Το forehand inside out ως όπλο

 
Το forehand inside out ως όπλο
Το forehand inside out ως όπλο
tennisnews team Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2023 - 15:12

Όπλο μπορεί να θεωρηθεί οτιδήποτε κάνω καλά μέσα σε ένα παιχνίδι και φέρνει αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αν είμαι πολύ σταθερός στο rally και δεν κάνω εύκολα το λάθος, τότε αναγκάζω τον αντίπαλό μου να κρατήσει περισσότερες μπάλες που αν δεν ταιριάζει στο τρόπο παιχνιδιού του να τον οδηγεί σε λάθη. Επίσης, όπλο είναι όταν κάποιος παίκτης έχει πολύ καλό σερβίς και κερδίζει πολλούς και εύκολους πόντους.

Καλό είναι να γνωρίζουμε τα δυνατά μας σημεία, να τα εκμεταλλευόμαστε μέσα στο παιχνίδι μας και να τα χρησιμοποιούμε ως όπλα για να πιέζουμε τον αντίπαλό μας και να προσαρμόζουμε την ροή του παιχνιδιού στα δικά μας δεδομένα.

Παρακάτω θα δούμε για το forehand inside out/in και πως το χρησιμοποιούμε ως όπλο. Συνήθως, το χρησιμοποιούν παίκτες που έχουν καλύτερο forehand από ότι backhand. Μερικοί τέτοιοι παίκτες είναι ο Τσιτσιπάς, ο Nadal και ο Alcaraz.

Στα πρώτα στάδια όταν μαθαίνουμε να παίζουμε τένις, είναι να μάθουμε ότι από την δεξιά μεριά χτυπάμε forehand και από την αριστερή backhand. Για να εκμεταλλευτούμε όμως το δυνατότερο μας χτύπημα που είναι το forehand, κατευθυνόμαστε προς την μεριά του backhand και κάνουμε forehand. Αν στοχεύσουμε το κτύπημα μας διαγώνια, ονομάζεται forehand inside out και αν στοχεύσουμε ευθεία, ονομάζεται forehand inside in.

3 πράγματα που κερδίζω χρησιμοποιώντας το forehand inside out ως όπλο

  • Παίρνοντας forehand inside out, όπου είναι και το δυνατό μου χτύπημα μπορώ πολύ εύκολα να σημαδεύω διαγώνια στο αδύναμο χτύπημα του αντιπάλου. Με αυτό τον τρόπο μπορώ να τον οδηγήσω σε λάθος επειδή παίζω στο αδύναμο του χτύπημα αλλά ταυτόχρονα παίζω με ασφάλεια διότι σημαδεύω διαγώνια.

  • Όταν μας βλέπει ο αντίπαλος ότι μαζευόμαστε για να κάνουμε forehand inside out/in, καταλαβαίνει ότι θέλουμε να τον πιέσουμε, οπότε και εκείνος μετακινείται λίγο πιο πίσω από την baseline για να έχει χρόνο να πάρει καλύτερη θέση με την μπάλα. Όμως έτσι, μας δίνεται περισσότερος χώρος για να ανοίξουμε το γήπεδο και να τον κάνουμε να τρέξει περισσότερο.

  • Όταν έχουμε βρει το backhand του αντιπάλου και έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε, μπορούμε να κάτσουμε λίγο πιο διαγώνια και να είμαστε προετοιμασμένοι για forehand inside out/in , έτσι μας δίνεται η δυνατότητα είτε να τον ξανά πιέσουμε στο αδύναμό του χτύπημα (backhand) ή να παίξουμε στην ευθεία και να τον τρέξουμε. Αν θέλει όμως ο αντίπαλος να βγει από την δύσκολη κατάσταση που τον έχω φέρει θα δοκιμάσει να παίξει ευθεία, η οποία μπάλα έχει αρκετό ρίσκο. Πολύ πιθανόν να κάνει το λάθος και να μην ελέγξει καλά την μπάλα προσπαθώντας να παίξει ριψοκίνδυνα ή αν επιλέξει να παίξει με μεγαλύτερη ασφάλεια, να μας δωθεί η ευκαιρία και να τον πιέσουμε με το forehand μας στην άλλη γωνία.

Για να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά την τακτική αυτή δεν απαιτεί να έχουμε μόνο καλό forehand αλλά και καλό footwork, ώστε να μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα προς την μεριά του backhand, να βρούμε καλή θέση και να πιέσουμε τον αντίπαλο.

Όταν επιλέγουμε αυτή την τακτική θέλει πολύ προσοχή στο τι μπάλα μας κάνει ο αντίπαλος. Αν μας έχει κάνει μια εύκολη και ρηχή μπάλα, τότε έχω χρόνο να πάω σε εκείνη και να παίξω πιο επιθετικά κάνοντας μια πιο ίσια και δυνατή μπάλα. Αν όμως, μας κάνει μια πιο βαθιά και δεν έχω τόσο χρόνο για να πλησιάσω καλά την μπάλα επιλέγω να παίξω με περισσότερη ασφάλεια βάζοντας καμπύλη και topspin στην μπάλα.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.