Βγαίνει νέα πρωταθλήτρια στο US Open

 
Coco Gauff (© Simon Bruty/USTA)
Coco Gauff (© Simon Bruty/USTA) Aryna Sabalenka (© Darren Carroll/USTA)
tn team Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2023 - 9:02

Οι δυο πιο φορμαρισμένες παίκτριες στον κόσμο αυτή τη στιγμή, η Aryna Sabalenka και η Coco Gauff, θα μονομαχήσουν στον αποψινό τελικό της Νέας Υόρκης για την ανάδειξη της νέας πρωταθλήτριας του US Open. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον τελικό.

Ο τελικός του μονού γυναικών, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον στο πρόγραμμα της 13ης ημέρας του US Open, θα αρχίσει στις 23:00 ώρα Ελλάδας το Σάββατο (09/09) και θα μεταδοθεί ζωντανά από το Eurosport 1HD.

Αναμένεται να δούμε μεγάλο ματς, καθώς η Sabalenka είναι το νέο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης και θα βρεθεί δίκαια σ' αυτή τη θέση, αφού είναι ξεκάθαρα η καλύτερη παίκτρια του κόσμου γι' αυτή τη σεζόν, ενώ η Gauff διανύει μια τρομερή σεζόν στα αμερικάνικα τουρνουά, έχοντας κερδίσει τον 1ο της τίτλο σε 500άρι, τον 1ο της τίτλο σε 1000άρι και πηγαίνει τώρα και για το 1ο της Grand Slam.

Μετράει 11 διαδοχικές νίκες στο tour η 19χρονη Αμερικανίδα, η οποία κατέκτησε το Western & Southern Open στο Σινσινάτι πριν μερικές ημέρες, καθώς και 17 νίκες στις 18 τελευταίες αναμετρήσεις της.

Για 2η φορά θα είναι σε τελικό Grand Slam, μετά το Roland Garros του 2022, όπου είχε πάρει μόλις 4 games από την Iga Swiatek. Αυτή τη φορά είναι ξεκάθαρα πιο έτοιμη και από την αρχή αποτελούσε τη μεγάλη ελπίδα των Αμερικανών για τίτλο.

Θα είναι ο 7ος τελικός στην καριέρα της και θα διεκδικήσει τον 6ο τίτλο της, αφού ο τελικός στο Roland Garros είναι ο μόνος χαμένος που έχει (5-1). Οι 3 από τους 7 τελικούς της είναι αυτό το καλοκαίρι, στο οποίο κατέκτησε το 500άρι της Ουάσινγκτον και το 1000άρι του Σινσινάτι.

H Sabalenka θα βρεθεί επίσης για 2η φορά σε έναν τελικό Grand Slam, με τη διαφορά πως είχε κερδίσει τον 1ο, στην Αυστραλία τον περασμένο Ιανουάριο.

Συνολικά θα είναι ο 24ος τελικός στην καριέρα της και θα διεκδικήσει τον 14ο τίτλο της (13-10). Στην τρομερή φετινή σεζόν της θα είναι ο 6ος τελικός της (3-2), μετά από τους τίτλους στο Australian Open, στο 1000άρι της Μαδρίτης και στο 250άρι της Αδελαΐδας, και τους τελικούς στο 1000άρι του Indian Wells και στο 500άρι της Στουτγκάρδης.

Όπως είπαμε η Sabalenka έχει ήδη εξασφαλισμένο το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης και σίγουρα όταν διακυβεύεται ένας τίτλος σε Grand Slam το τελευταίο που σκέφτεται είναι η διαφορά που θα έχει με την Iga Swiatek τη Δευτέρα, ο τελικός του US Open όμως μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο και στο Year-end No.1. Σε ένα μόνο παιχνίδι θα κριθούν πολλά, αφού αν κερδίσει τον τίτλο η Sabalenka θα αναπτύξει μια διαφορά 1.771 βαθμών από το Νο.2, ενώ αν ηττηθεί σήμερα η διαφορά αυτή θα είναι στους 1.071 βαθμούς.

Και η Gauff θα έχει σημαντική βαθμολογική διαφορά αν κερδίσει σήμερα, αφού με κατάκτηση του τίτλου θα σκαρφαλώσει για 1η φορά στην καριέρα της στο Νο.3 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ αν ηττηθεί θα κερδίσει μόνο μια θέση και θα βρεθεί στο Νο.5. Το career high της είναι το Νο.4.

Αυτή θα είναι η 6η φορά που θα αναμετρηθούν στο tour Gauff και Sabalenka, με την Αμερικανίδα να έχει κερδίσει 3 φορές τη Λευκορωσίδα (3-2). Αξίζει όμως να σημειωθεί πως στην τελευταία τους συνάντηση και μοναδική φετινή, η Sabalenka είχε κερδίσει την Gauff με 6-4, 6-0 στο Indian Wells.

Εκτός απ' αυτόν τον τελικό, σήμερα θα γίνει και ο τελικός του μικτού διπλού, όπου η Jessica Pegula και ο Austin Krajicek θα αντιμετωπίσουν την Anna Danilina και τον Harri Heliovaara, στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου (09/09):

Arthur Ashe Stadium:
19:00 Pegula/Krajicek [1] v. Danilina/Heliovaara Eurosport 1HD
23:00 Coco Gauff [6] v. Aryna Sabalenka [2] Eurosport 1HD

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots