Τσιτσιπάς: "Προτεραιότητα για μένα η Εθνική ομάδα"

 
Τσιτσιπάς: "Προτεραιότητα για μένα η Εθνική ομάδα"
© tennisnews.gr
tn team Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023 - 18:09

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς απάντησε στο ερώτημα για το αν θα συνεχίσει να δίνει το παρών στις δύσκολες μάχες που ακολουθούν για την Εθνική ομάδα παρά το πολύ απαιτητικό πρόγραμμά του, για την προσέγγιση της τελειότητας, με οδηγό τον Novak Djokovic, και για το καταπληκτικό κοινό στο ΟΑΚΑ.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της ανόδου στο World Group I, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, που είχε καταλυτικό ρόλο στη νίκη της ομάδας μας, ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου για το αν θα συνεχίσει να έχει στα πλάνα του την Εθνική ομάδα και στα επόμενα κρίσιμα ραντεβού, με το πρόγραμμά του φυσικά να είναι ήδη πολύ απαιτητικό (το επόμενο tie είναι αμέσως μετά το US Open). 

"Σίγουρα είναι στα πλάνα μου. Και τώρα που βρέθηκα εδώ δεν ήμουν σίγουρος 100%, αλλά για μένα μετράει πολύ να έχω τη δυνατότητα να το κάνω αυτό για την ομάδα. Οπότε ανεξάρτητα με το πως ένιωθα, για μένα ήταν προτεραιότητα να βρεθώ εδώ. Είχα μόνο 2 μέρες ρεπό μετά το Αυστραλιανό και μπήκα κατευθείαν σε προπονήσεις. Το σώμα μου σίγουρα δεν ήταν στα καλύτερά του, αλλά κατάφερα με τη νοητική μου δύναμη να βρω ισορροπία και να βρω πάλι τον ρυθμό που είχα στην Αυστραλία, κάτι που δεν ήταν εύκολο γιατί υπήρξαν πράγματα που δεν περίμενα. Οι θεατές ήταν άψογοι, μ' άρεσε πάρα πολύ που βρέθηκαν εδώ και μας υποστήριξαν, γέμισαν ένα τόσο μεγάλο γήπεδο σχεδόν στο φουλ. Τα μοναδικά πράγματα για τα οποία δεν ήμουν χαρούμενος και θέλω να τα εκφράσω για την ανάπτυξη του αθλήματος σ' αυτή τη χώρα, ήταν τα φώτα και οι μπάλες. Τα φώτα ήταν κακής ποιότητας, με ενόχλησε και είμαι σίγουρος ότι ενόχλησε και τους αντιπάλους μου. Οι μπάλες δεν ταίριαξαν καθόλου με τη συγκεκριμένη επιφάνεια και με τις συνθήκες", απάντησε ο Στεφ.

Για το τένις του και το πως βελτιώθηκε μέσα στα ματς για να πάρει τις νίκες που χρειάστηκε αυτό το Σαββατοκύριακο: "Η αλήθεια είναι ότι δεν έπαιξα το καλύτερό μου τένις αυτές τις δυο μέρες. Έχω να παίξω πολύ καιρό σε τόσο μέτρια επίπεδα. Δεν ήμουν ικανοποιήμενος με την ποιότητα που έφερα στο γήπεδο, ειδικά στο 1ο σετ σήμερα. Απ' την άλλη είμαι χαρούμενος που κέρδισα αυτόν τον αγώνα και έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα να πάρει την πρόκριση, που στο τέλος της ημέρας είναι το πιο σημαντικό πράγμα απ' όλα."

Για την αγάπη που έλαβε από τον κόσμο και ειδικά τα μικρά παιδιά: "Είναι απ' τα καλύτερα συναισθήματα που μπορεί να φέρει αυτό το άθλημα, να εμπνέεις τα μικρά παιδιά. Μου φέρνει μεγάλη χαρά να βλέπω τα πρόσωπά τους και να βλέπω ότι μαθαίνουν απ' όλο αυτό. Εγώ δεν είχα την ευκαιρία στη δική τους ηλικία να βλέπω τόσο υψηλού επιπέδου τένις στην Αθήνα. Είναι πολύ σημαντικό που φέραμε ένα τέτοιο tie σε ένα τόσο μεγάλο στάδιο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα όχι μόνο στα μικρά παιδιά, αλλά και στα παιδιά που βρίσκονται τώρα σε ηλικίες 14-16 ετών και θέλουν να ασχοληθούν πιο σοβαρά με το τένις, να τους δώσει αυτό μια ελπίδα ότι μπορούν να το κάνουν και να τους παροτρύνει να συνεχίσουν να δουλεύουν σκληρά για να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους."

Για το τι έχει αλλάξει στο παιχνίδι του και τον έχει κάνει πιο επιθετικό αυτή τη σεζόν: "Προπόνηση, προπόνηση, προπόνηση! Πάρα πολλή προπόνηση. Βιομηχανικά κάποια μικρά πράγματα που έχω αλλάξει και με βοηθούν να βρίσκω καλύτερα τις γωνίες του γηπέδου, κυρίως στην τοποθέτηση του σερβίς. Το έχω βελτιώσει πολύ και έρχεται από τους άξονες του χεριού, τον αγκώνα. Είναι μικρές τεχνικές αλλαγές που έκανα στην preseason και έχω αφοσιωθεί πολύ σ' αυτές για να φτάσω αν γίνεται στην τελειότητα, ή όσο πιο κοντά γίνεται σ' αυτή γιατί δε νομίζω ότι υπάρχει τελειότητα. Παίρνω παράδειγμα από τον Djokovic, που τα τελευταία χρόνια νομίζαμε ότι έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο που έχει να προσφέρει το τένις και κάθε χρόνο δείχνει ότι είναι ακόμα καλύτερος από την προηγούμενη χρονιά. Αυτό με εμπνέει και τον έχω σαν πρότυπο αυτή την περίοδο."

Δίνοντας περισσότερες διευκρινήσεις για τις αλλαγές που ανέφερε: "Πλέον είμαι πολύ χαλαρός στην κίνησή μου στο σερβίς. Έχω βάλει πολλή δουλειά στην επιστροφή επίσης. Ειδικά στο δεύτερο σερβίς τραβιέμαι πιο πίσω από ό,τι παλιά, που προσπαθούσα να πάρω την μπάλα όσο νωρίτερα γινόταν. Και αυτό από άποψη τακτικής είναι στο οπλοστάσιό μου. Απλώς αυτή τη στιγμή έχω μεγάλη αυτοπεποίθηση επιστρέφοντας από πιο πίσω με το forehand μου, ώστε να πιέζω και να μπαίνω επιθετικά μέσα στον πόντο από την πρώτη επιστροφή. Και ανοίγοντας το γήπεδο, μένοντας χαλαρός, χρησιμοποιώντας τη δύναμη που μπορεί να βγάλει το χέρι μου και φυσικά το backhand το οποίο επίσης μπορεί να αποτελέσει όπλο, αν ο αντίπαλος αποφασίσει να βάλει πίεση προς τα εκεί και πάντα ένα από τα αγαπημένα μου χτυπήματα παραμένει το backhand down the line, που με σώζει από πολλές καταστάσεις και με πολλές επαναλήψεις στις προπονήσεις και πάρα πολλή δουλειά έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό."

Για το αν μπορούμε να γίνουμε το "Μαρόκο του τένις" στο αντίστοιχο Μουντιάλ και να κάνουμε την έκπληξη στο Davis Cup τα επόμενα χρόνια: "Θα ήταν σίγουρα όμορφο. Αυτή τη στιγμή είμαστε τα underdogs σ' αυτό που κάνουμε. Παίζουμε χωρίς φόβο. Δεν σκεφτόμαστε, απλώς παίζουμε. Είμαστε μια πολύ ενωμένη ομάδα και νέα (ηλικιακά) ομάδα. Για το πόσο μακριά είμαστε, έχουμε άλλες δυο συναντήσεις ώστε να δούμε που πραγματικά βρισκόμαστε. Οι επόμενες ομάδες που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι χώρες με μεγάλη παράδοση στο τένις, εμείς όμως είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον οποιονδήποτε και οπουδήποτε. Έχω πει και στα παιδιά πως με τα χρόνια και με τις συνεχείς εμφανίσεις σε Davis Cup ties θα μαθαίνουν όλο και περισσότερο και είμαι και γω πρόθυμος να βοηθήσω και να βοηθηθώ από την ομάδα."

Για τη νοοτροπία του και αν μπορέσει να την αναπτύσσει για το επόμενο βήμα, που είναι η κορυφή και τα Slams: "Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις ως τοπ παίκτης είναι να νομίσεις ότι το έχεις, ότι θα πας πάντα βαθιά στα τουρνουά. Να έχεις αυτή την υπερβολική αυτοπεποίθηση που δεν σε οδηγεί πουθενά. Σαφώς και είναι σημαντική η αυτοπεποίθηση για να μπορέσεις να παίξεις καλό τένις, αλλά αν υπάρχει υπερβολή μπορεί να σε βλάψει και να γίνει επικίνδυνη. Το πιο σημαντικό είναι να μείνεις προσγειωμένος, να σκύψεις το κεφάλι και να δουλεύεις συνέχεια, να προσθέτεις πράγματα στο οπλοστάσιό σου και αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας φέτος. Έχω αυτοπεποίθηση ως παίκτης, ξέρω τι μπορώ να πετύχω, το έχω αποδείξει. Το Roland Garros παραμένει ένα από αγαπημένα μου Grand Slam, η Μελβούρνη έχει ένα διαφορετικό vibe. To RG είναι η επιφάνειά μου, μεγάλωσα παίζοντας στο χώμα και μου αρέσει να παίζω εκεί. Μου αρέσει που είναι σαν παρτίδα σκάκι. Δεν είναι εύκολο, δεν είναι όμορφο όπως σε άλλες επιφάνειες. Ανυπομονώ για τη χωμάτινη σεζόν, αλλά και για τα Masters των ΗΠΑ, όπου δεν έχω κερδίσει πολλούς πόντους. Εκεί θα συγκεντρωθώ και πιστεύω ότι μπορώ να συνεχίσω να προσθέτω πόντους και να κάνω την Ελλάδα περήφανη. Θέλω να το κάνω για τη χώρα μου και επίσης θέλω να υπογραμμίσω ότι στα ties του Davis Cup μπορεί να μην παίζεις πολύ δυνατά ματς, από άποψη ranking, αλλά φέρνουν μια διαφορετική ηρεμία για το τένις μου στο μέλλον. Το να μοιράζομαι τα γήπεδα με τους συμπαίκτες μου, στιγμές μαζί τους, ανεβάζει το τένις μου στο tour."

Στη συνέντευξη ήταν και τα υπόλοιπα μέλη της Εθνικής ομάδας, με τον ομοσπονδιακό προπονητή, Δημήτρη Χατζηνικολάου, να απαντάει στο ερώτημα για το πως βλέπει το μέλλον της Εθνικής: "Το πρώτο σχέδιο για μας όταν αναλάβαμε το 2019 ήταν να φτάσουμε στο World Group I. Τώρα κάνουμε καινούργιο σχεδιασμό για το World Group I, για το πως θα περάσουμε βήμα-βήμα την κάθε συνάντηση. Η ομάδα έχει τον βασικό της κορμό, δεν έχει αλλάξει, οι παίκτες κάθε φορά που τους συναντώ είναι και πιο βελτιωμένοι. Ο Αλέξανδρος Σκορίλας, ο Αριστοτέλης Θάνος και ο Πέτρος Τσιτσιπάς με άφησαν άφωνο με την πρόοδο που είχαν και νοητικά και στο γήπεδο. Για τον Στέφανο γνωρίζουμε όλοι το υψηλό του επίπεδο. Οπότε πιστεύω ότι θα έχουμε συνέχεια και θα μπορέσουμε και με μια καλή κλήρωση να κάνουμε το επόμενο βήμα και μετά βλέπουμε."

Ο Αριστοτέλης Θάνος ρωτήθηκε για το αν η δική του νίκη ήταν το κλειδί για την πρόκριση, μιας και οι νίκες του Στέφανου ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενες: "Νιώθω θαυμάσια που κέρδισα, αλλά ακόμα και αν δεν κέρδιζα μπορεί να κερδίζαμε το tie. Δεν ήταν το απόλυτο κλειδί στη νίκη. Ο Στέφανος κέρδισε 2 αγώνες. Ήταν μια καλή νίκη, ειδικά για μένα, γιατί δεν είχα παίξει αγώνες τους τελευταίους 9 μήνες. Είμαι περήφανος που εκπροσώπησα την Ελλάδα και κέρδισα αυτόν τον αγώνα, ήταν σίγουρα κρίσιμο, αλλά δεν ήταν το απόλυτο κλειδί."

Σε μια αστεία στιγμή, ο Στέφανος τον διέκοψε, ρωτώντας τον: "Είπες ότι δεν ήταν;"

"Νομίζεις ότι ήταν;" ρώτησε με τη σειρά του ο Θάνος, και ο Τσιτσιπάς συνέχισε: "Θεέ μου, είσαι τρελός! Ήταν το μεγαλύτερο κλειδί σε όλο το tie. Αν δεν ήταν αυτή η νίκη θα ήμασταν ακόμα εκεί έξω και θα παίζαμε! Εσύ θα έπαιζες τώρα! Θα κατέληγε πάλι σε σένα." (γέλια)

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots