WTA
Σάκκαρη: "Πάθαινα κρίσεις πανικού και σκεφτόμουν ότι ίσως έπρεπε να σταματήσω το τένις"

 
Μαρία Σάκκαρη
Μαρία Σάκκαρη © Guadalajara Open Akron
tn team Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024 - 14:25

Η Μαρία Σάκκαρη είναι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της νέας σεζόν της σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix, Break Point, όπου μίλησε για τη μεγάλη πίεση που δέχτηκε, τις κρίσεις πανικού και μια δύσκολη φάση από την οποία πέρασε και την οδήγησε ακόμα και στο να σκεφτεί να σταματήσει το τένις.

Μετά το μεγάλο breakthrough του 2021, με τους δυο ημιτελικούς Grand Slam, η Σάκκαρη καθιερώθηκε στην ελίτ του tour το 2022, ανεβαίνοντας ακόμα και στο Νο.3 της παγκόσμιας κατάταξης και παίζοντας σε δυο τελικούς σε 1000άρια. Μπήκε ωστόσο στο στόχαστρο πολλών δημοσιευμάτων και κριτικών επειδή της έλειπε ο μεγάλος τίτλος και αδυνατούσε να σηκώσει τρόπαια ενώ έφτανε σε τελικούς και ημιτελικούς, λες και αυτό από μόνο του δεν είναι σημαντικό επίτευμα.

Παρόλο κατάφερε σταδιακά να το αποβάλλει, δουλεύοντας και με ψυχολόγο, η Σάκκαρη μίλησε στο επεισόδιο του Break Point που προβλήθηκε η ιστορία της για το πως όλο αυτό μπήκε στο μυαλό της, της έβαλε μεγάλη πίεση και πολλές αρνητικές σκέψεις, ακόμα και σκέψεις για να τερματίσει την καριέρα της, αφού έφτασε σε σημείο να παθαίνει κρίσεις πανικού την ώρα των αγώνων.

"Πέρσι όλα πήγαιναν καταπληκτικά. Ανέβηκα στο Νο3. του κόσμου, αλλά μετά υπήρξε μια πτώση. Έχασα λίγο το μυαλό μου, ήρθαν όλα πολύ γρήγορα, βρέθηκα κοντά ακόμα και στο Νο.1. Δεν ήμουν έτοιμη γι' αυτό. Τότε άρχισα να έχω κρίσεις πανικού και υπήρχαν αγώνες που δεν μπορούσα ούτε να πάρω ανάσα.

Νόμιζα ότι θα λιποθυμούσα και δεν ήταν καθόλου ευχάριστο. Βρέθηκα σε ένα σκοτεινό μέρος για 6 μήνες περίπου. Είχα αδειάσει νοητικά και συναισθηματικά. Φοβόμουν να βγω έξω στο γήπεδο. Είχα όλον αυτόν τον κόσμο να λέει πως όταν θα φτάσω στα τελικά στάδια ενός τουρνουά, η ήττα ήταν δεδομένη. Αυτό μπαίνει στο κεφάλι σου. Είχα πολλές δύσκολες στιγμές εξαιτίας του.

Έβλεπα τον εαυτό μου και δεν μου άρεσε αυτό που έβλεπα. Κάποιες φορές ήθελα και να τερματίσω την καριέρα μου, αλλά δεν έχω πετύχει ακόμα όλα όσα ήθελα. Δεν είμαι έτοιμη να το κάνω, γιατί αν επέλεγα να κάνω κάτι άλλο δεν θα ένιωθα το ίδιο. Αν συνεχίσω όμως να χάνω, ίσως απλά να μην έχει νόημα.

Ήταν απογοητευτικό για μένα. Υπήρχαν στιγμές που δεν μπορούσα να δείξω το μαχητικό μου πνεύμα. Με σκότωνε αυτό μέσα μου. Δεν θέλω να παίζω τένις για πάντα, ίσως θα έπρεπε απλά να τα παρατήσω, σκεφτόμουν.

Έδωσα χρόνο στον εαυτό μου και επέστρεψα στο να κάνω τα απλά πράγματα. Άρχισα να δουλεύω με ψυχολόγο. Πραγματικά με βοήθησε πολύ στο να μην επικεντρώνομαι στα αρνητικά πράγματα. Ξέρω ότι δεν μου αξίζει να παίρνω μηνύματα μίσους στα social media, οπότε δεν πρόκειται να σπαταλήσω ενέργεια και χρόνο για να τα σκέφτομαι. Το να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου είναι κάτι πολύ σημαντικό. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να φοβάμαι για την αποτυχία. Ξέρω πως όποια και αν είναι η ηλικία σου, μπορείς να βελτιωθείς. Πάντα έχουμε ευκαιρίες για να γινόμαστε καλύτεροι. Δεν είμαστε ακόμα τελειωμένοι."

Το happy end στην ιστορία της Σάκκαρη ήρθε στο τέλος του 2023, όταν μετά από μια πολύ δύσκολη σεζόν, κατάφερε με έναν μαγικό τρόπο να βρει τον εαυτό της στο τέλος της, ακόμα και να κατακτήσει ένα 1000άρι στη Γουαδαλαχάρα, γεγονός που την κράτησε στο Top 10 της παγκόσμιας κατάταξης και την έστειλε στο WTA Finals για 3η διαδοχική χρονιά.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots