Τα 5 χαρακτηριστικά της μπάλας (vid)

 
Τα 5 χαρακτηριστικά της μπάλας (vid)
tn team Τετάρτη, 24 Μαϊος 2023 - 16:05

Τα 5 χαρακτηριστικά της κάθε μπάλας στο τένις (ύψος, βάθος, ταχύτητα, spin, κατεύθυνση) και το πως να χρησιμοποιήσετε το καθένα απ' αυτά στο παιχνίδι σας, από το Allcourt των Αντώνη Σταμένου και Γιώργου Μπερτόλη.


Κάθε μπάλα που χτυπάμε στο τένις έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1) Ύψος
2) Βάθος
3) Ταχύτητα
4) Spin
5) Κατεύθυνση

Allcourt tennis tips

Ύψος

Ο βασικός μας στόχος είναι να περνάμε την μπάλα ψηλά από το φιλέ ώστε να έχουμε ασφάλεια στο χτύπημα μας, ειδικά όταν βρισκόμαστε στο rally. Όταν όμως βρισκόμαστε σε θέση επίθεσης, τότε η μπάλα μας πρέπει να είναι πιο ίσια και να περνάει κοντά από το ύψος του φιλέ.

Βάθος

Με τον όρο βάθος εννοούμε το μήκος του γηπέδου, δηλαδή πόσο βαθιά ή ρηχά θα σκάσει η μπάλα μας στο γήπεδο του αντιπάλου. Σίγουρα μια βαθιά μπάλα δυσκολεύει περισσότερο τον αντίπαλο μας και είναι πιο δύσκολο για εκείνον να βρεθεί σε θέση επίθεσης, αλλά πολλές φορές χρειάζονται και οι ρηχές μπάλες ώστε να τρέχουμε και τον αντίπαλο σε όλο το γήπεδο.

 

Ταχύτητα

Αυτό που κοιτάμε τώρα είναι πόσο γρήγορη είναι η μπάλα μας, το σημαντικό πάντα είναι να προσπαθούμε να παίζουμε με μια ταχύτητα που μπορούμε να ελέγξουμε και να προσαρμόζουμε την ταχύτητα μας ανάλογα με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

Spin

Με τον όρο spin εννοούμε τις στροφές που παίρνει η μπάλα μας όταν την χτυπάμε. Υπάρχει το top spin, under spin, side spin, no spin (flat). Με όλους αυτούς τους συνδυασμούς μπορούμε να έχουμε ποικιλία στο παιχνίδι μας.

Κατεύθυνση

Με την κατεύθυνση εννοούμε που στοχεύουμε στο πλάτος του γηπέδου. Αν δηλαδή θα ρίξουμε δεξιά, αριστερά, κέντρο, διαγώνια, ευθεία. Πάντα κοιτάμε που είναι ο αντίπαλος από την προηγούμενη μπάλα και ποιος είναι ο στόχος μας εκείνη την στιγμή.

Το δύσκολο κομμάτι είναι να επιλέγουμε συνειδητά τι χαρακτηριστικά θέλουμε να δώσουμε στην μπάλα μας και αυτό εξαρτάται από 3 βασικούς παράγοντες:

1) Τι χαρακτηριστικά έχει η μπάλα που μας ρίχνει ο αντίπαλος
2) Που βρίσκομαι μέσα στο γήπεδο την ώρα που χτυπάω την μπάλα
3) Τι μπορώ να κάνω εγώ από εκείνη την θέση

Αφού αναλύσω αυτά τα στοιχεία παίρνω την απόφαση για το ποια είναι η ιδανική μπάλα που πρέπει να χτυπήσω και της δίνω τα κατάλλη χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα αλλιώς θα χτυπήσω μια μπάλα που είμαι μέσα στο γήπεδο είναι ψηλή και θέλω να επιτεθώ και αλλιώς μια μπάλα που φτάνω ίσα ίσα και πρέπει απλά να την βάλω μέσα στο γήπεδο.

Για περισσότερα τενιστικά tips από την ομάδα του Allcourt, μείνετε συντονισμένοι στο tennisnews.gr!

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.