ATP
Τσιτσιπάς: "Δεν βιάζομαι για το Νο.1, πιστεύω πως κάποια μέρα θα τα καταφέρω"

 
Τσιτσιπάς: "Δεν βιάζομαι για το Νο.1, πιστεύω πως κάποια μέρα θα τα καταφέρω"
tn team Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022 - 10:45

Μετά την ήττα του από τον Novak Djokovic, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έπαψε να διεκδικεί το Νο.1 και το Year-end No.1 στο Τορίνο, όμως εξήγησε πως δεν ήταν κάτι που σκεφτόταν στην παρούσα φάση, ενώ πιστεύει πως κάποια στιγμή στο μέλλον το Νο.1 θα έρθει.

Έστω και λίγες, ο Τσιτσιπάς είχε μαθηματικές ελπίδες για να κερδίσει στο ATP Finals το Νο.1 και το Year-end No.1, αλλά έπρεπε να κερδίσει όλα τα παιχνίδια του τουρνουά. Στην πρεμιέρα του ηττήθηκε από τον Djokovic με 2-0 σετ, επομένως εγκατέλειψε αυτό το όνειρο, συνεχίζει όμως να είναι στο τουρνουά και η προτεραιότητά του, όπως είπε και στη συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ, είναι να το απολαύσει και να παίξει καλό τένις.

"Το συναίσθημα που σου δίνει ένα τουρνουά σαν κι αυτό, είναι πως δεν μπορείς να χαλαρώσεις ούτε στιγμή. Όλοι οι παίκτες εδώ έχουν τρελή επιθυμία για τη νίκη. Το να είσαι ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου δίνει αυτή την αίγλη, ενώ την ίδια στιγμή κάθε νίκη προσφέρει και πολλούς βαθμούς που μπορούν να σε ανεβάσουν στην κατάταξη, επομένως όλοι οι αγώνες εδώ είναι εξόχως σημαντικοί. Είναι ξεκάθαρο πως ήθελα να ξεκινήσω με νίκη, αλλά θέλω να κρατήσω μια αισιόδοξη στάση. Αυτή η ήττα θα με κάνει να έχω ακόμα περισσότερο κίνητρο στα δυο επόμενα παιχνίδια και το βασικό από την αρχή, ήταν να απολαύσω τους αγώνες μου εδώ. Το να περάσω καλά είναι έτσι κι αλλιώς η πρώτη μου προτεραιότητα, ανεξάρτητα με τα αποτελέσματα."

Ο Τσιτσιπάς προέρχεται από μια πολύ καλή εβδομάδα στο Bercy και στο Masters του Παρισιού, όπου ήταν ημιφιναλίστ και έχασε σε μικρές λεπτομέρειες από τον Djokovic. Τα δυο επόμενα παιχνίδια του είναι κομβικής σημασίας για τη συνέχεια του στο τουρνουά και σίγουρα χρειάζεται να δείξει την ίδια πνευματική δύναμη που παρουσίασε και στο Παρίσι.

"Την εβδομάδα στο Παρίσι έδειξα μια πολύ καλή συμπεριφορά πνευματικά και αυτό προσπαθώ να κάνω και τώρα. Οι καλές αναμνήσεις που έχω από εδώ θα με βοηθήσουν. Πιστεύω πως έκανα το καλύτερο που μπορούσα στη διαχείριση των συναισθημάτων μου, στις δύσκολες στιγμές του παιχνιδιού και όταν ήμουν υπό πίεση. Το πιο βασικό είναι να μπορέσεις να προσαρμοστείς στον ρυθμό του αντιπάλου και να είσαι μαζί του συνέχεια. Αν το κάνω αυτό, ακόμα και αν έχω μια άσχημη μέρα, μπορώ να αγωνιστώ καλά."

Το γήπεδο φέτος στο Τορίνο είναι γρηγορότερο και αυτό το παρατήρησε και ο Τσιτσιπάς, το αντιμετωπίζει όμως σαν κάτι θετικό. Ξεκάθαρα μπορεί να παίξει καλά σε γρήγορες επιφάνειες και το έδειξε και στο 2ο σετ, στο οποίο ήταν ισοδύναμος με έναν πολύ καλό Djokovic. Στην ουσία και αυτό που σημείωσε και στις δηλώσεις του ο 24χρονος Έλληνας τενίστας, είναι πως πλήρωσε το κακό του ξεκίνημα και το άσχημο 1ο game που έκανε (που προκάλεσε και το μοναδικό break σε όλο τον αγώνα).

"Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το γήπεδο φέτος είναι πολύ γρήγορο, αλλά πιστεύω πως αυτό μπορεί να ωφελήσει το παιχνίδι μου. Το σερβίς και το πρώτο χτύπημα μετά το σερβίς μου ταιριάζει απόλυτα. Το πρόβλημα απέναντι στον Novak, ήταν πως έκανα κακό ξεκίνημα στο ματς και από πολύ νωρίς είχα το μειονέκτημα. Δεν είμαι χαρούμενος με το 1ο σετ, στο 2ο σετ είχα βρει τον κατάλληλο ρυθμό και όλα κρίθηκαν σε λίγους πόντους, έπαιξε το ρόλο της και η τύχη, και δυστυχώς, μου ξέφυγε."

Τέλος, ο Στέφανος μίλησε και για το Νο.1, λέγοντας πως δεν θέλει να του γίνει έμμονη ιδέα και αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται μόνο στο τένις του και στη συνεχή βελτίωση. Με τη σωστή δουλειά, είναι σίγουρος πως θα έχει κι άλλες ευκαιρίες για να ανεβεί στην κορυφή του κόσμου.

"Αν κέρδιζα 5 αγώνες αυτή την εβδομάδα, σίγουρα θα μου άξιζε να είμαι σ' αυτή τη θέση, αλλά δεν είναι κάτι που είχα στο μυαλό μου ούτως ή άλλως. Ήμουν ενθουσιασμένος που είχα τη δυνατότητα να το κάνω, γιατί είναι όνειρο και ένας μακροπρόθεσμος στόχος. Δεν βιάζομαι όμως να βρεθώ εκεί και, για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω πως κάποια μέρα θα τα καταφέρω να είμαι εκεί. Αυτό που χρειάζεται να κάνω είναι να συγκεντρωθώ στο τένις μου, στη βελτίωσή μου και να μην έχω εμμονή με το Νο.1. Μπορώ να είμαι ευτυχισμένος και χωρίς το Νο.1, παρότι ξεκάθαρα αν καταφέρω να βρεθώ εκεί κάποια μέρα θα είμαι ακόμα πιο ευτυχής."

Ο Τσιτσιπάς θα επιστρέψει στους αγώνες την Τετάρτη, για να αντιμετωπίσει τον Daniil Medvedev σε μια "must-win" αναμέτρηση και για τους δυο.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots