ATP
Η πρώτη χρήση "VAR" είναι γεγονός! (vid)

 
Η πρώτη χρήση "VAR" είναι γεγονός! (vid)
Η πρώτη χρήση "VAR" είναι γεγονός! (vid)
tennisnews team Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 - 16:51

To Next Gen ATP Finals είναι γνωστό για τις καινοτομίες του και μια απ' αυτές της φετινής διοργάνωσης είναι και η χρήση του περίφημου από το ποδόσφαιρο "VAR", που έγινε στη σημερινή αναμέτρηση του Alejandro Davidovich Fokina με τον Casper Ruud.

Μπορεί οι περιπτώσεις των γραμμών (in - out) να καλύπτονται εδώ και χρόνια από το hawk-eye (με το Next Gen ATP Finals μάλιστα να δοκιμάζει ακόμα μια αλλαγή, αντικαθιστώντας όλους τους επόπτες γραμμών με ένα live hawk-eye σύστημα), υπάρχουν όμως και στο τένις άλλες -κάποιες φορές ακόμα δυσκολότερες- περιπτώσεις, που χρειάζονται επανεξέταση.

Μια τέτοια περίπτωση, ήταν αυτό που είδαμε στο σημερινό παιχνίδι του Ruud με τον Davidovich Fokina στο Μιλάνο. Η μπάλα από τη λόμπα του Ruud χτύπησε στην οροφή και ο διαιτητής του αγώνα είδε το replay από την οθόνη του υπολογιστή του (όπως και ο υπόλοιπος κόσμος από τη γιγαντοοθόνη του γηπέδου), όταν ο Νορβηγός έκανε ένσταση. Ο Fergus Murphy, που διαιτήτευσε το ματς, αποφάνθηκε ότι όντως η μπάλα είχε βρει οροφή και έτσι έμεινε στην αρχική του απόφαση, καταλογίζοντας τον πόντο στον Ισπανό.

Να σημειωθεί πως η δυνατότητα του VAR, ή video assistant referee, υπήρχε και στο περσινό Next Gen Finals, δε χρειάστηκε όμως η χρησιμοποίησή του, επομένως αυτή ήταν και η πρώτη φορά που το είδαμε. Σε κάθε περίπτωση είναι μια από τις χρήσιμες καινοτομίες που φέρνει η ΑΤΡ, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν που παίκτες έχουν διαμαρτυρηθεί ή και αδικηθεί, για περιπτώσεις όπως double-bounce (διπλή αναπήδηση της μπάλας είτε στο τερέν, είτε στη ρακέτα), ή επαφή παίκτη στο φιλέ ή ακόμα και το πιο σπάνιο που είναι η επαφή με την οροφή του σταδίου, κάτι φυσικά που αφορά μόνο indoor τουρνουά.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots