H Gauff υπέταξε την Sabalenka και πήρε την κούπα στο US Open! (vids)

 
H Gauff υπέταξε την Sabalenka και πήρε την κούπα στο US Open! (vids)
© Garrett Ellwood / USTA
tn team Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023 - 1:24

Τον ιδανικότερο δυνατό επίλογο είχε το ονειρικό καλοκαίρι της Coco Gauff στην Αμερική, με τη 19χρονη να κερδίζει το νέο Νο.1 του κόσμου, Aryna Sabalenka, με 2-1 σετ και να κατακτά το US Open, για να προσθέσει στις τρομερές επιτυχίες έναν Grand Slam τίτλο, μετά από τον 1ο τίτλο σε 500άρι και σε 1000άρι!

Το έπος της Coco Gauff στη φετινή αμερικάνικη hardcourt season ολοκληρώθηκε με τον τίτλο στο US Open, το 1ο Grand Slam τουρνουά -και σίγουρα όχι τελευταίο- για τη 19χρονη Αμερικανίδα!

Σε έναν συναρπαστικό τελικό στο Arthur Ashe Stadium, τον οποίο διαιτήτευσε η Εύα Ασδεράκη, η Gauff υπέταξε τη νέα κορυφαία της παγκόσμιας κατάταξης, Aryna Sabalenka, με 2-6, 6-3, 6-2.

Μετά τον 1ο τίτλο της σε 500άρι, στο Citi Open της Ουάσινγκτον τον προηγούμενο μήνα, μετά από το 1ο 1000άρι της, στο Western & Southern Open στο Σινσινάτι πριν από 3 εβδομάδες, ήρθε και το 1ο Grand Slam για την Gauff, που έφτασε σήμερα τις 12 διαδοχικές νίκες στο tour -στο μεγαλύτερο σερί που έχει κάνει στην καριέρα της και στο υψηλότερο επίπεδο που θα μπορούσε να το κάνει- αλλά και τις 18 νίκες σε 19 αναμετρήσεις (18-1), σε αυτό το απίθανο καλοκαίρι στην Αμερική.

Και όλα αυτά ενώ χρειάστηκε να ανατρέψει την κατάσταση απέναντι σε μια Sabalenka που έπαιζε πολύ καλά και έφτασε ένα σετ μακριά από τον 2ο φετινό της Grand Slam τίτλο.

Η 25χρονη Λευκορωσίδα, πρωταθλήτρια στο Australian Open και Νο.1 στον κόσμο από μεθαύριο, απώλεσε αρχικά το προβάδισμα που είχε με 2-0 και ισοφαρίστηκε σε 2-2, αλλά μετά απ' αυτό κέρδισε 4 games στη σειρά και κατέκτησε το 1ο σετ με 6-2.

Σε αυτό το διάστημα δεν έπαιζε καθόλου άσχημα η Gauff, αναγκάζοντας την Sabalenka να κάνει πολλές επιθέσεις σε κάθε ράλι, αφού επέστρεψε ακόμα και μπάλες που με τις περισσότερες άλλες παίκτριες θα ήταν winners.

Η Gauff βγήκε στη συνέχεια από μια πολύ δύσκολη θέση, καθώς στο 1ο game του 2ου σετ αντιμετώπισε διπλό break point, αλλά με 4 συνεχόμενους πόντους κράτησε το σερβίς της για το 1-0.

Ήταν game κομβικής σημασίας για τη 19χρονη, αφού αν περνούσε μπροστά με σετ και με break η Sabalenka σίγουρα θα είχε ακόμα περισσότερη αυτοπεποίθηση στα χτυπήματά της. Ανταυτού η Gauff προηγήθηκε με 1-0 και με 2-1, για να βρει την ευκαιρία να χτυπήσει το σερβίς της Λευκορωσίδας και να αλλάξει για τα καλά το momentum, παίρνοντας προβάδισμα με 3-1.

Στο αμέσως επόμενο game έσβησε και άλλο break point της Sabalenka η Gauff, για να φτάσει στο 4-1 και δεν απειλήθηκε ξανά στο σερβίς της, ολοκληρώνοντας το σετ στο 9ο game.

Οι ισορροπίες του τελικού είχαν αλλάξει για τα καλά και η Gauff ήταν πια αισθητά η καλύτερη παίκτρια στο γήπεδο. Το επικύρωσε με δυο διαδοχικά break η 19χρονη, που πήρε ένα πολύ σπουδαίο προβάδισμα με 3-0 στο 3ο σετ. 

Η Sabalenka κάλεσε τη γιατρό για ένα θέμα που φάνηκε να αντιμετωπίζει στον αριστερό της προσαγωγό και όταν συνέχισε τον αγώνα υπέστη ακόμα ένα ψυχολογικό πλήγμα, αφού η Gauff κράτησε το σερβίς της αυτή τη φορά από το 0-30 και έκανε το 4-0!

Η Sabalenka βρήκε τελικά το break, στην τελευταία ευκαιρία που είχε για να επιστρέψει στο ματς για να μειώσει σε 4-2, όμως δεν κράτησε το σερβίς της στο επόμενο game και το break πήγε στράφι, με την Gauff να κάνει το 5-2.

Μετά το changeover η νεαρή Αμερικανίδα όχι απλά δεν ένιωσε την πίεση του να σερβίρει για τον πρώτο της Grand Slam τίτλο, αλλά έκανε ένα από τα καλύτερα game της από τη γραμμή του σερβίς σήμερα και χωρίς να χάσει πόντο διαμόρφωσε το τελικό 6-2, έπειτα από 2 ώρες και 6 λεπτά στο court. 

Η Gauff έγινε η 3η Αμερικανίδα teenager που κατακτά το US Open, σε ηλικία 19 ετών και 181 ημερών. Προηγήθηκαν η Tracy Austin (1979, 1981) και η Serena Williams (1999).

Με τον 3ο τίτλο της σ' αυτό το καλοκαίρι, έφτασε τους 4 τίτλους στη φετινή σεζόν και τους 6 στην καριέρα της, έχοντας το εντυπωσιακό ρεκόρ 6-1 σε τελικούς. Έχασε μόνο τον τελικό του Roland Garros το 2022, από την Iga Swiatek.

Επιπλέον, μετά απ' αυτό το τουρνουά θα σκαρφαλώσει στο Νο.3 της παγκόσμιας κατάταξης για 1η φορά στην καριέρα της, βελτιώνοντας το τωρινό career high της κατά μια θέση.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots