ATP
ΜΕΓΑΛΟΣ Thiem - ξανά στον τελικό του Λονδίνου (vids)

 
Dominic Thiem
Dominic Thiem Φωτογραφία: Tennis TV
tennisnews team Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020 - 19:08

Αφού έχασε 4 match points στο 2o σετ, ο Dominic Thiem επέστρεψε από το 0-4 στο tie-break του 3ου σετ και κέρδισε τον Novak Djokovic σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό, για να προκριθεί στον τελικό του ATP Finals για 2η διαδοχική χρονιά.

Μετά από έναν πολύ σπουδαίο αγώνα, που πλησίασε τις 3 ώρες σε διάρκεια, ο Dominic Thiem κέρδισε τον Novak Djokovic με 7-5, 6-7 (10), 7-6 (5) και πήρε το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό του ATP Finals, τον τελευταίο τελικό της χρονιάς.

Για 2η συνεχόμενη χρονιά ο Thiem "φρενάρει" την πορεία του Djokovic στο ATP Finals, αφού και πέρσι τον είχε κερδίσει στη φάση των ομίλων - ξανά σε tie-break 3ου σετ - ενώ ο πρωταθλητής του US Open προκρίθηκε στον τελικό του ATP Finals για 2η διαδοχική χρονιά. Θυμίζουμε πως πέρσι πέρασε για 1η φορά από το round robin, αλλά στον τελικό έχασε από τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Εκτός από τη σπουδαιότητα της πρόκρισης στον τελικό του Λονδίνου, ο Thiem σημείωσε άλλο ένα ορόσημο με τη νίκη του απέναντι στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, φτάνοντας τις 300 νίκες καριέρας στο ATP Tour!

Ο 27χρονος Αυστριακός ολοκλήρωσε τον αγώνα με 50 winners, ενώ έκανε και 39 αβίαστα λάθη. Σε πολύ χαμηλότερα νούμερα κινήθηκε ο Djokovic, που κέρδισε τους περισσότερους πόντους του με λάθη του αντιπάλου του, είτε με δική του ευθύνη (λάθη υπό πίεση) είτε χωρίς (αβίαστα), για να φτάσει τους 23 winners, ενώ υπέπεσε και σε 27 αβίαστα λάθη. 

Εκτός από πολύ απαιτητικό σωματικά, καθώς ολοκληρώθηκε έπειτα από 2 ώρες και 54 λεπτά, ήταν ένα παιχνίδι με τεράστιες απαιτήσεις και στον ψυχολογικό τομέα. Και οι δυο παίκτες φάνηκαν πολύ δυνατοί, με τον Thiem να είναι λίγο καλύτερος στο 1ο σετ και να το κερδίζει δίκαια με 7-5, χάρη στο μοναδικό break που είχε ολόκληρο το παιχνίδι, στο 11ο game (6-5).

Στο 2ο σετ ο Djokovic ήταν σαφώς πιο καλός από το 1ο, αλλά δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες του και να το κερδίσει νωρίτερα. Συγκεκριμένα οι δυο παίκτες είχαν από μια ευκαιρία για break στα πρώτα 8 games και ο Σέρβος είχε τη μεγάλη ευκαιρία να πάρει το σετ στο 12o game, όταν δημιούργησε διπλό set point στο 5-6, 15-40.

Ο Thiem ανταπεξήλθε με καλά σερβίς και κέρδισε το game για να στείλει το σετ στο tie-break, όπου είχε 4 ευκαιρίες για να κλείσει το ματς. Ο Djokovic έσωσε και τα 4 match points, το τελευταίο μάλιστα με τρομερό τρόπο, για να κερδίσει το συγκλονιστικό tie-break με 12-10 και να επιστρέψει για τα καλά στη διεκδίκηση της πρόκρισης.

Στο αποφασιστικό σετ οι δυο παίκτες συνέχισαν να σερβίρουν αρκετά καλά και να κρατούν εύκολα ή δύσκολα τα σερβίς τους, χωρίς πάντως να απειληθούν με break point. Ο Thiem έχασε 9 πόντους σε όλα τα service games του και ο Djokovic 10.

Το tie-break ήταν αναπόφευκτο και εκεί έγινε το αντίστροφο από το προηγούμενο σετ, με τον Djokovic αυτή τη φορά να έχει τη μεγάλη ευκαιρία για να το κερδίσει, αφού ο Σέρβος έκανε πολύ καλό ξεκίνημα και προηγήθηκε με 4-0.

Από εκείνο το σημείο ο Thiem έπαιξε τρομερό τένις, κέρδισε τους 6 επόμενους πόντους και βρέθηκε ξαφνικά σε διπλό match point, στο 6-4! Ο Nole έσβησε το πρώτο (5ο συνολικά στο ματς) στο σερβίς του, αλλά το επόμενο σερβίς ήταν στα χέρια του Thiem που αυτή τη φορά ήταν πολύ ψύχραιμος και ολοκλήρωσε τον μεγάλο θρίαμβο, έστω κι αν χρειάστηκε την 6η του προσπάθεια. 

Αυτή ήταν η 5η νίκη του Thiem επί του Djokovic σε 12 αναμετρήσεις (5-7), 25η στη φετινή χρονιά (25-7) και 300ή στην καριέρα του (300-155). Ο πρωταθλητής του US Open θα διεκδικήσει αύριο τον 2ο φετινό του τίτλο, μετά από το Grand Slam της Νέας Υόρκης, ενώ θα παίξει στον 3ο του φετινό τελικό, καθώς ήταν φιναλίστ και στο Australian Open.

Ο τελευταίος του αντίπαλος στην O2 Arena αλλά και στη σεζόν, θα προκύψει από τον άλλον ημιτελικό, ανάμεσα στον Rafael Nadal και στον Daniil Medvedev (22:00GR, COSMOTE SPORT 6HD).

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots