ATP
ΕΚΠΟΡΘΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕ CARLO (vid)

 
ΕΚΠΟΡΘΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕ CARLO (vid)
ΕΚΠΟΡΘΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕ CARLO (vid)
tennisnews team Κυριακή, 21 Απριλίου 2013 - 17:40

Η Δυναστεία του Rafael Nadal στο Μονακό ανήκει στην Ιστορία. Ο Novak Djokovic είναι ο νέος βασιλιάς στο Monte Carlo. O Σέρβος επικράτησε έπειτα από επιβλητική εμφάνιση με 6-2, 7-6(1) του επί 8 χρόνια πρωταθλητή στο πριγκηπάτο και ταυτοχρονα έγινε ο πρώτος τενίστας μετά το 2003, που καταφέρνει να κερδίσει τον Nadal στα γήπεδα του Monte Carlo Country Club.

Η αναμετρήση ήταν συγκλονιστική με τον Σέρβο να πραγματοποιεί μια καταιγιστική εμφάνιση κυρίως στο 1ο σετ. Αντίθετα ο Ισπανός δεν είχε ρυθμό στον αγώνα, παίζοντας ένα ασυνήθιστα στατικό παιχνίδι για τα δεδομένα του, όμως  στο 2ο σετ φάνηκε αρκετά βελτιωμένος έχοντας στο μεγαλύτερο μέρος τον έλεγχο του, ωστόσο και πάλι δεν κατάφερε να κατευνάσει τον χειμαρρώδη Σέρβο.

Το 1ο σετ ξεκίνησε με τον Novak Djokovic να παίζει επιβλητικό τένις και να παίρνει βαρύ προβάδισμα από νωρίς, απέναντι σε έναν Nadal φανερά απορυθμισμένο δίχως υπομονή. Ο Σέρβος κατάφερε να κάνει break πολύ γρήγορα στο 2ο και στο 4ο game για να ξεφύγει με προβάδισμα 5-0, ωστόσο δεν έριξε καθόλου τον ρυθμό του θέλοντας να κερδίσει το σετ με συντριπτικό τρόπο. Είχε 5 set point στο 6ο game αλλα ο Nadal δεν του επέτρεψε το break σε καμία περίπτωση.

Ο Ισπανός κατάφερε να εξαπολύσει μια αντεπίθεση διαρκείας κάνοντας ένα σερί 2-0. Ο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης όμως ανέκοψε αυτό το σερί σπάζοντας εκ νέου στο αντίπαλο σερβίς στο 8ο game μετά από ακόμα 3 break point, ολοκληρώνοντας το σετ με το εμφατικό 6-2 μετά από 46 λεπτά.

Το 2ο σετ στο ξεκίνημα του ήταν πολύ ισορροπημένο και για τους δυο τενίστες που κράτησαν επιτυχώς τα πρώτα του service game. Ο Ισπανός όμως ήταν αυτός ο οποίος πήρε πρώτος το προβάδισμα στο σετ σπάζοντας το αντίπαλο σερβίς στο 5ο game(3-2), έπειτα από ένα αβίαστο λάθος που σημείωσε ο Σέρβος. Στην μετέπειτα ροή ο Nadal έδειχνε αρκετά σταθερός, στέλνοντας το μήνυμα πως δύσκολα θα χάσει τον ρολό του ρυθμιστή. Ο μεγάλος Nole είχε αντίθετη άποψη καταφέρνοντας να σπάσει και πάλι το αντίπαλο σερβίς στο 8ο game (4-4) φέρνοντας το σετ στα ίσα.

Ο Nadal με την τεράστια ποιότητα που διαθέτει, φάνηκε αρκετά ψύχραιμος προσπαθώντας να πάρει και πάλι το προβάδισμα που θα τον έβαζε στην διεκδίκηση του σετ. Τα κατάφερε μάλιστα στο 11ο game (5-6) εκεί όπου πέτυχε το πολύτιμο break, απέχοντας μόλις ένα επιτυχημένο service game. Με μια γρήγορη αντεπίθεση όμως ο Σέρβος έκανε το break back στο καθοριστικό σημείο χωρίς μάλιστα να απολέσει πόντο μειώνοντας για ακόμη μια φορά τις ελπίδες του Rafa. Το σετ οδηγήθηκε στην διαδικασία του tie break.

Εκεί τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα από την αρχή, με τον Novak να είναι καταιγιστικός χτυπώντας την μπάλα με μαθηματική ακρίβεια, κατακτώντας το σετ με 7-6 (1) και παράλληλα τον τίτλο, για πρώτη φόρα στην καριέρα του στο Monte-Carlo.

Ο Nole πέτυχε συνολικά 2 άσσους, ενώ το πολύ επιθετικό του παιχνίδι του χάρισε 25 winners, υποπίπτοντας σε 22 αβίαστα λάθη. Από την άλλη πλευρά, ο Nadal σημείωσε 2 άσσους και 18 winners, κάνοντας ασυνήθιστα πολλά αβίαστα λάθη τα οποία ανέρχονται στα 32 συνολικά.

Ο Djokovic βελτίωσε την συνολική του εικόνα απέναντι στο Rafa, πετυχαίνοντας την 15η νίκη σε 36 συνολικά αναμετρήσεις. Επίσης το Νο1 στον κόσμο αμφισβήτησε και όλα τα στατιστικά που ήταν εις βάρος του, σημειώνοντας και την 3η του νίκη σε 15 αναμετρήσεις σε χωμάτινες επιφάνειες απέναντι στον καλύτερο τενίστα όλων των εποχών στο χώμα.


 

Ο 25χρονος απο το Βελιγράδι κατέκτησε για πρώτη φορά τον τίτλο στο Monte-Carlo, μετά από τις δυο αποτυχημένες προσπάθειες το 2009 και το 2012, χάνοντας από τον υπερπρωταθλητή στον θεσμό Rafael Nadal. Το masters του Monte-Carlo και του Cincinati  δεν είχε καταφέρει να κατακτήσει ποτέ στην καριέρα του ο Novak. Στο Αμερικάνικο 1000αρι μάλιστα έχει φτάσει 4 φορές μέχρι τον μεγάλο τελικό, εκεί όπου έχει ηττηθεί ισάριθμες φόρες.

Αυτός ήταν ο 56ος τελικός για τον Djokovic, ο οποίος απαριθμεί συνολικά 37 τίτλους εκ των οποίων οι 14 είναι Masters 1000. O Σέρβος φτάνει στον 3ο του τίτλο του για φέτος μετά από τις επιτυχημένες πορείες που είχε στο Australian Open και στο Dubai Tennis Championships, κερδίζοντας στους τελικούς τoυς, Αndy Murray και Tomas Berdych αντίστοιχα.

Το Νο5 στον κόσμο σημείωσε την πρώτη του ήττα μετά από 8 χρόνια στον θεσμό. Ο τελευταίος παίχτης που κατάφερε να τον κερδίσει ήταν ο Guillermo Coria με 7-6 (3), 6-2 στον τρίτο γύρο, όταν ο Rafa ήταν μόλις 15 ετών. Ο Ισπανός ηττήθηκε για 6η φορά συνολικά στην καριέρα του σε χωμάτινο τελικό, με τον Novak Djokovic να τον έχει κερδίσει μαζί με την σημερινή νίκη 3 φορές, 2 φορές ο Roger Federer και 1 φορά ο Horacio Zeballos.

Φέτος ο Ισπανός φέτος κατάφερε να κατακτήσει τα τρόπαια στο Sao Paolo,Acapulco και Indian Wells, ενώ ηττήθηκε στην παρθενική του εμφάνιση  μετά από την 7μηνη απουσία του  από την δράση λόγω  τραυματισμού στα γόνατα, στην διοργάνωση του VTR Open στην Χιλή.

Ο Djokovic θα φύγει πλουσιότερος κατά 501.700 ευρώ και με καθαρούς 400 πόντους από την διοργάνωση. Στην βαθμολογία της ATP θα φτάσει συνολικά τις 12.900 πόντους και θα εδραιωθεί για τα καλά στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Rafael Nadal θα αποχωρίσει με το ικανοποιητικό ποσό των 246.000 ευρώ ενώ θα φύγει με 400 πόντους λιγότερους από την αντίστοιχη βαθμολόγια καθώς δεν κατάφερε να υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο στον τελικό. Ο Ισπανός θα πέσει στους συνολικούς 5.985 βαθμούς, μένοντας πίσω από τον David Ferrer συνολικά 980 πόντους.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού για τους δύο τενίστες καθώς και για όλα τα μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου τένις θα είναι στο 1000αρι Mutual Madrid Tennis που θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου. Περσινός πρωταθλητής του θεσμού ήταν ο Roger Federer.

To matchpoint του τελικού

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots