Djokovic: "Δεν έχω σχέδια για το μέλλον, δεν ξέρω που αλλού θα παίξω" (vid)

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic © Garrett Ellwood/USTA
tn team Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 - 11:48

O Novak Djokovic μίλησε στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου για φέτος στο US Open για την ευγνωμοσύνη και τη χαρά που ένιωσε με την στήριξη του κόσμου, την ίδια στιγμή που ήταν και απογοητευμένος για την ήττα του στον τελικό. Είπε ακόμα πως δεν γνωρίζει τι θα κάνει στο υπόλοιπο της χρονιάς, μετά από 5-6 εξαντλητικούς μήνες.

"Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω κάποιο πλάνο τώρα, απολύτως τίποτα. Δεν ξέρω που θα παίξω, αν θα παίξω κάπου. Αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι εδώ, στη Νέα Υόρκη", είπε ο Djokovic στη συνέντευξη Τύπου στα σερβικά, μετά τον τελικό του US Open.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα για τον Djokovic, που αποχώρησε κλαίγοντας από την αίθουσα Τύπου, μετά τη συνέντευξη στη μητρική του γλώσσα: "Έχω διαφορετικές προτεραιότητες στη ζωή μου πλέον. Θέλω να περάσω περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μου, το έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου αυτό. Η απουσία μου με λυπεί πολύ... (δάκρυα), λυπάμαι", είπε ο Djokovic και ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του.

Πιο πριν, στη συνέντευξη Τύπου στα αγγλικά που προηγήθηκε, ο Djokovic μίλησε για τα συναισθήματά του στο τέλος του αγώνα, που ήταν επίσης αρκετά έντονα: "Είχα πολλά διαφορετικά συναισθήματα στο τέλος του αγώνα. Αυτό που είπα στην απονομή το εννοούσα. Φυσικά και ένα κομμάτι μου ένιωσε λύπη, αλλά από την άλλη πλευρά, ένιωσα κάτι που δεν είχα νιώσει ποτέ ξανά στη Νέα Υόρκη. Το κοινό με έκανε να νιώσω πολύ ξεχωριστά. Με εξέπληξαν ευχάριστα. Δεν περίμενα τίποτα, αλλά αυτή η στήριξη, αυτή η ενέργεια και η αγάπη που πήρα από το κοινό, είναι κάτι που θα θυμάμαι για πάντα. Αυτός ήταν και ο λόγος που έκλαψα στο changeover. Τα συναισθήματα και η ενέργεια ήταν πολύ έντονα. Το ίδιο έντονα με το να κέρδιζα το 21ο Grand Slam, ειλικρινά έτσι ένιωσα. Είναι πολύ ξεχωριστό, άγγιξε την καρδιά μου. Φυσικά στο τέλος της ημέρας ήθελα τη νίκη γιατί είμαι επαγγελματίας αθλητής. Αλλά κάτι τέτοιες στιγμές της υπεραγαπάω. Αυτή τη σύνδεση θέλω να έχω με τον κόσμο και να κρατήσει για πολύ καιρό."

Για το αγωνιστικό μέρος του τελικού με τον Medvedev, είπε: "Χτυπούσε πολύ καλά την μπάλα, βγήκε στο γήπεδο αποφασισμένος. Μπορούσες να νιώσεις ότι έβγαζε τον καλύτερο εαυτό του σε κάθε χτύπημα. Αυτό έχει να κάνει και με την τακτική του, εκτέλεσε το πλάνο του άψογα. Από την άλλη πλευρά, εγώ ήμουν λίγο κάτω από το παιχνίδι μου. Τα πόδια μου δεν ήταν εκεί. Προσπαθούσα, έκανα το καλύτερό μου, αλλά είχα πολλά αβίαστα λάθη και δεν είχα μαζί μου και το σερβίς μου. Αν παίζεις με κάποιον σαν τον Medvedev, να χτυπάει τόσο καλά την μπάλα και να βγάζει άσους παίρνοντας πολλούς εύκολους πόντους στα πρώτα του σερβίς, τότε νιώθεις συνεχώς και την πίεση οταν σερβίρεις εσύ. Ήμουν κατώτερος των προσδοκιών σε όλα. Οπότε ήταν μια απ' αυτές τις μέρες που απλά δεν ήταν γραφτό να γίνει."

Για το αν τον επηρέασε ο αγώνας των 5 σετ που είχε με τον Zverev στα ημιτελικά: "Μπορεί. Σίγουρα έπαιξα περισσότερες ώρες από τον Daniil. Επίσης συναισθηματικά ήταν πολύ απαιτητική η περίοδος των 5-6 τελευταίων μηνών. Με τα Slams, τους Ολυμπιακούς και τα τουρνουά που έπαιξα στην πατρίδα μου στο Βελιγράδι. Όλα ήρθαν μαζί και τα συναισθήματα ήταν πολλά. Δυστυχώς δεν έκανα το τελικό βήμα, αλλά συνολικά είμαι ευχαριστημένος με τη σεζόν μου. Τρια Slams και ένας τελικός, τα τελευταία χρόνια μιλάω συχνά για τους στόχους μου, που είναι να τα πηγαίνω καλά στα Slams.

Το κατάφερα αυτό. Είμαι περήφανος με μένα και με την ομάδα μου για όσα πετύχαμε. Στο τένις αλλάζεις σελίδα πολύ γρήγορα, πολύ σύντομα θα έρθουν νέες προκλήσεις, νέα πράγματα. Έμαθα να ξεπερνάω αυτές τις ήττες σε μεγάλους τελικούς, που πονάνε περισσότερο. Προσπαθώ να παίρνω μαθήματα από αυτές, να γίνομαι δυνατότερος και να συνεχίζω. Αγαπώ αυτό το άθλημα και ακόμα νιώθω καλά όταν βρίσκομαι στο court. Το κίνητρό μου είναι εκεί και θα συνεχίσω."

Για τη διαφορά αυτού του τελικού με τον τελικό του Roland Garros, όπου επίσης βρέθηκε πίσω με 0-2 σετ από τον Στέφανο Τσιτσιπά αλλά στο τέλος γύρισε το παιχνίδι: "Ήταν διαφορετικό γιατί δεν ένιωθα τόσο καλά στο γήπεδο, όπως στο Παρίσι. Ένιωθα να μην έχω τόση ενέργεια. Υπήρχε ένα σημείο που μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα στις αρχές του 2ου σετ, κάποια break points εκεί, είχα και 0-40 σε ένα game, εκεί ένα χτύπημα μπορούσε να κάνει τη διαφορά και να μου δώσει το break. Δεν ξέρουμε πως θα πήγαινε ο αγώνας αν έκανα break νωρίς στο 2ο σετ. Με το κοινό, με όλη τη στήριξη που είχα, μπορεί να πήγαινε και διαφορετικά.

Αλλά τα πήγε εξαιρετικά καλά. Ήταν εκπληκτικός, τον συγχαίρω και του δίνω τα εύσημα για την πνευματική του δύναμη, για την προσέγγισή του στο παιχνίδι, για όλα. Ήταν ξεκάθαρα ο καλύτερος παίκτης και αναμφίβολα του άξιζε η νίκη. Φυσικά είμαι απογοητευμένος με το παιχνίδι μου σήμερα, ξέρω πως θα μπορούσα να τα πάω καλύτερα, αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός. Κάποιες φορές κερδίζεις, κάποιες χάνεις. Είναι σκληρή ήττα, πολύ σκληρή. Αλλά την ίδια στιγμή χαίρομαι για εκείνον, γιατί είναι πολύ καλό παιδί και του άξιζε."

Για τη μετάβαση και την αλλαγή σκυτάλης από τους Big 3 στους νεότερους: "Η μετάβαση έχει ήδη ξεκινήσει, πέρσι εδώ κέρδισε ο Dominic (Thiem). Δεν ξέρω αν ο Daniil θα είναι σύντομα στο Νο.1, αλλά είναι φυσιολογικό να γίνει, η μετάβαση είναι αναπόφευκτη. Οι μεγαλύτεροι παίκτες ακόμα κρατιόμαστε, ακόμα προσπαθούμε να έχουμε όσο περισσότερη λάμψη μπορούμε στον κόσμο του τένις και μιλάω για τον εαυτό μου, όταν λέω πως θέλω να συνεχίσω, θέλω να κερδίσω περισσότερα Slams, να παίξω για την πατρίδα μου. Αυτά τα πράγματα με παρακινούν να συνεχίσω.

Αλλά η νέα γενιά, αν μπορώ ακόμα να τους αποκαλώ έτσι, είναι εδώ και έχει καθιερωθεί. Προφανώς και θα αναλάβουν τα ηνία. Το τένις είναι σε καλά χέρια γιατί είναι όλοι τους καλά παιδιά και παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου. Έχουν πολλά να προσφέρουν εντός και εκτός γηπέδου. Ελπίζω πως η μετάβαση θα είναι ομαλή, σε επίπεδα προσοχής και δημοφιλίας για το άθλημα. Είναι σημαντικό αυτό. Όλοι μας θέλουμε να κερδίζουμε στο γήπεδο, αλλά την ίδια στιγμή όλοι μας είμαστε και κορυφαίοι εκπρόσωποι του αθλήματός μας. Πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό και να αναλάβουμε την αντίστοιχη ευθύνη, για να προσπαθήσουμε να φέρουμε περισσότερο κόσμο στο τένις. Αυτό που μετράει στο τέλος της ημέρας, είναι να κρατήσουμε το άθλημα ζωντανό. Αυτό δίνει την ευκαιρία στους νεότερους και στους lower-ranked παίκτες να συντηρούνται απ' αυτό το άθλημα. Πρέπει σίγουρα να κάνουμε καλύτερη δουλειά σ' αυτό το κομμάτι. Στο κορυφαίο επίπεδο τα πράγματα είναι αρκετά καλά, αλλά στο υπόλοιπο πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά για να τα πάμε καλύτερα."

Τέλος, για το τι ένιωσε μετά τον αγώνα, είπε: "Ανακούφιση. Ήμουν χαρούμενος που τελείωσε γιατί όλα όσα πέρασα σ' αυτό το τουρνουά και έπρεπε να διαχειριστώ, πνευματικά και συναισθηματικά, ήταν υπερβολικά πολλά. Ήμουν χαρούμενος που επιτέλους τελείωσε. Ένιωσα φυσικά και λύπη, απογοήτευση, αλλά ένιωσα και ευγνωμοσύνη για το κοινό και την ξεχωριστή στιγμή που μου χάρισε στο γήπεδο."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots