Η Επιλογή των Αγωνιστικών Εδρών - μια Πρακτική που πρέπει να σταματήσει!

 
Η Επιλογή των Αγωνιστικών Εδρών - μια Πρακτική που πρέπει να σταματήσει!
tennisnews team Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024 - 14:56

Ο Θοδωρής Γκλαβάς, μέλος του ΔΣ της ΕΦΟΑ εκφράζει την άποψή του για την επιλογή των αγωνιστικών εδρών καταθέτωντας παράλληλα και τις δικές του προτάσεις για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

"Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα 2024 της ΕΦΟΑ - με μεγάλη καθυστέρηση για μια ακόμη χρονιά - και μεταξύ διαφόρων ζητημάτων, μεγάλη εντύπωση προξένησε το γεγονός ότι μεταξύ των εδρών δεν συγκαταλέγονται και κάποια σωματεία που όχι μόνον πληρούν τις προϋποθέσεις διεξαγωγής αγώνων, αλλά  και για πολλά χρόνια διοργάνωναν επιτυχημένα εγχώρια και διεθνή τουρνουά.

Τέτοιο παράδειγμα και ο Ο.Α. Αριδαίας που πρόσφατα αναβάθμισε τις εγκαταστάσεις του και στους αγώνες που διοργανώθηκαν εκεί το 2023 απέσπασε πολύ θετικές κριτικές τόσο για τα γήπεδα όσο και για τη φιλοξενία του.

Η περίπτωση Αριδαία αποτελεί δείγμα μιας, δυστυχώς, επαναλαμβανόμενης πρακτικής «εξαίρεσης - τιμωρίας» σωματείου από το αγωνιστικό πρόγραμμα όχι διότι δεν πληροί τις προδιαγραφές ή απέτυχε σε κάποια διοργάνωση αλλά επειδή παύει να είναι αρεστό στην διοίκηση της ομοσπονδίας διότι εκφράζει την άποψη του που είναι διαφορετική από αυτή των διοικούντων.

Ο ισχυρισμός της διοίκησης της ΕΦΟΑ στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο, ότι η Αριδαία ως έδρα αγώνων, έχει κάποια σοβαρή αδυναμία διότι κατά λέξη: «έχει μόνο μια τουαλέτα για γυναίκες», ασφαλώς φαίνεται λίγος μπροστά στα προβλήματα που παρουσιάζουν άλλες εντός προγράμματος έδρες, όπως π.χ. αγώνες χωρίς κυλικείο, χωρίς αποδυτήρια, χωρίς κάποιο χώρο που αθλητές, προπονητές και γονείς να μπορούν να προστατευτούν από τον ήλιο, τη βροχή και το κρύο, αγώνες σε λίγα ή ανεπαρκή γήπεδα, αγώνες σε γήπεδα χωρίς φώτα, με καθυστερήσεις, ταλαιπωρία κ.α. Και στο κάτω-κάτω, πως η Αριδαία μέχρι σήμερα και για σειρά πολλών ετών επιλέγονταν από την ομοσπονδία για να διοργανώνει αγώνες;

Αν ο πραγματικός στόχος της ομοσπονδίας, όπως άλλωστε θα όφειλε, είναι η διεξαγωγή του αγωνιστικού προγράμματος, με ασφάλεια, με επάρκεια γηπέδων και με καλές συνθήκες εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, αρκετές άλλες έδρες διεξαγωγής αγώνων θα έπρεπε να είχαν «κοπεί». Και πάλι βέβαια, σε περίπτωση αντικειμενικών αδυναμιών αυτές θα έπρεπε να επισημαίνονται προκειμένου να αντιμετωπιστούν.

Αλήθεια όμως, πως γίνεται η επιλογή των εδρών των αγώνων;

Στο ανώτατο όργανο της ΕΦΟΑ, δηλ. το Διοικητικό Συμβούλιο, παρά τις προτάσεις για σύστημα καθορισμού κριτηρίων ανάθεσης διοργάνωσης πρωταθλημάτων σε σωματεία της δύναμης της ΕΦΟΑ καθώς και συστήματος (ερωτηματολόγιο) καταγραφής προβλημάτων μετά από κάθε διοργάνωση, ουδέποτε συζητήθηκε τέτοιο θέμα. Στα πρακτικά της εκτελεστικής επιτροπής, επίσης καμία απολύτως αναφορά. Ούτε όμως και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της ομοσπονδίας λαμβάνονται υπόψη στην επιλογή των εδρών.

Το 2023, σε μια προσπάθεια διεξαγωγής περισσότερων διεθνών αγώνων στην Ελλάδα, η αρμόδια επιτροπή Αγωνιστικού και Πρωταθλημάτων εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο και εκείνο με τη σειρά του ενέκρινε την προσθήκη νέων διεθνών πρωταθλημάτων Tennis Europe και ITF (σε Αριδαία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Φιλιππιάδα και Δράμα). Παρόλο που υπήρξε απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου, η διοίκηση της ομοσπονδίας, δρώντας μόνη, ουδέποτε ανάρτησε το επίσημα εγκεκριμένο από το Δ.Σ. αγωνιστικό πρόγραμμα με τους νέους αγώνες, ούτε βέβαια προώθησε τα αιτήματα των σωματείων προς τους διεθνείς οργανισμούς με αποτέλεσμα τα πρωταθλήματα να χαθούν, εις βάρος των αθλητών/τριών μας.

Διερωτάται λοιπόν κανείς, εφόσον η επιλογή των εδρών δεν γίνεται θεσμικά, ούτε με θέσπιση κριτηρίων, αλλά ούτε και με διαφάνεια, μήπως γίνεται σε επίπεδο «προσωπικό» η σε επίπεδο πολύ λίγων ανθρώπων; Αν ναι, αυτό πρέπει να σταματήσει!

Καλώ λοιπόν την διοίκηση της ΕΦΟΑ να θεσπίσει διαφανή κριτήρια και κανόνες για την επιλογή εδρών με στόχο την καλύτερη διεξαγωγή των αγώνων μας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των αθλητών, των προπονητών, των συνοδών, των Ενώσεων και των σωματείων. Την καλώ επίσης να μη προβαίνει στον αποκλεισμό καταξιωμένων εδρών διότι και είναι άδικο και αποβαίνει εις βάρος όλων μας.

Κλείνοντας, παραθέτω την παρακάτω πρόταση ως διαδικασία για την επιλογή των εδρών του αγωνιστικού προγράμματος:

  • Έγκαιρη ανακοίνωση από την ΕΦΟΑ όλων των πρωταθλημάτων της χρονιάς που έρχεται
  • Θέσπιση και ανακοίνωση κριτηρίων για τις έδρες που επιθυμούν να φιλοξενήσουν αγώνες (π.χ. ελάχιστος αριθμός γηπέδων, είδος επιφάνειας, απαιτούμενες κύριες και βοηθητικές εγκαταστάσεις - εντευκτήριο, τουαλέτες, γραφείο, κατάλληλο χώρο αναμονής κλπ.)
  • Ανοιχτή πρόσκληση προς όλους, μηδενός εξαιρουμένου, που επιθυμούν  να αναλάβουν διοργανώσεις πρωταθλημάτων
  • Εκδήλωση ενδιαφέροντος από Ενώσεις και Σωματεία
  • Επιλογή εδρών λαμβάνοντας υπόψη αντικειμενικά κριτήρια όπως π.χ. το μέγεθος και η κατάσταση των εγκαταστάσεων, η γεωγραφία, οι μετακινήσεις, η αξιοποίηση επιτυχημένων εδρών αλλά και η ανάδειξη νέων, η ενίσχυση και ισόρροπη ανάπτυξη του αθλήματος σε περιφερειακές πόλεις κ.α.

Ως ομοσπονδία, οφείλουμε να θεσπίζουμε και να εφαρμόζουμε «καλές πρακτικές» κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει. Διαδικασίες όπως η παραπάνω, θα εξασφάλιζαν τη διαφάνεια και θα έδιναν ίσες ευκαιρίες σε όσους συλλόγους επιθυμούν να αναλάβουν αγώνες αλλά και θα δημιουργήσουν έναν υγιή ανταγωνισμό που θα οδηγήσει σε γενική αναβάθμιση του αθλήματος σε σωματειακό επίπεδο.

Μπορεί βέβαια να υπάρχουν και άλλες προτάσεις. Καιρός λοιπόν είναι να ακουστούν και να συζητηθούν!"

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots