Κώστας Σπανός: "Η επαναλειτουργία των αθλητικών σχολείων μπορεί να αποτελέσει ελπίδα για το μέλλον του αθλητισμού στη χώρα μας"

 
Κώστας Σπανός: "Η επαναλειτουργία των αθλητικών σχολείων μπορεί να αποτελέσει ελπίδα για το μέλλον του αθλητισμού στη χώρα μας"
tn team Τετάρτη, 29 Μαϊος 2024 - 15:47

Αξιότιμοι κύριοι,

Ο ελληνικός αθλητισμός διάγει μία σπουδαία περίοδο με τους αθλητές μας, αλλά και τις ομάδες μας να κατακτούν την κορυφή σε διεθνείς, ευρωπαϊκές αλλά και εθνικές διοργανώσεις. Μόλις πριν από μερικές ημέρες ο Παναθηναϊκός κατέκτησε την Euro League, ενώ σημαντική θα είναι η παρουσία των εθνικών μας αντιπροσωπειών στους Ολυμπιακούς Αγώνες για ακόμη μία φορά, με σημαντικές προσδοκίες για νέα μετάλλια.

Μετά από κάθε διάκριση και κάθε νίκη, όλοι σπεύδουν να συγχαρούν, να εκφράσουν την υπερηφάνεια τους και να «κλέψουν» λίγη από τη δόξα των νικητών. Έχουν ποτέ όμως αναρωτηθεί πώς οι αθλητές αυτοί έφθασαν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου; Έχουν ποτέ αναρωτηθεί από που ξεκίνησαν, πώς εξελίχθηκαν και ποιες δυσκολίες αντιμετώπισαν;

Η προφανής απάντηση είναι «όχι»! Κι αυτό, γιατί αντί να εστιάσουμε στη διαδρομή ενός αθλητή ή μιας ομάδας επιλέγουμε για λόγους εντυπωσιασμού να επικροτούμε το θετικό αποτέλεσμα και αντίστοιχα, να ασκούμε κριτική στο αρνητικό.

Τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς, όμως, είναι βαθύτερα και αφορούν κυρίως, στην έλλειψη αθλητικής παιδείας, που θα έπρεπε να «χτίζεται» στα σχολεία μας.

Είναι γεγονός, πως τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μία συνεχώς εντεινόμενη υποβάθμιση του σχολικού αθλητισμού, με δραματικές συνέπειες στη σωματική, ψυχική και ηθική υγεία των νέων.

Αγνοούμε ότι ο αθλητισμός είναι μία φιλοσοφία που εμπνέει τους ανθρώπους, είναι ένα κίνημα που επιδρά δυναμικά και ευεργετικά στη σωματική και πνευματική εξέλιξη του ατόμου, προσφέροντας αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, κ.ά και έτσι έχουμε εγκαταλείψει οποιαδήποτε προσπάθεια για την διάδοση αυτής της φιλοσοφίας, για την ανάδειξη της πραγματικής κουλτούρας που πρέπει να έχουν οι νέοι.

Ο σχολικός αθλητισμός αντιμετωπίζει σωρεία θεσμικών, κατά κύριο λόγο, προβλημάτων που αφορούν είτε με την κατάργηση των γραφείων φυσικής αγωγής, την κατάργηση των αθλητικών σχολείων, του προγράμματος ανίχνευσης ταλέντων, της έλλειψης μαθήματος αθλητικής παιδείας, κ.α.

Και μπορεί το «κενό» που υπάρχει να επιχειρούν να το καλύψουν αθλητικά σωματεία, σύλλογοι κι όμιλοι, που δραστηριοποιούνται σε όλα τα αθλήματα, όμως οι όποιες προσπάθειες είναι μεμονωμένες και αποσπασματικές και πολλές φορές, ατελέσφορες καθώς προσκρούουν σ’ ένα σύστημα παθογενειών και στρεβλώσεων, λανθασμένων πολιτικών και πρακτικών. Η έλλειψη ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου που θα αναλάμβανε τον προγραμματισμό, την ορθολογική διαχείριση και την αξιοποίηση κάθε δυνατού μέτρου προς όφελος των νέων, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανάδειξη ταλέντων και την ίδια ώρα, εντείνει τη μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, όπου αναζητούν καλύτερες συνθήκες και περισσότερες ευκαιρίες.

Είναι ενδεικτικό πως δεν καταφέραμε καν να αξιοποιήσουμε τη δυναμική των αθλητικών σχολείων, απεναντίας τα καταργήσαμε. Η λειτουργία τους στηρίχθηκε στην ιδέα για μια ειδική αντιμετώπιση των νέων ταλαντούχων αθλητών, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που ξεκίνησε από τα μέσα του 19ου αιώνα. Στόχος τους ήταν η δημιουργία μαθητών - αθλητών που θα διακρίνονταν σε διεθνές επίπεδο, ενώ κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν ο ενιαίος προπονητικός και αγωνιστικός σχεδιασμός και η κεντρικά καθοδηγούμενη διαδικασία αλλά και η στενή και διαρκής σύνδεση του σχολικού με τον εξωσχολικό αθλητισμό.

Ο ρόλος των αθλητικών σχολείων είναι συγκεκριμένος και ξεκάθαρος: Η αναγνώριση ενός ταλαντούχου ατόμου, η διαρκής επιστημονική, εκπαιδευτική και αθλητική υποστήριξη των αθλητών.

Αντίθετα με άλλες χώρες που προσφέρουν εξειδίκευση, διευκόλυνση στην πρόσβαση των αθλητών – μαθητών στα σχολεία αυτά και υψηλή χρηματοδότηση, δυστυχώς στην Ελλάδα, ο θεσμός των αθλητικών σχολείων έφθινε συνεχώς, ενώ ακόμη και σήμερα η φυσική αγωγή στη δημόσια εκπαίδευση θεωρείται δευτερεύων μάθημα, χωρίς να αναδεικνύεται η αξία του μαθήματος.

Σήμερα στη χώρα μας οι αθλητικές επιτυχίες επαφίονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ μεγάλες και μικρότερες ομάδες αδυνατούν να καλύψουν τα ρόστερ τους -έλλειψη νέων ταλέντων- ακριβοπληρώνοντας παίκτες από το εξωτερικό.

Κι όμως, ο σχολικός αθλητισμός παραμένει είδος προς εξαφάνιση, στερώντας από τους μαθητές μας, πολύτιμες γνώσεις, εμπειρίες, αλλά και την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους.

Πιστεύοντας ακράδαντα στην δύναμη της αθλητικής παιδείας, θεωρώ πως είναι σε θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας να συγκροτήσει ομάδα εργασίας για κατάθεση πρότασης σχετικά με την ίδρυση, δομή, οργάνωση και λειτουργία Αθλητικών Σχολείων και Τμημάτων. Ελπίζουμε πως σύντομα θα έχουμε καλά νέα.

Η επαναλειτουργία των αθλητικών σχολείων με τις προδιαγραφές όμως που θα εγγυώνται την επιτυχή και αποτελεσματική τους λειτουργία θα αποτελούσε «ακτίδα φωτός» στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και ελπίδα για το μέλλον του αθλητισμού στη χώρα μας.

Με τιμή

Κώστας Σπανός
Head Coach
Golden Tennis Club

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots