Μόνο περηφάνια για Μαρία - ιστορία η Raducanu (vid)

 
Μόνο περηφάνια για Μαρία - ιστορία η Raducanu (vid)
tennisnews team Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 - 6:41

H 18χρονη Emma Raducanu έκανε ακόμα ένα εκπληκτικό ματς, κέρδισε και τη Μαρία Σάκκαρη με 2-0 σετ και έγινε η πρώτη παίκτρια στην ιστορία, που φτάνει σε τελικό Grand Slam από τα προκριματικά! Μόνο περηφάνια για τη Μαρία, που δεν ήταν η βραδιά της, αλλά απέδειξε και στο US Open πως ανήκει στην ελίτ!

Έχει τρελάνει τους πάντες με τα κατορθώματά της στο φετινό US Open η 18χρονη Emma Raducanu, η οποία ξεκινώντας από τα προκριματικά, κατάφερε να προκριθεί στον μεγάλο τελικό του αμερικανικού major.

Έγινε η μοναδική παίκτρια σε άνδρες και γυναίκες που το καταφέρνει αυτό, ενώ παράλληλα το κατάφερε χωρίς να χάσει και σετ, αφού έχει κερδίσει και τους 9 αγώνες της με 2-0 (18-0 κερδισμένα σετ στο τουρνουά)!

Το τελευταίο της θύμα ήταν η Μαρία Σάκκαρη, η οποία δεν βρήκε ρυθμό, δεν έπαιξε το καλύτερό τένις και γενικά δεν ήταν η βραδιά της απόψε στο Arthur Ashe Stadium, με αποτέλεσμα να χάσει τον δεύτερο ημιτελικό που έπαιξε για φέτος σε Grand Slam. Θυμίζουμε πως ο πρώτος της - που ήταν και ο πρώτος ημιτελικός για Ελληνίδα τενίστρια στην open era - ήταν σε εκείνο το θρίλερ παιχνίδι με την Barbora Krejcikova στο Roland Garros, στο οποίο είχε χάσει και match point.

Απόψε τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, με τη Raducanu να γίνεται από νωρίς το αφεντικό της αναμέτρησης και να μη χάνει ποτέ το πάνω χέρι, επικρατώντας της Σάκκαρη με 6-1, 6-4, σε 1 ώρα και 23 λεπτά.

Ίσως βλέπαμε διαφορετικό παιχνίδι, αν η Σάκκαρη δεν είχε τις χαμένες ευκαιρίες νωρίς στο 1ο σετ. Συγκεκριμένα, η Raducanu κατόρθωσε να σβήσει 3 break points και να επιστρέψει από το 15-40 στο 1ο game, στη συνέχεια έκανε το break για το 2-0 και στο 3ο game επέστρεψε από το 0-40 και έσβησε 4 ακόμα break points, για να φτάσει στο 3-0.

Η Μαρία λοιπόν είχε να διαχειριστεί ένα πολύ δύσκολο 0/7 break points πνευματικά, την ώρα που η Raducanu την έκανε να πληρώσει για τις χαμένες ευκαιρίες και με νέο break έφτασε στο 4-0. Χωρίς να "λυγίσει" λεπτό, η Βρετανίδα σέρβιρε για το 5-0 και αργότερα για το 6-1, τελειώνοντας το 1ο σετ σε κάτι περισσότερο από μισή ώρα.

Και στο 2ο σετ η 18χρονη ήταν "αλύγιστη", κάνοντας το γρήγορο break για να προηγηθεί με 2-1 και μένοντας στη συνέχεια μπροστά, μέχρι και το τέλος. Αξίζουν τα εύσημα στη Μαρία για τη μάχη που έδωσε, αφού σ' αυτό το σετ η Raducanu ήταν η παίκτρια με τις χαμένες ευκαιρίες.

Η 18χρονη προηγήθηκε με 1-3, 15-40 και αργότερα με 2-4, 0-40, αλλά η Σάκκαρη έσβησε 7 break points, 2 στο 5ο game και άλλα 5 στο 7ο game, για να μειώσει σε 2-3 και 3-4 αντίστοιχα. Παρόλα αυτά, δεν μπόρεσε να κάνει το κάτι παραπάνω και να απειλήσει το σερβίς της Raducanu, που ήταν αξιοθαύμαστα ψύχραιμη, συνέχισε να κάνει το παιχνίδι της και δεν αντιμετώπισε ούτε ένα break point σε όλο το 2ο σετ, για να το κατακτήσει με 6-4.

Ό,τι και να πει κανείς γι' αυτό το κορίτσι θα είναι λίγο. Η Raducanu συστήθηκε στο παγκόσμιο τενιστικό κοινό μόλις 2 μήνες πριν, όταν από το Νο.361 του κόσμου έφτασε στον 4ο γύρο του Wimbledon, όπου πήρε wild card και έκανε το ντεμπούτο της σε ένα Grand Slam.

Πριν 2,5 εβδομάδες μπήκε στο προκριματικό ταμπλό του US Open ως Νο.150 στον κόσμο. Έδωσε τους πρώτους αγώνες της σε ένα major μακριά από το Λονδίνο και μέχρι τώρα παραμένει αήττητη και χωρίς χαμένο σετ, σε 9 πλέον αναμετρήσεις.

Εκτός από τον σημερινό της θρίαμβο με τη Σάκκαρη, απέκλεισε από το τουρνουά στο κυρίως ταμπλό και τις Belinda Bencic (6-3, 6-4), Shelby Rogers (6-2, 6-1), Sara Sorribes Tormo (6-0, 6-1), Shuai Zhang (6-2, 6-4) και Stefanie Voegele (6-2, 6-3), όλες με πολύ εντυπωσιακό τρόπο.

Στον πρώτο της τελικό σε ένα major, θα αναμετρηθεί με μια άλλη πολύ νέα, ταλαντούχα και ευχάριστη έκπληξη στο US Open, τη 19χρονη Leylah Fernandez, που στον πρώτο ημιτελικό είχε αποκλείσει την Aryna Sabalenka και γενικά έχει αποκλείσει πολύ σπουδαία ονόματα αυτές τις δυο εβδομάδες στη Νέα Υόρκη.

Θα είναι και ο πρώτος τελικός μεταξύ teeangers στα τελευταία 22 χρόνια στο US Open, από το 1999, όταν η Serena Williams είχε κερδίσει τη Martina Hingis με 6-3, 7-6 (4).

Οτιδήποτε και αν συμβεί στον τελικό του Σαββάτου (23:00 ώρα Ελλάδας, Eurosport 1), η Raducanu θα μπει στο Top 40 τη Δευτέρα (από το Νο.150) και η Fernandez στο Top 30 (από το Νο.73). Αν κατακτήσει το τρόπαιο η Raducanu θα σκαρφαλώσει στο Νο.23 του κόσμου, ενώ αν μείνει φιναλίστ στο Νο.32. Η Fernandez με νίκη θα ανεβεί στο Νο.19, ενώ αν αρκεστεί στη θέση της φιναλίστ θα ανεβεί στο Νο.27.

Από την εξίσωση δεν απουσιάζει η Μαρία Σάκκαρη, η οποία έκανε επίσης μια φανταστική πορεία στο τελευταίο Grand Slam της χρονιάς, δείχνοντας πως ο ημιτελικός στο Roland Garros δεν ήταν ούτε σύμπτωση, ούτε η μοναδική ευκαιρία που θα έχει για έναν μεγάλο τίτλο. Η 26χρονη Ελληνίδα θα γίνει πλέον και με τη βούλα η κορυφαία παίκτρια που ανέδειξε η χώρα μας στο γυναικείο τένις, αφού από τη Δευτέρα θα βρίσκεται στο Νο.13 της παγκόσμιας κατάταξης, κερδίζοντας 5 θέσεις και ξεπερνώντας το ρεκόρ της Λένας Δανιηλίδου, που είχε φτάσει στο Νο.14 το 2003.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots