Η χωμάτινη επιφάνεια (vid)

 
Η χωμάτινη επιφάνεια (vid)
tn team Τετάρτη, 31 Μαϊος 2023 - 15:57

Η χωμάτινη επιφάνεια, οι ιδιαιτερότητές της και όλα τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε γι' αυτήν.


Η χωμάτινη επιφάνεια είναι η πιο αργή από τις 3 επίσημες επιφάνειες όπου παίζουμε αγώνες τένις (γρασίδι, ακρυλικό, χωμάτινο).

Allcourt tennis tips

Στην χωμάτινη επιφάνεια, η μπάλα χάνει αρκετή από την ταχύτητα που έχει, διότι η τριβή ανάμεσα σε γήπεδο και μπάλα είναι μεγάλη.

Από την άλλη όμως η επίδραση του spin είναι εντονότερη. Για παράδειγμα όταν κάνουμε ένα χτύπημα με topspin η μπάλα αναπηδάει αρκετά περισσότερο και αντίστοιχα όταν κάνουμε ένα χτύπημα με underspin η μπάλα αναπηδάει λιγότερο ή όπως το αποκαλούμαι στο τένις η μπάλα σβήνει και μένει χαμηλά στο γήπεδο.

Στην χωμάτινη επιφάνεια, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η ικανότητα της άμυνας από την ικανότητα της επίθεσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορώ πιο εύκολα να ισορροπήσω έναν πόντο όταν βρίσκομαι σε άμυνα κάνοντας μια βαθιά μπάλα. Για αυτό θα δούμε πολλούς παίκτες να κάθονται λίγο πιο πίσω από την baseline από ότι συνήθως. Παίκτες που κρατάνε περισσότερο στο ράλι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να φέρουν καλά αποτελέσματα από άλλους που είναι πιο επιθετικοί και επιρρεπής στο λάθος, οπότε δεν κρατάνε τόσο το ράλι.

Εφόσον η επίδραση του spin είναι εντονότερη, καλό είναι να παίζουμε αρκετά ψηλά από το φιλέ με καμπύλη, έτσι η μπάλα μας θα αναπηδάει περισσότερο στο αντίπαλο γήπεδο και ο αντίπαλος θα βρίσκει το σημείο επαφής ψηλότερα ή και πάνω από το ύψος του ώμου, όπου σε αυτό το σημείο ο αντίπαλος δεν μπορεί να μας πιέσει με καλή μπάλα ή να την ελέγξει καλά.

Πλεονέκτημα στην χωμάτινη επιφάνεια έχουν οι παίκτες που κινούνται πιο γρήγορα και ανάλαφρα στο γήπεδο, όπως και η φυσική κατάσταση είναι ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για να μπορείς να παίξεις ανταγωνιστικά, διότι ο πόντος κρατάει πολύ περισσότερο.

Να θυμίσουμε ότι η συντήρηση στην χωμάτινη επιφάνεια γίνεται βάσει κανονισμού στο τέλος κάθε σετ, μέχρι τότε όμως κάθε πάτημα μας μέσα στο γήπεδο δημιουργεί λακκούβες στο γήπεδο, το οποίο καθίσταται δύσκολο αν πάει μια μπάλα του αντιπάλου σε αυτό το σημείο να την επιστρέψω καλά. Απαραίτητο είναι να έχουμε γρήγορα πόδια για να διορθώνουμε κάθε μικρή αλλαγή της κατεύθυνσης της μπάλας που ευθύνεται το γήπεδο.

Επίσης, αν η μπάλα σκάσει πάνω στην γραμμή τότε, η μπάλα τείνει να πηγαίνει πιο γρήγορα όταν σκάσει σε αυτήν.

Όπως καταλαβαίνεται, η χωμάτινη επιφάνεια απαιτεί αρκετή υπομονή και ποικιλία στα χτυπήματα, όπως και το στρατηγικό στοιχείο είναι εντονότερο, για αυτό και λένε ότι το πραγματικό τένις παίζεται στην χωμάτινη επιφάνεια.

Για περισσότερα τενιστικά tips από την ομάδα του Allcourt, μείνετε συντονισμένοι στο tennisnews.gr!

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.