Djokovic: "Καλύτερος ο Medvedev στο 2ο σετ - δεν έχω αριθμό για Slams στο μυαλό μου" (vid)

 
Djokovic: "Καλύτερος ο Medvedev στο 2ο σετ - δεν έχω αριθμό για Slams στο μυαλό μου" (vid)
© Darren Carroll / USTA
tn team Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 - 11:49

O Novak Djokovic δεν δίστασε να παραδεχτεί πως ο Daniil Medvedev άξιζε λίγο παραπάνω το 2ο σετ, ενώ μίλησε για τις εξαντλητικές εναλλαγές χτυπημάτων, την απίστευτη σεζόν του, την ανακούφιση που ένιωσε όταν τελείωσε το ματς και τον στόχο του για το μέλλον.

"Το 2ο σετ ήταν το κλειδί του ματς. Κράτησε σχεδόν 2 ώρες, δε νομίζω να έχω ξαναπαίξει τόσο μεγάλο σετ, ειδικά σε μια τέτοια περίσταση, κόντρα σε έναν παίκτη όπως ο Daniil. Ήταν καλύτερος στο 2ο σετ, το άξιζε περισσότερο, αλλά με κάποιο τρόπο κατάφερα να γυρίσω τα πράγματα στο tie-break. Όταν είχε σημασία, έβαλα την μπάλα μέσα περισσότερο απ' ότι πριν και αυτό ήταν αρκετό. Ο Daniil πάντα σε κάνει να χτυπάς μια μπάλα παραπάνω, δεν θυμάμαι να έχω νιώσει ξανά τόση κούραση μετά από τα ράλι. Ένιωθα να μην μπορώ να πάρω ανάσα, να χάνω τα πόδια μου. Μετά στο 3ο ξαναβρήκα την ενέργειά μου και ένιωσα καλύτερα", είπε ο Djokovic στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε για φέτος στη Νέα Υόρκη, μετά τον θρίαμβό του με 3-0 σετ επί του Medvedev.

Για το πως καταφέρνει να διατηρείται σ' αυτό το επίπεδο για τόσα πολλά χρόνια, ο Djokovic εξήγησε πως δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη φόρμουλα και πρέπει να την αναδημιουργείς σε τακτική βάση: "Πάντα υπάρχουν αλλαγές, κυριολεκτικά σε εβδομαδιαία βάση. Πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς να προσθέσεις για να βελτιώσεις την εμφάνισή σου. Είναι μια συνεχής διαδικασία για να βρεις την καλύτερη δυνατή φόρμουλα. Ένα από τα μαθήματα που έχω πάρει στην καριέρα μου, είναι πως δεν αρκεί να βρεις μια φόρμουλα, πρέπει συνεχώς να την αλλάζεις, πιθανότατα δεν θα δουλέψει και την επόμενη σεζόν. Πρέπει να ανακαλύπτεις ξανά τον εαυτό σου, γιατί το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιποι. Ως ένας 36χρονος που ανταγωνίζεται 20χρονους, πρέπει να το κάνω περισσότερο από ποτέ για να κρατήσω σε φόρμα το σώμα μου. Την ίδια στιγμή πρέπει να βρίσκω την ισορροπία με το κίνητρό μου, για να διατηρώ αυτή την έμπνευση."

Τόνισε για μια ακόμα φορά πως όσο κερδίζει μεγάλους τίτλους, δεν υπάρχει στο κεφάλι του το τέλος της καριέρας του: "Αν κάποιος πριν αρχίσει η σεζόν μου έλεγε ότι θα κέρδιζα τα 3 από τα 4 Slams και θα έπαιζα στον τελικό του Wimbledon, θα υπέγραφα αμέσως! Λυπάμαι που δεν κέρδισα το Wimbledon, αλλά στο τέλος της ημέρας είμαι ικανοποιημένος για πολύ περισσότερα πράγματα. Θα συνεχίσω. Αισθάνομαι καλά με το σώμα μου. Έχω τη στήριξη από το περιβάλλον μου, την ομάδα μου, την οικογένειά μου. Έχω πει τον τελευταίο καιρό ότι τα Grand Slams είναι ο μεγαλύτερος στόχος και η προτεραιότητά μου σε όλη τη σεζόν. Δεν παίζω τόσο πολύ σε άλλα τουρνουά, οπότε προσπαθώ να ρίξω το βάρος στην προετοιμασία ώστε να είμαι στο πικ μου στα Grand Slams. Αυτές οι στιγμές και αυτά τα συναισθήματα μου δίνουν κίνητρο κάθε μέρα όταν δεν παίζω σε τουρνουά. Κάποιες φορές ρωτάω τον εαυτό μου τι το χρειάζεται αυτό σε αυτό το στάδιο, έπειτα από όλα αυτά που έχω πετύχει. Πόσο καιρό θέλω να το κάνω ακόμα; Έχω, φυσικά, ερωτήσεις στο κεφάλι μου. Όμως, ξέροντας ότι παίζω σε τόσο υψηλό επίπεδο και κερδίζοντας τα μεγαλύτερα τουρνουά, δεν θέλω να αφήσω το άθλημα όσο είμαι στην κορυφή και όσο παίζω έτσι."

Βγαλμένος από την εποχή των Big 4, o Djokovic είναι ο μόνος εξ αυτών που καταφέρνει μέχρι σήμερα όχι απλά να κοντράρει, αλλά και να συνεχίζει την κυριαρχία του απέναντι στις νέες γενιές. Φέτος αντιμετώπισε 4 διαφορετικούς αντιπάλους, στους 4 τελικούς Grand Slams που έπαιξε (Τσιτσιπάς, Ruud, Alcaraz, Medvedev): "Είχα 4 τελικούς με 4 διαφορετικούς αντιπάλους. Είναι διαφορετικό τώρα, δεν είναι όπως παλιά που σχεδόν πάντα ο αντίπαλος ήταν ο Roger, o Rafa ή ο Andy. Τώρα κάθε φορά είναι διαφορετικός. Δεν με πειράζει να παίζω με διαφορετικούς παίκτες (γέλια). Είχα φέτος 3 επικά ματς με τον Alcaraz. Σίγουρα το τένις βρίσκεται σε καλά χέρια, άλλοι παίκτες φεύγουν και άλλοι έρχονται. Και η δική μου μοίρα αυτή θα είναι."

Για την ανακούφιση που ένιωσε μόλις τελείωσε το ματς και την αγκαλιά που έσπευσε να δώσει στην κόρη του, Tara: "Ένιωσα ανακούφιση, γι' αυτό και δεν πανηγύρισα τόσο όσο στο Roland Garros. Ήμουν ανακουφισμένος όταν είδα το forehand του να μένει στο φιλέ. Με όλο το σεβασμό, ήθελα να πάω γρήγορα στο φιλέ και να του πω μερικά λόγια, για να πάω κατευθείαν να αγκαλιάσω την κόρη μου, που καθόταν μπροστά-μπροστά. Μου χαμογελούσε την ώρα του αγώνα, κάθε φορά που το χρειαζόμουν. Είχε την αθώα ενέργεια ενός παιδιού. Όταν έγινα πατέρας, μια από τις επιθυμίες μου ήταν να μπορέσουν να βιώσουν μια νίκη μου σε ένα Grand Slam, να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει. Νιώθω ευλογημένος που αυτό έχει συμβεί έως τώρα 2 φορές, εδώ και στο Παρίσι."

Τέλος, ο Djokovic είπε πως δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο αριθμό στο μυαλό του, αναφορικά με το πόσα Slams θα ήθελε να αποκτήσει: "Παλιότερα όταν έβαζα στόχους σκεφτόμουν συγκεκριμένα νούμερα, τώρα όμως δεν το κάνω. Δεν σκέφτομαι ότι θέλω να κερδίσω τόσα Grand Slams έως το τέλος της καριέρας μου. Θα συνεχίσω να τα έχω ως προτεραιότητα και από εκεί και πέρα θα προσπαθώ να παίζω το καλύτερο τένις μου σ' αυτά τα τουρνουά. Αυτό δεν αλλάζει, θα μείνει το ίδιο για την επόμενη σεζόν και δεν ξέρω πόσες ακόμα σεζόν θα έχω τα πόδια μου. Θα δούμε." 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots