Αφήνοντας το Τένις να Ανθίσει: Προκλήσεις και ευκαιρίες για το μέλλον

 
Αφήνοντας το Τένις να Ανθίσει: Προκλήσεις και ευκαιρίες για το μέλλον
© tennisnews.gr
tn team Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 - 12:02

Η ιστορία του τένις χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ρίζα του τένις βρίσκεται στην αρχαία Ελλάδα, ως μακρινός πρόγονος της 'σφαιριστικής'. Από τότε μέχρι σήμερα, το άθλημα έχει εξελιχθεί, εδραιωθεί και αναπτυχθεί, με την Ελλάδα να στρέφει το βλέμμα της στο τένις, κυρίως μετά τις επιτυχίες των Στέφανου Τσιτσιπά και Μαρίας Σάκκαρη στα μεγάλα τουρνουά.

Ωστόσο, παρά τη δημοφιλία που αποκτά το τένις, η ελληνική αντισφαίριση αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικές προκλήσεις, στις οποίες όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να απαντήσουν, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον της.

Η αντισφαίριση απαιτεί επενδύσεις και υποδομές για την ανάπτυξη νέων ταλαντούχων αθλητών. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, αντιμετωπίζουμε ακόμη προβλήματα, όπως η έλλειψη αδειών λειτουργίας για τα γήπεδα και τα αθλητικά κέντρα, ενώ είναι φανερή η απουσία ενός εθνικού προπονητικού κέντρου για τον τένις, αλλά και η σύγχυση που προκαλείται από τις συχνές αλλαγές στους ομοσπονδιακούς προπονητές.

Προκειμένου να δώσουμε στα νέα ταλέντα τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη δυναμική τους, πρέπει να αναλάβουμε δραστικά μέτρα. Οι ενέργειες πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία σταθερών βάσεων για τον τένις, στη δημιουργία ενός εθνικού προπονητικού κέντρου και στη στήριξη των νέων αθλητών που διαθέτουν το ταλέντο και την διάθεση να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη διεθνή σκηνή. Παράλληλα, πρέπει να επανεξεταστεί από την Πολιτεία η επαναλειτουργία των αθλητικών σχολείων, τα οποία θα εστιάζουν σε πρωτοποριακά προγράμματα άθλησης παράλληλα, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Δυστυχώς, αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα σοβαρά, το άθλημα του τένις στην Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στα γήπεδα των συλλόγων χωρίς προοπτική και κυρίως, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για το μέλλον του τένις στη χώρα μας και να επενδύσουμε στη νέα γενιά αθλητών, προκειμένου να διατηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε το κληροδότημα του τένις στην Ελλάδα.

Συνάμα, καλούμε όλους τους προπονητές του τένις να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμβάλουν ενεργά στην ανάπτυξη αυτού του υπέροχου αθλήματος. Με την αγάπη και τη δέσμευσή τους, μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του τένις στην Ελλάδα και να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος για το άθλημα και τους νέους αθλητές. Μόνο με αυτήν τη συνεργασία και αφοσίωση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να δώσουμε στο τένις την ευκαιρία να ακτινοβολήσει στην ελληνική αθλητική σκηνή.


Σπανός Κωνσταντίνος
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Πτυχιούχος Προπονητής Αντισφαίρισης

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots