NOVAK 24 ΚΑΡΑΤΙΩΝ! (vids)

 
NOVAK 24 ΚΑΡΑΤΙΩΝ! (vids)
© Garrett Ellwood / USTA
tennisnews team Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 - 2:36

Απλά αδιανόητος! Ο μυθικός Novak Djokovic "σκόρπισε" με 3-0 σετ έναν πολύ καλό Daniil Medvedev και έφτασε τα 24 Grand Slams στην ανεπανάληπτη καριέρα του!

Ο Novak Djokovic έγραψε για πολλοστή φορά ιστορία, συνεχίζοντας να βάζει όλο και πιο ψηλά των πήχη των αδιανόητων ρεκόρ του!

Μετά από μια δύσκολη (παρά το 3-0) μάχη με έναν Medvedev που στάθηκε πολύ καλά, ο Djokovic κατόρθωσε να "καθαρίσει" τον τελικό χωρίς να παίξει επιπλέον σετ, με 6-3, 7-6 (5), 6-3, και να φτάσει στον 4ο τίτλο του στο US Open και 24ο Grand Slam συνολικά στην καριέρα του!

Για ακόμα μια μέρα είδαμε απίθανα πράγματα από τον 36χρονο (36 ετών και 3,5 μηνών) πλέον Novak, στο Arthur Ashe Stadium.

Κατόρθωσε να κυριαρχήσει στο παιχνίδι υπομονής και στα εξαντλητικά ράλι απέναντι σε έναν πολύ σταθερό Medvedev, ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 38 winners και 35 αβίαστα λάθη, ενώ κάθε φορά που βρισκόταν υπό πίεση έβρισκε τρόπο να φέρει τους κρίσιμους πόντους στο μέρος του και να κερδίσει άλλον έναν τελικό με 3-0 σετ!

Στο 1ο σετ ο Djokovic αξιοποίησε το καλό του ξεκίνημα, αφού βρήκε ένα break πριν ακόμα "ζεσταθεί" το ματς, κάνοντας το 3-0. Αυτό που έκανε στη συνέχεια άψογα ήταν να προστατεύσει το σερβίς του, για να φτάσει στην κατάκτηση του 1ου σετ στο 9ο game. 

Ακολούθησε ένα επικό 2ο σετ, το οποίο θα μπορούσε από μόνο του να είναι ένας αγώνας τένις, αφού κράτησε 1 ώρα και 45 λεπτά!

Δεν υπήρξε κανένα break σ' αυτό το απόλυτα ισορροπημένο σετ, με τον Djokovic να έχει ένα χαμένο break point στο 7ο game (3-3) και τον Medvedev να ανεβαίνει πολύ στο δεύτερο μισό του σετ και να απειλεί τον Σέρβο σε δυο περιπτώσεις: στο 8o game με το πρώτο του break point στον τελικό (3-4), καθώς και στο 12ο game, όταν είχε τη μεγάλη ευκαιρία, ένα set point στο σερβίς του Nole στο 5-6.

Ο Djokovic βγήκε από τη δύσκολη θέση και έστειλε το σετ στην αγαπημένη του διαδικασία των tie-break, όπου έχει απίθανα ποσοστά αυτή τη χρονιά, ειδικά στα Slams. Παρότι βρέθηκε πίσω με 1-3, ο Djokovic βρήκε για άλλη μια φορά τον τρόπο, έφτασε πρώτος σε set point στο 6-5 και ο Medvedev υπό πίεση έκανε το λάθος για το mini-break και το σετ του Σέρβου. 

Το 3ο σετ ήταν διαφορετικό και πλέον ο παράγοντας κόπωση έκανε την εμφάνισή του και για τους δυο παίκτες. Ο Medvedev φάνηκε να έχει και κάποια ενόχληση στον αριστερό του ώμο, παίρνοντας ιατρικό τάιμ άουτ πριν ξεκινήσει το σετ. 

Έγιναν 3 break και ήταν συνεχόμενα σ' αυτό το σετ, με τον Djokovic να παίρνει αρχικά το προβάδισμα με 3-1. Ο Medvedev μείωσε σε 2-3, παίρνοντας κάποια "δώρα" από τον Djokovic που φάνηκε και εκείνος "λαβωμένος" από την απίστευτη μάχη του 2ου σετ, αλλά στο επόμενο game ήταν η σειρά του Ρώσου να κάνει δώρα στον Σέρβο και από το 30-0 έχασε το σερβίς του, για να γίνει το 4-2.

Αυτή τη φορά ο Novak δεν "χάρισε" το προβάδισμά του και στάθηκε πολύ δυνατός στα επόμενα service games του, για να τελειώσει τη δουλειά στο 9ο game, σερβίροντας για το 6-3, έπειτα από 3 ώρες και 17 λεπτά αγώνα.

O Djokovic κέρδισε για 10η φορά τον Medvedev σε 15 αναμετρήσεις (10-5) και πήρε μια άτυπη ρεβάνς για τον τελικό του 2021, όταν είχε χάσει από τον ίδιο παίκτη στον τελικό του US Open, σε έναν αγώνα τότε που διεκδικούσε το calendar-Year Grand Slam.

Μπορεί να μην έφτασε ποτέ σ' αυτό το επίτευγμα, όμως ο Σέρβος συνεχίζει στα 36 χρόνια του να κατακτά majors και έφτασε πλέον στο ασύλληπτο ρεκόρ των 24 τίτλων.

Είναι φυσικά μόνος του στους άνδρες εδώ και καιρό, με τον 2ο Rafa Nadal να έχει 22 Slams, ενώ είναι μόνος πρώτος στην ιστορία της open era, σε άνδρες και γυναίκες. Ισοφάρισε επίσης και το ρεκόρ της Margaret Court, ένα ρεκόρ που συμπεριλαμβάνει και την εποχή πριν το επαγγελματικό τένις. Είναι ξεκάθαρο πια πως ο Djokovic θέλει να σταματήσει την καριέρα του χωρίς να μοιράζεται ούτε αυτό το ρεκόρ!

Για 3η φορά στην καριέρα του ολοκληρώνει μια σεζόν έχοντας 27 νίκες σε 28 αγώνες Grand Slams διοργανώσεων, έχοντας δηλαδή 3 Slams και έναν χαμένο τελικό, κάτι που είχε κάνει ακόμα το 2015 και το 2021.

Έφτασε επίσης τους 96 τίτλους καριέρας (96-40 σε τελικούς), πλησιάζοντας και άλλο τα ρεκόρ των Jimmy Connors (109 τίτλοι) και Federer (103).

Όλα αυτά, ενώ αύριο θα είναι ξανά στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, για 390η εβδομάδα στην καριέρα του, με 2ο καλύτερο ρεκόρ τις 310 εβδομάδες του Federer!

Θα έχει μάλιστα μια πολύ σημαντική διαφορά 3.260 βαθμών από τον Carlos Alcaraz, που σημαίνει πως είναι ήδη πολύ κοντά στο 8ο Year-end No.1 της καριέρας του, με το 2ο καλύτερο ρεκόρ να είναι τα 6 Year-end No.1 του Pete Sampras!

Δεν υπάρχουν πλέον άλλες λέξεις για να περιγράψουν τα κατορθώματα του Σέρβου!

Δείτε ακόμα:

Τα highlights του αγώνα (vid)

Το championship point, η συγκίνηση και η αγκαλιά του Djokovic με τα παιδιά του (vid)

Ο Djokovic απέτισε φόρο τιμής στον Kobe Bryant (vid)

Medvedev: "Novak, τι κάνεις ακόμα εδώ;" (vids)

Djokovic: "Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα έχω 24 Slams, ζω το παιδικό μου όνειρο" (vids)

Στο Νο.1 για 390η εβδομάδα ο Djokovic

O Djokovic θα παίξει στο Davis Cup αυτή την εβδομάδα!

Ivanisevic: "O Novak σκοπεύει να παίξει στους Ολυμπιακούς του 2028!"

Djokovic: "Καλύτερος ο Medvedev στο 2ο σετ - δεν έχω αριθμό για Slams στο μυαλό μου" (vid)

Ο Djokovic και η ομάδα του "πήραν" 24 κάμψεις για τα 24 Slams! (vid)

Djokovic: "Αν δεν ήμουν από τη Σερβία θα με είχαν εξυψώσει εδώ και πολλά χρόνια"

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots