Τσιτσιπάς: "Πιστεύω πως μπορούμε να μαζέψουμε και τετραπλάσιο κόσμο"

 
Στέφανος Τσιτσιπάς
Στέφανος Τσιτσιπάς © tennisnews.gr
tn team Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2023 - 13:55

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε για την εμπειρία του να αγωνιστεί μπροστά σε 14.000 περίπου θεατές στην Αθήνα για πρώτη φορά στην καριέρα του, αλλά και τα πολύ μεγάλα όνειρα που κάνει για το μέλλον του ελληνικού τένις.

"Υπάρχει ενδιαφέρον για το τένις από τον κόσμο και πιστεύω πως θα σπάσουμε ακόμα μεγαλύτερα ρεκόρ. Πιστεύω πως μπορούμε να μαζέψουμε τετραπλάσιο κόσμο απ' αυτόν που έχουμε τώρα. Αν εγώ και η Μαρία κερδίσουμε και Grand Slams τίτλους θα έχουμε τη δυνατότητα να γεμίσουμε ένα ποδοσφαιρικό στάδιο, σαν το Μαρακανά. Έχουμε δει να κάνουν στο Μεξικό ο Federer με τον Zverev, να παίζουν μπροστά σε 100.000 άτομα - ρεκόρ για το τένις. Δύσκολο να φτάσουμε φυσικά σ' αυτά τα νούμερα, αλλά θα ήταν μια καλή αρχή να ξεκινήσουμε από το μισό", είπε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Τσιτσιπάς στη συνέντευξη Τύπου του, μετά τη νίκη του για τo Davis Cup σήμερα.

Παρότι ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί, στο 1ο σετ βρήκε σθεναρή αντίσταση από τον Alvaro Guillen o Στεφ, που τελικά έφτασε στη νίκη με 7-5, 6-2. Παραδέχτηκε πως ήταν συναισθηματικά φορτισμένος από τον κόσμο, αλλά και από τους αδικοχαμένους πιλότους που έχασαν τη ζωή τους αυτή την εβδομάδα στο φριχτό δυστύχημα στην Ανδραβίδα.

"Σήμερα δεν ήταν από τους καλύτερους αγώνες μου. Σκεφτόμουν και τους πιλότους, ήμουν συναισθηματικά φορτισμένος από την παρουσία του κόσμου, γιατί δεν έχω ξαναβιώσει κάτι τέτοιο στην Αθήνα. Αλλά βρήκα τον ρυθμό μου προς το τέλος."

Για τη διαφορετική νοοτροπία που φαίνεται να έχει από την έναρξη αυτής της χρονιάς, για την οποία είχε μιλήσει και στην Αυστραλία, είπε: "Είμαι χαρούμενος που παίζω τένις. Πάντα ήμουν χαρούμενος που έπαιζα, αλλά υπήρχαν και περίοδοι που δεν είχα το ίδιο πάθος για το άθλημα. Αυτό ξεκίνησε με αφορμή να δημιουργήσω περισσότερη θετικότητα στην καθημερινή μου ζωή. Κάτι που έλειπε και δεν ήταν τόσο συχνό. Είναι κάτι στο οποίο δουλεύω κάθε μέρα. Θέλω να βρίσκομαι σ' αυτή τη νοητική κατάσταση. Επίσης νιώθω ελεύθερος με τον εαυτό μου, τις αποφάσεις που παίρνω και τους ανθρώπους με τους οποίους θέλω να μοιράζομαι τη ζωή μου. Γιατί η ζωή μου είναι το τένις."

Για το ρόλο του Μαρκ Φιλιππούση, με τον οποίο συνεργάζεται τους 6 τελευταίους μήνες, σε όλο αυτό: "Ο Μαρκ είναι σίγουρα μια φρέσκια ανάσα. Είναι ένας άνθρωπος που καταλαβαίνει συγκεκριμένες καταστάσεις καλύτερα από τους υπόλοιπους με τους οποίους έχω δουλέψει. Έχει περάσει και ο ίδιος τα ίδια πράγματα που περνάω, καταλαβαίνει πότε πρέπει να μιλήσει και πότε δεν πρέπει να μιλήσει. Είναι γενικά πολύ χαλαρός άνθρωπος. Όταν έχει αρνητικά συναισθήματα δεν νιώθεις τον αρνητισμό να περιβάλλεται γύρω σου, οπότε αυτό σίγουρα βοηθάει πάρα πολύ στο να δημιουργήσει μια καλύτερη ατμόσφαιρα στην ομάδα. Είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να δημιουργεί ηρεμία γύρω του."

Για το αν ένιωσε πίεση από την έντονη παρουσία του κόσμου σήμερα και την ενδεχόμενη κριτική: "Δεν είχα να αποδείξω τίποτα σήμερα, ξέρω τι τένις μπορώ να παίξω και πιστεύω πως το γνωρίζει και ο κόσμος. Οπότε προσπάθησα απλά να παίξω το καλύτερο που μπορούσα. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες, δεν έχω συνηθίσει να παίζω σε τέτοιες συνθήκες και ήθελα λίγο χρόνο να το συνηθίσω. Το ίδιο συνέβη και με τον αντίπαλό μου, αλλά βρήκα τρόπο, που είναι το πιο σημαντικό. Με βοήθησε και το κοινό, άρχισε να μου δίνει μια ελευθερία μέσα στο γήπεδο, την οποία απέκτησα στο 2ο σετ."

Για τα όνειρά του στο τένις: "Έχω πολλά όνειρα. Ένα απ' αυτά είναι η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και στις τρεις κατηγορίες ελπίζω, η κατάκτηση του Davis Cup με την Εθνική Ελλάδας, η κατάκτηση και των τεσσάρων Grand Slams και το Νο.1 του κόσμου."

Για το που χρειάζεται βελτίωση το παιχνίδι του: "Είμαι σε μια καλή φάση τενιστικά αυτή τη στιγμή. Έχω περιθώριο να φτιάξω ένα πιο επιθετικό backhand. Αυτή τη στιγμή μου λείπει ένα 5-10% από τη δύναμη που μπορώ να βάλω και που στοχεύω. Οπότε θέλει δουλειά για να μπορέσω να χτυπάω το backhand με τη συγκεκριμένη δύναμη και να νιώθω ακόμα περισσότερη αυτοπεποίθηση σε έναν αγώνα. Πάντως έχουν αλλάξει πάρα πολλά βλέποντας το παιχνίδι μου 3-4 χρόνια και η ηρεμία μου στο γήπεδο είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα απ' ότι ήταν τότε."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots