Λαζαρίδης: "Το ατύχημα σαν μια δεύτερη ευκαιρία" (vid)

 
Γιώργος Λαζαρίδης
Γιώργος Λαζαρίδης © United photo press | Jose Rasquinho
tennisnews team Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 - 19:26

O πρωταθλητής μας στο τένις με αμαξίδιο, Γιώργος Λαζαρίδης, μίλησε σε διαδικτυακή ημερίδα για το πως αντιμετώπισε το ατύχημα του σαν μια δεύτερη ευκαιρία και τον έκανε καλύτερο, ξεπερνώντας συνεχώς τα όνειρά του και κάνοντας πράγματα που δεν μπορούσε να φανταστεί.

Στα πλαίσια της διαδικτυακής ημερίδας με θέμα "Ο αθλητισμός ξεπερνά εμπόδια", ο Γιώργος Λαζαρίδης, μίλησε για το πως το τροχαίο ατύχημα που είχε σε πολύ νεαρή ηλικία, μετατράπηκε για εκείνον σε μια δεύτερη ευκαιρία:

"Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουμε ότι ξέρουμε τα όρια μας, ανεβάζουμε τον πήχη πάρα πολύ ψηλά, συνήθως σε δυσθεώρητα ύψη, ασχολούμαστε με διάφορα πράγματα, εγώ πριν το ατύχημα έπαιζα μπάσκετ, και προσπαθούμε να ξεπερνάμε καθημερινά τα όρια μας, το εφικτό. Νομίζουμε ότι είμαστε δυνατοί και πως όλα είναι στα δικά μας χέρια και δεν έχουμε κανέναν να μας δημιουργήσει πρόβλημα.

Έρχεται όμως κάποια στιγμή στη ζωή μας, όπως ήρθε και μένα στα 19 μου χρόνια, όπου έκανα την υπέρβαση στην προσπάθειά μου και δεν είχε τα θετικά αποτελέσματα που περίμενα και πίστευα. Μου συνέβη ένα τροχαίο ατύχημα που με καθήλωσε και με έφερε στο αναπηρικό αμαξίδιο.

Όσο διαρκεί ένα σκοτάδι όμως μέσα μας, κάποια στιγμή έρχεται το φως. Σε μένα το φως αυτό ήρθε με τη μορφή μιας μικρής κίτρινης μπάλας. Ένα μπαλάκι του τένις, ένα τόσο απλό ανθρώπινο κατασκεύασμα, αρκούσε ώστε να έρθουν τα πάνω κάτω μέσα μου και έξω μου. Μου έδωσε τη δυνατότητα να καταλάβω πόσα περισσότερα πράγματα μπορούσα να κάνω, πόσο δυνατός ήμουν και πως μπορώ να βάλω και πάλι τον πήχη πάρα πολύ ψηλά και να κάνω πολλά περισσότερα απ' ότι φανταζόμουν.

Το τένις μου άλλαξε τη ζωή. Το 2004, με αφορμή και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τη γνωριμία μου με τον προπονητή της Εθνικής ομάδας που με βοηθάει ακόμα και σήμερα, Γιώργο Κόντο, ξεκίνησε το ταξίδι με αγώνες, διοργανώσεις, καθημερινή προπόνηση. Μια αρκετά φορτισμένη ημέρα και όσο βάζεις τον πήχη ψηλά, η προσπάθεια και η προπόνηση πρέπει να γίνεται πιο σκληρή, οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες και φτάνουμε στο σημείο σήμερα να διεκδικώ την πρόκρισή μου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Δυστυχώς το 2020 που ήταν μια χρονιά πολύ καθοριστική για να παίξουμε σε πολλές διοργανώσεις και να κυνηγήσουμε την πρόκριση, ήρθαν τα πάνω κάτω με τον κορωνοϊό και ακυρώθηκαν πολλές διοργανώσεις. Τώρα ξεκινάμε αισιόδοξα και δυνατά, έχει ξεκινήσει η αγωνιστική μου προετοιμασία για το 2021, ξεκίνησα από την Καλαμάτα καθημερινές προπονήσεις και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, ελπίζω από τον επόμενο μήνα να μπορέσω να ταξιδέψω στην Αθήνα, να κάνω προπονήσεις με τον ομοσπονδιακό τεχνικό, και φυσικά να ξεκινήσουν και τα τουρνουά. Ο κορωνοϊός είναι πρόβλημα σε όλο τον κόσμο και εκεί που είχα υπολογίσει να συμμετάσχω σε 3-4 τουρνουά τον Μάρτιο, έχει μείνει μόνο ένα τουρνουά. Ελπίζω με τον εμβολιασμό και με τις προσπάθειες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πράγματα να γίνουν καλύτερα και να μπορέσω να κυνηγήσω τον στόχο μου και το όνειρό μου.

Εμένα ο αθλητισμός μου άλλαξε τη ζωή. Ο αθλητισμός με έκανε πολύ καλύτερο άνθρωπο, να ξεπερνάω τα όνειρα μου και να κάνω πράγματα που δεν φανταζόμουν. Βλέπω το ατύχημα σαν μια δεύτερη ευκαιρία που μου έδωσε η ζωή. Δεν βλέπω την αρνητική πλευρά. Μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία η ζωή και με έβαλε στη διαδικασία να δω ότι μπορώ να κάνω πολύ περισσότερα πράγματα απ' ότι φανταζόμουν. Νομίζω έτσι πρέπει να λειτουργούμε οι περισσότεροι άνθρωποι. Όλων οι ζωές έχουν δυσκολίες, πρέπει όμως να τις ξεπερνάμε, να κοιτάμε τη ζωή στα μάτια και να προσπαθούμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Δεν είμαστε υπερήρωες, όπως μας χαρακτηρίζουν πολλές φορές, είμαστε και εμείς άνθρωποι, οι οποίοι όμως μέσα από μια δυσκολία που μας προέκυψε τη βρήκαμε σαν ευκαιρία και μέσα από καθημερινή προπόνηση, από φιλοδοξίες, από όνειρα και στόχους που βάζουμε, προσπαθούμε να τους πετύχουμε και να ξεπερνάμε κάθε μέρα τα όρια του ίδιου μας του εαυτού."

Ο Λαζαρίδης μίλησε ακόμα για τις πολλές παράλληλες δραστηριότητές του με τον αθλητισμό:

"Παρόλο που κάνω πρωταθλητισμό, αφιερώνω πολύ χρόνο σ' αυτό και με τα ταξίδια είμαι σε μια συνεχή κίνηση, ταξιδεύοντας 2-3 φορές το μήνα για να συμμετάσχω σε τουρνουά, έπρεπε να κάνω κάτι για να μοιράσω αυτές τις εμπειρίες και σε άλλους συμπολίτες μου. Έτσι το 2015 μαζί με μια παρέα φίλων δημιουργήσαμε τον αθλητικό σύλλογο ΑμεΑ "ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ" εδώ στην Καλαμάτα, που έχω την τιμή εκτός από ιδρυτικό μέλος να είμαι και πρόεδρος.

Σκοπός του συλλόγου είναι να ενθαρρύνουμε ανθρώπους με αναπηρία να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Όχι πρωταθλητισμό, αυτό είναι επιλογή του καθενός, αλλά το ζητούμενο είναι οι συμπολίτες μας και άνθρωποι με αναπηρία να βγουν έξω από το σπίτι, να βρεθούν σε έναν αθλητικό χώρο, να βρεθούν μαζί με ανθρώπους όπως είμαστε και μεις, και να μπορέσουμε να διασκεδάσουμε, να αθληθούμε, να προπονηθούμε, να γυμναστούμε και να κάνουμε πολλά όμορφα και δημιουργικά πράγματα.

Αυτή τη στιγμή, σε μια μικρή κοινωνία σαν την Καλαμάτα, έχουμε φτάσει να έχουμε 10 και πλέον αθλητές με αναπηρία, έχουμε πάρα πολλές διακρίσεις σε ατομικό επίπεδο, σε πανελλήνια πρωταθλήματα και διεθνείς διοργανώσεις.

Είμαι επίσης διοργανωτής του μοναδικού διεθνούς τουρνουά τένις με αμαξίσιο στην Ελλάδα Ancient Messene Open. Το 2020 δυστυχώς ο κορωνοϊός δεν μας επέτρεψε να το διοργανώσουμε, ελπίζουμε το 2021 να το υλοποιήσουμε.

Παράλληλα το 2017 ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Σπουδάζω Ευρωπαϊκή Ιστορία. Θεωρώ πολύ σημαντικό για μένα να μπορείς να γνωρίσεις πράγματα για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης και του κόσμου. Ήταν για μένα ένα ακόμα σημαντικό βήμα της ζωής μου, απ' αυτά τα βήματα που τα βάζω χρονολογικά και ξεπερνάω τα όρια μου όπως είπα νωρίτερα.

Από το 2019 είμαι και Δημοτικός Σύμβουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμάτας και προσπαθώ και μέσα απ' αυτή τη θέση που έχω, να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα που θα βοηθήσουν την πόλη μας να είναι φιλόξενη και σε θέματα υποδομών, τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και αθλητικούς, αλλά και γενικότερα να γίνει μια φιλόξενη πόλη για κάθε άνθρωπο διαφορετικό, που χρειάζεται τα αυτονόητα. Ζητάμε μόνο μια σύγχρονη κοινωνία που θα προσφέρει τα αυτονόητα σε κάθε διαφορετικό άνθρωπο."

Ο Γιάννης Κωστάκης, Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης και Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της πρόληψης των ατυχημάτων, αλλά και της ενίσχυσης της ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία, για τη διαδικασία του πρωταθλητισμού που είναι αδιάκοπη και πάρα πολύ δύσκολη, για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσω του αθλητισμού και για το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Παιδείας. Μεταξύ άλλων, είπε:  

"Όπως ακούσαμε πολύ σημαντικά στοιχεία για τον αθλητισμό και για τα άτομα με αναπηρία, θα έβαζα και εγώ σαν τίτλο ότι ο αθλητισμός είναι η δύναμη για τα άτομα με αναπηρία ή η δύναμη της αναπηρίας. Ίσως ηχούν αντίθετες αυτές οι έννοιες στ' αυτιά μας, αλλά θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντικό μέσα από ένα τόσο αρνητικό γεγονός της ζωής, εμείς να βγάζουμε θετικά στοιχεία.

Όπως είπε ο Γιώργος, δεν είμαστε άτομα υπεράνθρωπα. Είμαστε άτομα όπως και οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, με κοινά στοιχεία. Δεν προσαρμόσαμε το άθλημα στην αναπηρία μας, αλλά προσπαθήσαμε εμείς με το πρόβλημα που είχαμε, με τη μειωμένη κινητικότητά μας, να ακολουθήσουμε τους κανόνες του αθλήματος. Είναι σημαντικό αυτό γιατί σημαίνει καθημερινή προσπάθεια, καθημερινή προπόνηση, να ξεπερνάμε τη δύναμη μας, θέλει πολλή αυτοσυγκέντρωση και φυσικά να θέτουμε στόχους, γιατί ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα. Όπως και στους αρτιμελείς αθλητές, έτσι και εμείς, ακολουθούμε το πρόγραμμα για τη συμμετοχή μας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, από εκεί οι καλύτερες επιδόσεις των αθλητών, πιάνοντας τα όρια, έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάθε 2 χρόνια, μετά επίσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και φυσικά κάθε 4 χρόνια είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Μέσα σ' αυτά τα 4 χρόνια, ο αθλητής δεν σταματάει ποτέ. Με το που τελειώσει έναν αγώνα, προετοιμάζεται και συνεχίζει για τον επόμενο. Θα πρέπει να είναι πάντα σε καλή κατάσταση, ώστε να πιάνει τα όρια.

Εκτός από την εικόνα αυτή, του αθλητή που προσπαθεί, το μήνυμα που περνάει είναι πως εμείς προσπαθούμε όχι μόνο ατομικά για να έχουμε μια επιτυχημένη πορεία, αλλά εκπροσωπούμε και τη χώρα μας. Αυτό μας κάνει ακόμα πιο χαρούμενους και πιο υπερήφανους, γιατί κάθε φορά που έχουμε συμμετοχή σε κάποιο πρωτάθλημα στην Ευρώπη και στον κόσμο, αυτό σημαίνει πως έχουμε εκπροσωπήσει τη χώρα μας και κάνουμε την πατρίδα μας γνωστή σε όλο τον κόσμο. Τα συναισθήματα που έχουμε νιώσει όταν κρεμάμε στο στήθος ένα μετάλλιο είναι πάρα πολύ δυνατά και αυτή είναι και η δυνατή εικόνα που θέλουμε να περνάμε στον κόσμο.

Αυτό το στοιχείο προσπαθούμε ως Παραολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές, να περάσουμε μέσω του προγράμματος της Ολυμπιακής Παιδείας που έχει ξεκινήσει από το 2004 μέσα από τα σχολεία. Προσπαθούμε να περάσουμε όλα αυτά τα μηνύματα στα δημοτικά, στα γυμνάσια, στα λύκεια, για να μπορέσουν τα παιδιά να καταλάβουν αυτή την προσπάθεια, αλλά και να τους δώσουμε τα κίνητρα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό."

Ο Χαράλαμπος Μπονάνος, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας, στο κλείσιμο της ημερίδας πήρε ξανά το λόγο και είπε μερικά πολύ όμορφα λόγια για τους δυο αθλητές, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τον συγκίνησαν και θα ήθελε να τους έχει συμβούλους στο έργο του.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω ολόκληρη την διαδικτυακή συνάντηση με θέμα "Ο αθλητισμός ξεπερνά εμπόδια", η οποία διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή νεολαία που συμμετέχει στην αλληλεγγύη και τον αθλητισμό (eyess) και στην οποία συμμετείχαν οι Χαράλαμπος Μπονάνος (Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαϊας), Αντώνιος Χαροκόπος (Γ' Αντιπρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία), Γιώργος Λαζαρίδης (αθλητής τένις με αμαξίδιο, πρόεδρος του συλλόγου ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ), Γιάννης Κωστάκης (Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης και Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών) και συντόνιζε ο Σπύρος Συρμακέσης (Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου):

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots