναι μόνο μερικά από τα αμέτρητα επιτεύγματα του 38χρονου "Matador", που ξεκίνησε την καριέρα του το πολύ μακρινό 2001.

Ήταν μάλιστα το παιδί θαύμα του παγκόσμιου αθλητισμού, καταφέρνοντας να κερδίσει τον πρώτο του τίτλο πριν από 20 χρόνια, τον Αύγουστο του 2004, το πρώτο του Grand Slam έναν χρόνο αργότερα, στο Roland Garros το 2005, ενώ στα 24 του έγινε ο νεότερος παίκτης όλων των εποχών που συμπλήρωσε το Grand Slam καριέρας.

Στο χώμα η κυριαρχία του ήταν ανεπανάληπτη και κατέκτησε 14 φορές το Roland Garros, 12 φορές το τουρνουά της Βαρκελώνης, 11 του Monte-Carlo και 10 της Ρώμης. Αν και τα τελευταία χρόνια έριξε λίγο τα ποσοστά του, θα ολοκληρώσει την καριέρα του με το εξωπραγματικό ρεκόρ 90,5% νικών στο χώμα, όπου έπαιξε περισσότερα από 500 tour-level παιχνίδια (484-51).

H τελευταία του εμφάνιση θα γίνει σε indoor γήπεδα, στη Μάλαγα για τους τελικούς του Davis Cup, όπου θα έχει τη δυνατότητα να παίξει και μπροστά στους συμπατριώτες του. Δεν αποκλείεται οι τελευταίοι του αγώνες να είναι στα διπλά, με τον Carlos Alcaraz, όπως είχε κάνει και ο Roger Federer στο τελευταίο τουρνουά της καριέρας του, στο Laver Cup του Λονδίνου το 2022, όπου είχε παίξει διπλό με τον Rafa.

"Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που το τελευταίο μου τουρνουά είναι η τελική φάση του Davis Cup, όπου θα εκπροσωπήσω τη χώρα μου. Κλείνει ένας κύκλος, αφού ένας από τους πρώτους μου θριάμβους ως επαγγελματίας ήταν ο τελικός στη Σεβίλλη το 2004. Νιώθω πολύ τυχερός για όλα αυτά που μπόρεσα να ζήσω. Θέλω να ευχαριστήσω ολόκληρο τον κόσμο του τένις, τους συμπαίκτες μου, τους μεγαλύτερους αντιπάλους μου. Έχω περάσει πολλές ώρες μαζί τους και έχω ζήσει πολλές στιγμές που θα θυμάμαι για την υπόλοιπη ζωή μου."

Ο Nadal συμμετείχε σε 5 τίτλους Davis Cup για την Ισπανία: το 2004, το 2008, το 2009, το 2011 και το 2019. Μόνο το 2004 δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, όπου το Νο.1 της ομάδας ήταν ο προπονητής του, Carlos Moya, αν και ο 18χρονος τότε Rafa είχε παίξει στον τελικό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα είχε κερδίσει τον Andy Roddick.

Με ένα πολύ διαφορετικό φορμάτ πλέον, η Ισπανία θα βρεθεί για μια ακόμα φορά στους τελικούς του Davis Cup, που θα γίνουν στη Μάλαγα από τις 19 έως τις 24 Νοεμβρίου. Στα προημιτελικά οι Ίβηρες θα αντιμετωπίσουν την Ολλανδία, στις 19 Νοεμβρίου.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots