Nick Bollettieri: Ο άνθρωπος που δημιουργεί το Νο 1

 
Nick Bollettieri: Ο άνθρωπος που δημιουργεί το Νο 1
tennisnews team Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2009 - 9:30

Ο Nick Bollettieri είναι ένας από τους ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο του τένις. Το 1978 ίδρυσε την Nick Bollettieri Tennis Academy στη Florida. Η ακαδημία αυτή ήταν η πρώτη ακαδημία στον κόσμο που πρόσφερε πλήρες πρόγραμμα υψηλής εκπαίδευσης σε αθλητές τένις. Μέσα σε αυτή την ακαδημία δημιουργήθηκαν δέκα αθλητές μέχρι σήμερα που έφτασαν στο Νo 1 στον κόσμο, Agassi, Becker, Courier, Hingis, Jankovic, Rios, Seles, Sharapova και Venus και Serena Williams, αλλά και άλλα μεγάλα ονόματα όπως οι Haas, Kournikova, Arias, Vaidisova και πολλοί άλλοι.

To 1987, o Nick επέκτεινε το όραμά του και ένωσε τις δυνάμεις του με την IMG και μετέτρεψε την Ακαδημία του Τένις σε ένα πολυ-προπονητικό κέντρο, γνωστό σαν IMG Academy.

O Bollettieri ακόμη και σήμερα σε ηλικία 76 χρονών ξυπνά στις 4:20 το πρωί καθημερινά για να ξεκινήσει τη γυμναστική του στις 5:00 καθώς μισή ώρα αργότερα ξεκινά τις προπονήσεις μέχρι τις 7:00 το βράδυ. Ο Nick έχει γράψει πολλά βιβλία και συνεχίζει να επηρρεάζει τα τεκταινόμενα του τένις από την προσωπική του σελίδα.


tennisnews.gr:
Nick σε ευχαριστούμε που δέχτηκες την πρόταση του tennisnews.gr για μια μικρή κουβέντα για το τένις. Tο Australian Open έχει αρχίσει. Ποιές είναι οι προβλέψεις σου για τους άνδρες και τις γυναίκες;

Nick Bolletieri: Στους άνδρες ο Murray έχει δικαιωματικά μία ευκαιρία να κερδίσει το πρώτο του Grand Slam. Αλλά το μεγάλο ΑΝ είναι ο Nadal στον ημιτελικό. Εάν ο Nadal συνεχίσει να παίζει όπως έπαιξε στους πρώτους δύο γύρους, πραγματικά θα δοκιμάσει το Murray παρά το γεγονός πως τον έχει κερδίσει στην περίοδο της προετοιμασίας.  Ο Federer εξακολουθεί να είναι ο παίκτης που πρέπει κάποιος να κερδίσει, αλλά δεν ξέρω πόσο σίγουρος νοιώθει για τον εαυτό του μετά την περσυνή του επίδοση. Μην ξεχνάς τον Djokovic, γιατί και αυτός έχει ό,τι χρειάζεται και μπορεί να κάνει τα πάντα. Ακόμη έχε στο μυαλό σου πως υπάρχουν και μερικοί ακόμη που μπορούν να τους εξοντώσουν όλους. Κάποιοι σαν τους Del Potro, Cilic, Tsonga, και Roddick.

Στις γυναίκες πιστεύω ότι το τρόπαιο βρίσκεται σε τρεις παίκτριες: Jankovic, Serena, και Dementieva. Μετά την ήττα της Venus , ο δρόμος της Serena στον τελικό είναι ευκολότερος. Βλέπω τη Jelena στον τελικό είτε με τη Dementieva είτε τη Serena.

tennisnews.gr: Θα καταφέρει ο Roger Federer να ξεπεράσει το απίστευτο ρεκόρ του Sampras με 14 Grand slam τίτλους;

Nick Bolletieri: Ο Roger Federer τουλάχιστον θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του Sampras εάν δεν έχει τραυματισμούς και παίζοντας τουλάχιστον ακόμη τρία ή τέσσερα χρόνια

tennisnews.gr: Φέτος έχουμε έναν πολύ ενδιαφέρον ανταγωνισμό σε άνδρες και γυναίκες. Οι πρώτοι τέσσερις άνδρες θα μπορούσαν να είναι Νο 1 στο τέλος της χρονιάς. Και στις γυναίκες έχουμε ένα συνεχή ανταγωνισμό μεταξύ τους ώστε να διατηρηθούν σε κορυφαία φόρμα και στο Νο 1.  Πιστεύεις ότι υπάρχει ένα όνομα που θα μπορούσε να κυριαρχήσει σε αυτή τη θέση όπως ο Federer σε άνδρες ή γυναίκες; Ποιοί από τους παρακάτω θα μπορούσαν να απειλήσουν το Νο 1 στα επόμενα χρόνια;  Del Potro, Simon, Gulbis, Tsonga, Monfils ή κάποιος άλλος;

Nick Bolletieri: Δεν νομίζω ότι κάποιος από τους παραπάνω είναι ένας Federer γιατί θα "εξοντωθούν" μεταξύ τους. Θα πρέπει σε αυτή τη λίστα να βάλεις και τον Murray, που είναι πολύ μικρός ακόμη.

tennisnews.gr: Είχες την ευκαιρία να δουλέψεις καθόλου με Έλληνες παίκτες; Πιστεύεις ότι υπάρχει θέση για κάποιον Έλληνα στις πρώτες 20 θέσεις;  Πιστεύεις ότι η Λένα Δανιηλίδου θα μπορέσει να επιστρέψει στην πρώτη 20άδα;

Nick Bolletieri: Έχω δουλέψει με Έλληνες παίκτες στο παρελθόν, αλλά αυτοί δεν έφτασαν στο top 20. Δεν είμαι σίγουρος για τη Δανιηλίδου...έχει πολύ μακρύ δρόμο μπροστά της και πρέπει να παραμείνει υγειής και fit για να τα καταφέρει.

tennisnews.gr: Ποιά είναι η άποψή σου για το Μάρκο Παγδατή;

Nick Bolletieri: Ο Μάρκος είναι ένας άνθρωπος που τρελαίνει το κοινό. Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να παίζει σταθερά σε ένα υψηλό επίπεδο χωρίς τραυματισμούς. Και πρέπει να μάθει να ελέγχει τα συναισθήματά του!

tennisnews.gr: Με βάση την εμπειρία σου στο να μετατρέπεις παίκτες σε grand slam πρωταθλητές, ποιές είναι οι 5 πιο πολύτιμες συμβουλές που θα μπορούσες να δώσουν στους νεαρούς Έλληνες παίκτες για να βελτιώσουν το παιχνίδι τους;

Nick Bolletieri:
1. Να μη δέχονται κάτι λιγότερο από το να είναι Νο 1
2. Να είναι ανοιχτοί σε συνεχείς βελτιώσεις και αλλαγές
3. Να έχουν γύρω τους μόνο τους πιο καλούς από τους καλύτερους
4. Να θυμούνται πως πρέπει να έχουν περισσότερα πράγματα από ένα ταλέντο. Πρέπει να είναι σε τέλεια φυσική κατάσταση, να είναι συγκεντρωμένοι και να παίζουν έξυπνα.
5.  Να αποτελούν πρότυπο και να παίζουν με τους κανόνες του παιχνιδιού

tennisnews.gr: Nick σε ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα μας και περιμένω με ανυπομονησία την επόμενη συζήτηση μαζί σου.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots