Οι συνεντεύξεις του Nick Bollettieri στο tennisnews.gr

 
Οι συνεντεύξεις του Nick Bollettieri στο tennisnews.gr
tn team Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022 - 15:08

Ο πεντάλογος της επιτυχίας, το κυνήγι του Roger Federer για το ρεκόρ του Pete Sampras και το μέλλον του ελληνικού τένις. Θυμόμαστε μερικά από τα πράγματα που είχε πει ο Nick Bollettieri, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, μέσα από τη σελίδα του tennisnews.gr. 

Ο Nick Bollettieri "έφυγε" από τη ζωή στην ηλικία των 91 ετών και γέμισε πένθος την παγκόσμια τενιστική κοινότητα, που τον αποχαιρέτησε. Ο προπονητής των "μεγάλων", έχοντας ένα πολύ εντυπωσιακό βιογραφικό πίσω του, μας είχε κάνει την ιδιαίτερη τιμή να συνεργαστεί μαζί μας για μερικά χρόνια και θυμόμαστε μερικά απ' όσα είχε μοιραστεί στις συνεντεύξεις που μας παραχώρησε.

"O Roger σίγουρα θα ισοφαρίσει τον Sampras"

Τον Ιανουάριο του 2009, δημοσιεύτηκε στο tennisnews.gr το πρώτο άρθρο της στήλης του Nick Bollettieri. Σχολίασε το Australian Open που ήταν σε εξέλιξη, προβλέποντας σωστά ότι ο Rafael Nadal θα έχει ψυχολογικό πλεονέκτημα έναντι του Roger Federer, αλλά και ότι η Serena Williams θα ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί, ενώ στην ερώτηση για το αν θα απειλούταν το ιστορικό ρεκόρ των 14 Grand Slam τίτλων του Pete Sampras από τον Federer, δεν θέλησε να προβεί σε μεγάλες δηλώσεις, αλλά θεώρησε σίγουρα πως ο Ελβετός θα κέρδιζε τουλάχιστον ένα Grand Slam ακόμα και θα ισοφάριζε το ρεκόρ (τότε ο Federer είχε 13 Slams). Κανείς φυσικά δεν μπορούσε να διανοηθεί τότε, σε μια εποχή που οι περισσότεροι παίκτες σταματούσαν λίγο μετά τα 30, πως ο Federer θα συνέχιζε την καριέρα του μέχρι το 2022 και θα κατακτούσε Slams μέχρι το 2018 (παίζοντας μάλιστα και στον τελικό του Wimbledon το 2019).

"O Roger Federer τουλάχιστον θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του Pete Sampras, αν δεν έχει τραυματισμούς και αν παίζει τουλάχιστον για 3 ή 4 χρόνια ακόμα", μας είχε πει ο Bollettieri.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Bollettieri είχε προβλέψει πως ο Andy Murray θα ήταν ένα από τα πρόσωπα που θα ξεχώριζαν τα επόμενα χρόνια από τη νέα γενιά (o Novak Djokovic αν και ίδιας ηλικίας είχε ήδη κερδίσει μια φορά το Australian Open και το ATP Finals), ενώ μοιράστηκε και έναν πεντάλογο επιτυχίας, όταν του ζητήσαμε να δώσει τις συμβουλές του προς τους νέους Έλληνες παίκτες εκείνης της περιόδου. Ένας πεντάλογος που μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί και σήμερα:

1) Να μη δέχονται κάτι λιγότερο από το να είναι στην κορυφή.
2) Να είναι ανοιχτοί σε συνεχείς βελτιώσεις και αλλαγές.
3) Να έχουν γύρω τους μόνο τους πιο καλούς από τους καλύτερους.
4) Να θυμούνται πως πρέπει να έχουν περισσότερα πράγματα από ένα ταλέντο. Πρέπει να είναι σε τέλεια φυσική κατάσταση, να είναι συγκεντρωμένοι και να παίζουν έξυπνα.
5) Να αποτελούν πρότυπο και να παίζουν με τους κανόνες του παιχνιδιού.

"Ο Nadal πρέπει να δουλεύει διπλά"

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2013, επίσης μέσω του tennisnews.gr, ο Bollettieri σχολίαζε το πόσο δύσκολο ήταν αυτό που έκανε ο Federer, συνεχίζοντας να κερδίζει Grand Slams μετά τα 31 του τότε.

"Δεν είναι εύκολο να κερδίζεις major μετά τα 31. Το μοντέρνο τένις είναι πολύ πιο απαιτητικό σε φυσική κατάσταση. Ο Federer έχει την ικανότητα να κερδίζει, γιατί διαθέτει ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι που το κάνει να φαίνεται εύκολο και άκοπο. Έχει επίσης διαμορφώσει το πρόγραμμά του, ώστε να παίζει σε λιγότερα τουρνουά, έχει γύρω του ένα team έξυπνων ανθρώπων."

Φυσικά, τα επόμενα χρόνια θα βλέπαμε τόσο τον Federer, όσο και τους Nadal και Djokovic, να κάνουν απίθανα πράγματα και να κατακτούν και οι τρεις Grand Slams τίτλο(υς) και μετά τα 35 τους!

Ο Bollettieri είχε μιλήσει και για τον Nadal, σε μια περίοδο που ο Ισπανός είχε 10 Slams στη συλλογή του (6 στο Roland Garros): "O Nadal είναι ένα ξεχωριστό άτομο ο οποίος έπρεπε να δουλέψει διπλά για να μπορεί να θεωρείται ένας από τους καλύτερους που έχουν παίξει το άθλημα. Όλοι μας πρέπει να αντιληφθούμε πως το παιχνίδι του βασίζεται στη φυσική κατάσταση και απαιτεί συνεχή ενέργεια. Η κίνηση του είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα και χωρίς αυτήν δεν θα είναι ο ίδιος τενίστας. Είναι ένας αθλητής που δίνει τα πάντα και όταν φεύγει από το γήπεδο ξέρει πως αγωνίστηκε σαν πολεμιστής."

Ο Bollettieri ορθώς είχε προβλέψει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είχαν δύσκολα χρόνια και πως μετά τον Andy Roddick στους άνδρες και τις αδερφές Williams στις γυναίκες, δεν θα υπήρχαν για κάποιο διάστημα αντάξιοι διάδοχοι, ενώ κλείνοντας την τελευταία συνέντευξη που μας παραχώρησε, περίπου 10 χρόνια πριν, του είχαμε ζητήσει να κάνει ένα σχόλιο για το ελληνικό τένις και τους ανθρώπους γύρω από αυτό:

"H Ελένη Δανιηλίδου είναι τώρα 30 - είχε μια εξαιρετική καριέρα, αλλά η ομοσπονδία σας πρέπει να έχει περισσότερα juniors στο παιχνίδι και να διασφαλίσει να προσφέρει τα χρηματα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξή τους."

Όλα τα άρθρα της στήλης του Nick Bolettieri στο tennisnews.gr

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots