O Nick Bollettieri μιλάει για το μέλλον στο τένις

 
O Nick Bollettieri μιλάει για το μέλλον στο τένις
tennisnews team Δευτέρα, 02 Απριλίου 2012 - 15:14
Ένας από τους μεγαλύτερους γνώστες του τένις παγκοσμίως, ο Nick Bollettieri, φιλοξενείται για ακόμη μία φορά στην ομώνυμη στήλη του tennisnews.gr, κάνοντάς μας ιδιαίτερη τιμή, και προσφέροντας σε ολόκληρο το ελληνικό τενιστικό κοινό τη δυνατότητα να ακούσει από πρώτο χέρι τις απόψεις του σε ερωτήματα που του κάναμε. Ο άνθρωπος που έχει αναδείξει μέσα από την ακαδημία του τους Agassi, Becker, Courier, Hingis, Seles, Sharapova, Jankovic, Rios, Venus Williams, Serena Williams και πολλούς άλλους, μας μίλησε με τον μοναδικό του τρόπο για το Roland Garros, τον Novak Djokovic, τον Roger Federer και τη Victoria Azarenka. Τέλος προέβλεψε τους αυριανούς πρωταγωνιστές σε ΑΤΡ και WTA, απαριθμώντας παράλληλα τους λόγους για τους οποίους το τένις έχει γίνει τόσο ανταγωνιστικό.

tennisnews.gr: Nick ευχαριστούμε που για άλλη μια φορά βρίσκεσαι κοντά μας. Μόλις λίγες μέρες μας χωρίζουν από την έναρξη της χωμάτινης περιόδου και η αντίστροφη μέτρηση για το Roland Garros έχει ήδη ξεκινήσει. Ποιά θα είναι κατά την άποψή σου τα φαβορί άνδρες και γυναίκες;

Nick Bollettieri: Θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον Roland Garros για πολλούς λόγους.
  • Ο Rafael Nadal είναι θυμωμένος, γιατί είναι ο Βασιλιάς των χωμάτινων επιφανειών (και φυσικά κορυφαίος αγωνιστής σε όλες τις επιφάνειες). Οι επιστροφές του και το σερβίς του έχουν αρχίσει και δουλεύουν και του δίνουν πολλούς πόντους.
  • Ο Novak Djokovic ναι, επιτέλους έχασε ένα παιχνίδι, αλλά μη νομίζετε ότι θα του γίνει συνήθεια. Χτυπάει δυνατά τη μπάλα και είναι ο καλύτερος σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού.
  • Ο Roger (Federer) παίζει πολύ επιθετικά και ανεβαίνει περισσότερο στο φιλέ. Η ικανότητά του να κάνει τα πάντα και η κίνησή του, του δίνουν πολύ καλές πιθανότητες για να νικήσει.
  • Ο Ivan Lendl έχει αλλάξει πολλά πράγματα στο παιχνίδι του Andy (Murray) και μη με ξεχάσετε σε αυτό. Ο Andy πλέον δεν πτοείται ψυχολογικά, παίζει πιο κοντά στη baseline, έχει μεγαλύτερο πρώτο σερβίς και είναι πιο επιθετικός στο forehand του.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλοι πολύ ανταγωνιστικοί παίκτες, όπως οι Τsonga, Ferrer, Del Potro, Nishikori και Harrison.
 
Στις γυναίκες να ξεκινήσω λέγοντας ότι αν οι Serena και Venus Williams παραμείνουν υγιείς για όλη τη σεζόν, θα πρέπει να αγωνιστούν και να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις.
  • Η Azarenka είναι πολύ δύσκολο να νικηθεί. Ψυχολογικά είναι πολύ πιο ήρεμη και στέκεται κοντά στη baseline, μεταφέροντας πάντα την πίεση στις αντιπάλους της.
  • Καμία δεν είναι πιο ανταγωνιστική από την Sharapova, αλλά το χώμα δεν είναι η καλύτερή της επιφάνεια εκτός και αν είναι πολύ στεγνό και γρήγορο το χωμάτινο γήπεδο.
  • Η Kvitova είναι ακόμα νέα αλλά το γεγονός ότι είναι αριστερόχειρας την κάνει επικίνδυνη, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα κάνει με τη μπάλα. Η ώρα της έχει έρθει αλλά όχι στο χώμα.
  • Η Caroline (Wozniacki) μπορεί να γίνει επικίνδυνη χωρίς κανέναν να περιμένει να κερδίσει αυτόν τον τίτλο. Ναι, έχει πολύ καλή κίνηση όμως μην περιμένετε να κερδίσει αν στέκεται 2 μέτρα πίσω από τη baseline. Επίσης, για να κερδίσει πρέπει να βελτιώσει το ποσοστό ευστοχίας της στα πρώτα σερβίς.
  • Ελπίζω όλοι να θυμάστε πόσο επικίνδυνη είναι στο χώμα η Na Li, με σταθερά χτυπήματα από τη baseline, υποδειγματική κίνηση και εκπληκτικό σερβίς.

Πάντα απειλητικές είναι και οι Bartoli, Clijsters, Schiavone, Ivanovic και Cibulkova. Η τελευταία ίσως να μην κερδίσει τον τίτλο, αλλά είναι ικανή να αποκλείσει οποιαδήποτε από τις κορυφαίες του ταμπλό.

tennisnews.gr: Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε έναν εκπληκτικό Roger Federer, που σαρώνει τα πάντα στο διάβα του. Θα καταφέρει ο Ελβετός να επιστρέψει στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης και να "κλέψει" το ένα και μοναδικό μεγάλο ρεκόρ που έχει απομείνει στον Pete Sampras; Έχει όρια αυτός ο άνθρωπος;
Nick Bollettieri: Όλοι έχουν όρια αλλά ο Federer είναι ένας από τους λίγους που πλησιάζουν το τέλειο. Είναι σε πολύ καλή φόρμα και δείχνει ικανός να κερδίσει ακόμα ένα Grand Slam. Το Roland Garros ωστόσο δεν είναι το τουρνουά που μπορεί να το καταφέρει. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό, την κατεύθυνση και τη γωνία οποιασδήποτε μπάλας.

tennisnews.gr: Μπορεί να κατέκτησε και το Australian Open, ωστόσο ο Novak Djokovic δε θυμίζει τόσο τον περσινό του εαυτό τις τελευταίες εβδομάδες. Η πτώση του αυτή θα επηρεάσει τον κορυφαίο τενίστα του κόσμου στο υπόλοιπο της σεζόν ή απλά κάνει ένα "διάλειμμα" από την κυριαρχία του στα courts;
Nick Bollettieri: Δε θα έλεγα ότι ο Novak κάνει ποτέ "διάλειμμα" όταν παίζει σε ένα τουρνουά. Κατά τη γνώμη μου είναι ένας από τους πολύ λίγους παίκτες της ιστορίας του αθλήματος που δεν έχει αδυναμίες παρα μόνο όταν χαλαρώνει. Όλοι θέλουν να τον νικήσουν οπουδήποτε και αν παίζουν μαζί του.

tennisnews.gr: Μπορείς να ονομάσεις κάποια ταλέντα που ξεχωρίζουν στα μάτια σου και θεωρείς πως έχουν τα φόντα να φτάσουν ακόμα και στην κορυφή;
Nick Bollettieri: Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο για κάποιον νέο παίκτη να πάρει τα ηνία στους άνδρες, αλλά υπάρχουν κάποιοι παίκτες που αξίζουν παρακολούθηση:

  • Radovic
  • Dimitrov
  • Nishikori
  • Tomic
  • Harrison

Στο γυναικείο tour αξίζει να παρακολουθήσετε την Kvitova και τη Lisicki.

tennisnews.gr: Η Victoria Azarenka έχει δώσει στο γυναικείο τένις κάτι που του έλλειπε τα τελευταία χρόνια, μια απόλυτη πρωταγωνίστρια. Πέτυχε συνολικά 26 σερί νίκες (μέχρι να ηττηθεί για πρώτη φορά φέτος από την Marion Bartoli την Τετάρτη), στο καλύτερο ξεκίνημα στο tour της WTA μετά το 37-0 της Martina Hingis από το 1997. Πιστεύεις πως μπορεί να γράψει τη δική της σελίδα στην ιστορία της open era;
Nick Bollettieri: Ας μη βιαζόμαστε και να δώσουμε την ευκαιρία στη Victoria να συνεχίσει σε αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο. Έχει όλα τα εφόδια και την αποφασιστικότητα να παραμείνει στην κορυφή και κανείς δε μπορεί να μην την υπολογίζει όσο παίζει επιθετικά και μεταφέρει την πίεση στις υπόλοιπες στο tour.

tennisnews.gr: Το τένις σήμερα είναι πιο ανταγωνιστικό από ποτέ. Ποιά είναι τα στοιχεία αυτά που το έχουν αναβαθμίσει και φέρει στο σημερινό επίπεδο; Κατά πόσο έχουν συνεισφέρει σε αυτό το δίδυμο των Federer-Nadal;

Nick Bollettieri:Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που έκαναν το άθλημα πιο ανταγωνιστικό:
  1. Είναι δύσκολο να διανοηθείς το ύψος των ποσών που κερδίζουν οι παίκτες σήμερα. Τα Grand Slams μοιράζουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ μόνο στους νικητές.
  2. Η τηλεοπτική κάλυψη των τουρνουά σήμερα ξεκινά από τους πρώτους κιόλας γύρους.
  3. Οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων σε όλες τις περιοχές δίνουν πολλά λεφτά προκειμένου να ανακαινίσουν και να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις τους.
  4. Μεγάλες αντιπαλότητες έχουν φουντώσει, ξεκινώντας από αυτή των Federer-Nadal, αλλά και με το ότι όλοι θέλουν να νικήσουν τον Djokovic.
  5. Πολλοί σπουδαίοι τενίστες του παρελθόντος έχουν γίνει προπονητές και αυτό δίνει άλλη διάσταση στο άθλημα.
  6. Οι φίλοι του τένις παρακολουθούν τα παιχνίδια σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε από την τηλεόρασή τους είτε από το γήπεδο.
  7. Είναι τόσες πολλές πλέον οι χώρες που παίζεται τένις. Αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο ειδικά όταν μια παίκτρια όπως η Li Na κερδίζει major.
  8. Οι φίλαθλοι λαμβάνουν πολύ περισσότερα όταν επισκέπτονται ένα τουρνουά. Μπορούν να παρακολουθήσουν συναντήσεις παικτών, συνεντεύξεις και έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στους παίκτες. Αυτό προσελκύει όλο και περισσότερους φιλάθλους να βγουν από το σπίτι τους.

Ο Nick Bollettieri είναι ένας από τους ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο του τένις. Το 1978 ίδρυσε την Nick Bollettieri Tennis στη Florida. Η ακαδημία αυτή ήταν η πρώτη ακαδημία στον κόσμο που πρόσφερε πλήρες πρόγραμμα υψηλής εκπαίδευσης σε αθλητές τένις. Μέσα σε αυτή την ακαδημία δημιουργήθηκαν δέκα αθλητές μέχρι σήμερα που έφτασαν στο ΝΟ 1 στον κόσμο, Agassi, Becker, Courier, Hingis, Jankovic, Rios, Seles, Sharapova και Venus και Serena Williams, αλλά και άλλα μεγάλα ονόματα όπως οι Haas, Kournikova, Arias, Vaidisova και πολλοί άλλοι.

To 1987, o Nick επέκτεινε το όραμά του και ένωσε τις δυνάμεις του με την IMG και μετέτρεψε την Ακαδημία του Τένις σε ένα πολυ-προπονητικό κέντρο, γνωστό σαν IMG Academy.

O Bollettieri ακόμη και σήμερα σε ηλικία 78 χρονών ξυπνά στις 4:20 το πρωί καθημερινά για να ξεκινήσει τη γυμναστική του στις 5:00 καθώς μισή ώρα αργότερα ξεκινά τις προπονήσεις μέχρι τις 7:00 το βράδυ. Ο Nick έχει γράψει πολλά βιβλία και συνεχίζει να επηρρεάζει τα τεκταινόμενα του τένις από την προσωπική του σελίδα.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots