Ο Nick Bollettieri για το Roland Garros

 
Ο Nick Bollettieri για το Roland Garros
tennisnews team Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2011 - 11:09

O μεγάλος Nick Bollettieri που γνωρίζει το παγκόσμιο τένις όσο λίγοι στο χώρο φιλοξενείται στη στήλη του στο tennisnews.gr και μας μιλά για τι άλλο, το Roland Garros...Μας λέει τον τρόπο που ο Nadal θα μπορέσει να κερδίσει τον Djokovic, για το μυστικό της Sharapova, το πρόβλημα της Ivanovic, το γιατί η Wozniacki δε μπορεί να πάρει ακόμη τίτλο σε Grand Slam και τέλος μας δίνει τα φαβορί για τους τίτλους στο Γαλλικό Όπεν.


ΤΝ:
Nick ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνεις να μοιράζεσαι τις γνώσεις και απόψεις σου με το τενιστικό κοινό της Ελλάδος μέσα από τη στήλη σου. Στο Γαλλικό Όπεν ποιές ήταν οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις και ποιές οι ευχάριστες εκπλήξεις του τουρνουά κατά τη γνώμη σου?

NB: Σίγουρα η ήττα στον 1ο γύρο της Kim Clijsters, η οποία άφησε ένα κενό σε όλα τα επίπεδα στο τουρνουά των γυναικών. Ένα τουρνουά επίσης δεν είναι Grand Slam χωρίς τις Venus και Serena Williams. Κανένας Αμερικάνος δεν βρίσκεται επίσης στη 2η εβδομάδα του Γαλλικού Όπεν... Ναι, ο Isner έπαιξε ένα σπουδαίο αγώνα ενεντίον του  Nadal και Mardy Fish είχε επίσης καλή πορεία όπως και η Bethanie Mattek-Sands και η Vania King.

TN: Ο Del Potro μας δίδαξε κάτι στο πως μπορεί κάποιος να κερδίσει τον Djokovic στο 2ο σετ του μεταξύ τους αγώνα? Μπορεί ο Nadal να τον κερδίσει μετά τις 3 πρόσφατες ήττες του αν παίξουν στον ξανά στον τελικό του Roland Garros?

NB: Ο Del Potro μας έδειξε καθαρά πως με ένα μεγάλο σερβίς και ανεβαίνοντας πιο μπροστά στο κορτ ένα βήμα ή και λίγο ακόμα, και προκαλώντας την επιστροφή, μπορείς να κερδίσεις πολλούς πόντους από τον Novak. Επίσης το ύψος του Del Potro τον βοηθάει να χτυπά τις μπάλες πάνω από τον ώμο του, και έτσι πιέζει πολύ περισσότερο τον αντίπαλο. Δε νομίζω πως ο Del Potro ή οποιοσδήποτε άλλος τενίστας μπορεί να κερδίσει τον Djokovic πάιζοντας αυστηρά από τη βασική γραμμη.

Αν ο Nadal παίξει με τον Djokovic στον τελικό πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική του σε σχέση με τους προηγούμενους τελικούς και να τον κρατήσει συνεχώς σε κίνηση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσεις τον Djokovic αυτή τη στιγμή.

TN: Είδαμε τον αρραβωνιαστικό της Maria Sharapova να ταξιδεύει για πρώτη φορά μαζί της στη Ρώμη και τη Maria να κερδίζει, και το ίδιο και στο Roland Garros. Πόσο σημαντικό γεγονός είναι για την ψυχολογία του κάθε τενίστα η ομάδα που ταξιδεύει μαζί τους και βρίσκονται στο box τους σε κάθε παιχνίδι?

NB: Δεν ξέρω αν ο Vujacic έχει επιρροή στο παιχνίδι της Sharapova, αλλά ξέρω ότι είναι στο box της και εκείνη κερδίζει, οπότε ίσως να θέλει να ταξιδεύει περισσότερο μαζί της! Ταξίδεψα 35 χρόνια στην καριέρα μου και μπορώ να πω πως μια δυνατή ομάδα γύρω από τον παίχτη μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά, αλλά αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι ο αθλητής να πιστεύει πως μπορεί να φτάσει στην επιτυχία ακόμη και χωρίς αυτούς.

TN: Ana Ivanovic. Ποιό είναι στα αλήθεια το πρόβλημα? Έχει επηρεαστεί το παιχνίδι της από κάποιους παράγοντες, το ότι έχασε αρκετά κιλά για παράδειγμα, ή είναι απλά ψυχολογικό το πρόβλημα της απώλειας αυτοπεποίθεσης και αδυναμίας για καλά αποτελέσματα?

NB: H Ivanovic είναι πολύ καλή αθλήτρια και μπορούσε να είναι μεταξύ των κορυφαίων. Πρέπει απλά κάποιος να καθήσει μαζί της και να την αφήσει να εξηγήσει τι θέλει να κάνει με την καριέρα της. Τα αποτελέσματά της έχουν πολύ λίγο να κάνουν με την τεχνική, στρατηγική στο παιχνίδι της κλπ. Όλα έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητές της. Είναι λυπηρό γιατί έχει πολλά να δώσει, αλλά δίνει λιγότερα από την πραγματική της αξία.

TN: Η αδυναμία της Νο1 στον κόσμο Caroline Wozniacki να κατακτήσει το πρώτο της τίτλο Grand Slam μπορεί να της δημιουργήσει κάποιο ψυχολογικό μειονέκτημα στο τένις της μελλοντικά?

NB: Η Wozniacki είναι μαχήτρια με σπουδαίο παιχνίδι, αλλά για να κερδίσεις ένα Grand Slam στην εποχή που διανύουμε πρέπει να έχεις ένα - αν όχι δύο - μεγάλα όπλα και ένα 2ο σερβίς που να μην δίνει την ευκαιρία στον αντίπαλο για εύκολη επίθεση.

TN: Μπορείς να μας πεις ποιους θα έβλεπες νικητές του Roland Garros?

NB: Στις Γυναίκες είναι πολύ ανοιχτά τα πράγματα, αλλά αν η Sharapova συνεχίζει να παίζει έτσι, είναι μεγάλος κίνδυνος και υποψήφια να συμπληρώσει το Grand Slam κερδίζοντας το Γαλλικό Όπεν.

Στους Άνδρες, είναι πολύ δύσκολο να διαλέξεις γιατί έχεις τους Nadal, Djokovic, Federer, Murray και αν προσθέσεις και τον υγιή Del Potro, όλοι αυτοί είναι ικανοί να κερδίσουν οποιοδήποτε από τα 4 Grand Slams.


Ο Nick Bollettieri είναι ένας από τους ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο του τένις. Το 1978 ίδρυσε την Nick Bollettieri Tennis στη Florida. Η ακαδημία αυτή ήταν η πρώτη ακαδημία στον κόσμο που πρόσφερε πλήρες πρόγραμμα υψηλής εκπαίδευσης σε αθλητές τένις. Μέσα σε αυτή την ακαδημία δημιουργήθηκαν δέκα αθλητές μέχρι σήμερα που έφτασαν στο ΝΟ 1 στον κόσμο, Agassi, Becker, Courier, Hingis, Jankovic, Rios, Seles, Sharapova και Venus και Serena Williams, αλλά και άλλα μεγάλα ονόματα όπως οι Haas, Kournikova, Arias, Vaidisova και πολλοί άλλοι.

To 1987, o Nick επέκτεινε το όραμά του και ένωσε τις δυνάμεις του με την IMG και μετέτρεψε την Ακαδημία του Τένις σε ένα πολυ-προπονητικό κέντρο, γνωστό σαν IMG Academy.

O Bollettieri ακόμη και σήμερα σε ηλικία 77 χρονών ξυπνά στις 4:20 το πρωί καθημερινά για να ξεκινήσει τη γυμναστική του στις 5:00 καθώς μισή ώρα αργότερα ξεκινά τις προπονήσεις μέχρι τις 7:00 το βράδυ. Ο Nick έχει γράψει πολλά βιβλία και συνεχίζει να επηρρεάζει τα τεκταινόμενα του τένις από την προσωπική του σελίδα.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots