ATP
Το μεγαλύτερο πορτρέτο του Novak Djokovic! (vid+pics)

 
Το μεγαλύτερο πορτρέτο του Novak Djokovic! (vid+pics)
Το μεγαλύτερο πορτρέτο του Novak Djokovic! (vid+pics)
tennisnews team Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 - 18:48

Ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης δημιούργησε ο αρχιτέκτονας και street artist Andrej Josifovski, που δημιούργησε το μεγαλύτερο πορτρέτο του Novak Djokovic σε ένα χωμάτινο γήπεδο της Djukic Tennis Academy στο Βελιγράδι.

Το έργο του Josifovski, που είναι γνωστός και ως ο "πιανίστας", καλύπτει 264 τετραγωνικά μέτρα, καθώς έχει μήκος 24 μέτρα και πλάτος 11 μέτρα. Πρόκειται για μια μνεία στο μεγάλο έργο και την απίστευτη προσφορά του Djokovic στον σερβικό αθλητισμό και στον λαό της Σερβίας, σ' αυτή την εποχή που ο τενίστας δέχεται πυρά από πολλές πλευρές.

"Ο Novak είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Δίνει κίνητρο και έμπνευση σε όλους μας. Είναι δύσκολο να βρεις τις λέξεις για να τον περιγράψεις. Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια μου του φίλου μου Srdjan Timarov, που είπε ότι όσοι δεν έχουν το χάρισμα να δουν το φως του, θα παραμείνουν εκεί, στο σκοτάδι της σκιάς του. Αυτός είναι ο Djokovic", είπε ο Josifovski, ο οποίος δούλεψε 6 ώρες στο κόκκινο χώμα για να δημιουργήσει αυτό το έργο.

"Ως παιδί έπαιζα τένις. Ήταν το 1997 και ήταν περίεργο που έπαιζα τένις, γιατί όλοι τότε είχαν πρότυπα από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Μετά από κάθε προπόνηση, ήταν πολύ σημαντικό να καθαρίσω το γήπεδο. Για μένα, ο αθλητισμός είναι ένας ιερός χώρος όπου υπερισχύει η ευγενής άμιλα και παλεύεις για μια νίκη με τιμή. Δυστυχώς, δεν βλέπουν όλοι τον αθλητισμό και τους πρωταθλητές με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν εκείνοι που δε σέβονται αρκετά τα αποτελέσματα και θεωρούν πως είναι άξιοι για να υποτιμούν τους καλύτερους, ειδικά εκείνοι που γεννήθηκαν στη Δύση. Δυστυχώς γι' αυτούς και ευτυχώς για εμάς, η μικρή βαλκανική Σερβία έβγαλε έναν σπουδαίο πρωταθλητή, τον καλύτερο στον κόσμο, τον Novak Djokovic."

Αν και ο χρόνος ήταν περιορισμένος και το έργο είχε προγραμματιστεί να γίνει μέσα σε μια νύχτα, από τις 12 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, ολοκληρώθηκε σχετικά γρήγορα. Έπρεπε να ολοκληρωθεί, γιατί με τον τεχνητό φωτισμό του γηπέδου ήταν ορατές όλες οι λεπτομέρειες του έργου.

"Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να σχεδιάσω ολόκληρο το χώρο, όπως είχα κάνει στο σχεδιάγραμμα. Αυτό μου πήρε πάνω από μια ώρα. Έκανα πρώτα το περίγραμμα και μετά τις λεπτομέρειες. Το πιο απαιτητικό ήταν να κάνω τα μάτια, τη μύτη, το στόμα, τη σκιά του προσώπου και τη μπλούζα. Για τα μαλλιά έπρεπε να χρησιμοποιήσω επιπλέον σακούλες χαλικιών, για να είναι καλύτερα χρωματισμένα και να το κάνουν πιο αισθητό. Είναι η πρώτη φορά που έκανα κάτι τέτοιο και πίστευα στον εαυτό μου γιατί ο Novak είναι μια εξαιρετική πηγή έμπνευσης και είναι μεγάλη μου τιμή να δημιουργώ κάτι για εκείνον. Θέλω να ευχαριστήσω τους ιδιοκτήτες του Djukic Tennis Club, που μου έδωσαν ό,τι χρειάστηκε και ευχαριστώ ιδιαίτερα και τους φίλους μου, που ήταν μαζί μου όλη τη νύχτα και με βοήθησαν ολόψυχα."

Όσο για το επόμενο έργο του, ο Josifovski είπε ότι θα ήθελε να είναι μια έκθεση εννοιολογικής τέχνης με πορτρέτα από το Roland Garros, ή κάποιο άλλο μεγάλο τουρνουά σε χώμα, προκειμένου να μεταφέρει τα μηνύματα του αμοιβαίου σεβασμού και της εκτίμησης.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots