ATP
O Vesely απέκλεισε τον Djokovic και τον έριξε από το Νο.1! (vids)

 
Jiri Vesely
Jiri Vesely © DDF Tennis
tn team Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 - 19:11

Ο Jiri Vesely επιβλήθηκε του Novak Djokovic με 2-0 σετ, τον άφησε εκτός ημιτελικών στο Dubai Tennis Championships και τον έριξε και μαθηματικά από το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, μετά από 79 συνεχόμενες εβδομάδες!

Τέλος εποχής σήμανε για τον Novak Djokovic, που θα πέσει από το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης για πρώτη φορά μετά από 79 συναπτές εβδομάδες, μετά τον αποκλεισμό του από το Dubai Tennis Championships.

Κάνοντας ένα φανταστικό παιχνίδι, ο Jiri Vesely κέρδισε τον Nole με 6-4, 7-6 (4) και τον άφησε εκτός ημιτελικών από το Ντουμπάι, παίρνοντας ταυτοχρόνως μια πολύ μεγάλη πρόκριση.

Το τρομερό τουρνουά συνεχίζεται για το Νο.123 της παγκόσμιας κατάταξης, που όχι μόνο πήρε μια μεγάλη πρόκριση για την τελική 4άδα του Ντουμπάι, έχοντας ξεκινήσει από τα προκριματικά, αλλά κατάφερε να παραμείνει αήτηττος και απέναντι στον Djokovic, τον οποίο τον είχε κερδίσει και στην άλλη τους συνάντηση, στη φάση των "32" του Monte-Carlo Masters το 2016.

Από την αρχή o Vesely έδειξε στον Djokovic πως δεν τον περίμενε εύκολο παιχνίδι, ξεκινωντας με ένα break για το 2-0. Ο Nole ισοφάρισε στο 2-2, αλλά ο Vesely ανέκτησε το πάνω χέρι με νέο break στο 7ο game για το 4-3. Κράτησε εύκολα το σερβίς του στα δυο επόμενα games ο 28χρονος Τσέχος, που ολοκλήρωσε το 1ο σετ στα 10 games. 

Ο Vesely όχι μόνο παρέμεινε δυνατός και άντεξε στον ίδιο ρυθμό, αλλά έκανε κι άλλο break στο 7ο game του 2ου σετ, για να περάσει μπροστά με 4-3. Κράτησε και το σερβίς του στη συνέχεια, για να φτάσει στο 5-3.

Ο Djokovic εννοείται πως δεν θα το έβαζε κάτω και όταν ο Vesely σέρβιρε για τη νίκη, ο Σέρβος έκανε το break και ισοφάρισε σε 5-5. Στο 11ο game o Nole έσβησε και ένα break point, κρατώντας τελικά το σερβίς του και περνώντας μπροστά με 6-5.

Ο Vesely δεν πτοήθηκε ούτε τότε. Κράτησε το σερβίς του για το 6-6, σε ένα game που βρέθηκε 2 πόντους μακριά από το να χάσει το σετ (στο 5-6, 30-30), ενώ στο tie-break προηγήθηκε με 3-0 και έκτοτε δεν κοίταξε πίσω του, διατηρώντας τον έλεγχο έως το τέλος. Παρά την απόπειρα του Djokovic για νέα επιστροφή, με τον Σέρβο να μειώνει σε 4-3 και 5-4, ο Vesely παρέμεινε δυνατός, έφτασε σε διπλό match point στο 6-4 και μια ευκαιρία ήταν αρκετή, για να ολοκληρώσει τον μεγάλο θρίαμβο έπειτα από 1 ώρα και 57 λεπτά.

"Είναι εκπληκτικό συναίσθημα. Ποτέ δεν πίστευα πως θα είχα ελπίδες απέναντι στον Novak. Είναι ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών. Ειδικά μετά από τους 12 τελευταίους μήνες, είναι απίστευτο. Έχω τόσα πολλά συναισθήματα. Είναι δύσκολο να τα περιγράψω. Νιώθω εκπληκτικά", είπε ο Vesely στα πρώτα του λόγια από το court.

Με τον Daniil Medvedev να είναι ακόμα στο ταμπλό του Ακαπούλκο (θα έπρεπε να ηττηθεί στον 1ο γύρο), η αλλαγή της σκυτάλης από την ερχόμενη Δευτέρα (28 Φεβρουαρίου) είναι γεγονός.

Ο Medvedev θα γίνει ο 27ος παίκτης που θα ανεβεί στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, πρώτος διαφορετικός εδώ και 5,5 χρόνια, αφού την τελευταία φορά που κάποιος ανέβηκε στο Νο.1 για πρώτη φορά ήταν τον Νοέμβριο του 2016, όταν το έκανε ο Andy Murray - ρίχνοντας και τότε τον Djokovic.

Επίσης θα ρίξει από την κορυφή τον Djokovic μετά από 79 συνεχόμενες εβδομάδες, από τον Φεβρουάριο του 2020 (μεσολάβησε μια περίοδος από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2020 με το 'πάγωμα' της κατάταξης), με τον Σέρβο να έχει συνολικά 361 εβδομάδες παραμονής στο Νο.1.

Τέλος, ο Medvedev θα γίνει ο πρώτος παίκτης εκτός των Big 4 που θα βρεθεί στο Νο.1 μετά από 18 χρόνια, από τον Φεβρουάριο του 2004, όταν ήταν στο Νο.1 ο Andy Roddick.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots