ATP
Το σήκωσε ο Nole στην Αδελαΐδα! (vids)

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic © David Mariuz/Tennis Australia
tennisnews team Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2023 - 13:04

O Novak Djokovic χρειάστηκε να βγει "ζωντανός" από μια τεράστια μάχη με τον Sebastian Korda, αλλά κατέκτησε το τρόπαιο στην Αδελαΐδα, συνδυάζοντας με τον καλύτερο τρόπο την επιστροφή του στην Αυστραλία! 92ος τίτλος καριέρας για τον τεράστιο Σέρβο τενίστα!

Μετά από μια συγκλονιστική μάχη 3 ωρών και 9 λεπτών, ο Novak Djokovic, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος και με championship point στο 2ο σετ, κατόρθωσε να υποτάξει και τον καταπληκτικό Sebastian Korda με 6-7 (8), 7-6 (3), 6-4, για να αναδειχθεί πρωταθλητής στο Adelaide International.

Μπορεί να πρόκειται για ένα τουρνουά της σειράς ATP 250, αφενός όμως το ταμπλό του εξαρχής θύμιζε Masters 1000 τουρνουά - θυμίζουμε πως ο Djokovic χρειάστηκε να αποκλείσει τους Denis Shapovalov και Daniil Medvedev μεταξύ άλλων για να μπει στον τελικό - αφετέρου πρόκειται για έναν τίτλο με τεράστια συναισθηματική αξία για τον Djokovic, που επέστρεψε στην Αυστραλία μετά την απίθανη περσινή του περιπέτεια, για να αποδείξει πως είναι και φέτος το μεγάλο φαβορί του Australian Open.

Την εβδομάδα αυτή ο 35χρονος Σέρβος τενίστας έκανε τα πάντα άψογα μέχρι τον τελικό και σήμερα αντιμετώπισε μια πολύ δύσκολη πρόκληση, φέρνοντάς την και αυτήν εις πέρας, στο πρώτο του σωματικό τεστ στη σεζόν.

Έπαιξε με έναν big server κατά 13 χρόνια μικρότερό του σε έναν αγώνα που ξεπέρασε τις 3 ώρες σε διάρκεια, βρέθηκε πίσω με σετ, κι όμως στο τέλος "λύγισε" και τον Korda, για να φτάσει στο ιστορικό επίτευγμα των 92 τίτλων καριέρας (92-39 σε τελικούς), ισοφαρίζοντας τον απολογισμό του Rafael Nadal. Πλέον μπροστά του είναι μόνο οι Jimmy Connors (109 τίτλοι), Roger Federer (103) και Ivan Lendl (94).

Επιπλέον, ο Djokovic συνεχίζει τα εντυπωσιακά σερί με τα οποία είχε αποχαιρετήσει το 2022, όταν έκλεισε τη σεζόν κατακτώντας αήττητος το ATP Finals. Σήμερα έφτασε τις 10 διαδοχικές νίκες στο tour o Σέρβος τενίστας, ενώ μετράει 23 νίκες στις 24 τελευταίες αναμετρήσεις του στο tour και αν βγάλουμε εκτός το Laver Cup, έχει 30 νίκες στις 31 τελευταίες αναμετρήσεις του!

Ο Korda πάντως, ο οποίος έκανε το τουρνουά της ζωής του αυτή την εβδομάδα και μεταξύ άλλων έβγαλε εκτός τους Andy Murray, Roberto Bautista Agut και Jannik Sinner, έβαλε πολύ δύσκολα σήμερα στον κάτοχο 21 Grand Slam τίτλων.

Κατάφερε να κάνει το πρώτο break του τελικού στο 9ο game και να προηγηθεί με 5-4. Στο επόμενο game, όταν σέρβιρε για το σετ, έχασε ένα προβάδισμα με 5-4, 40-0, με τον Djokovic να παίρνει 5 πόντους στη σειρά και να κάνει το break για το 5-5!

Παρόλα αυτά ο 22χρονος Αμερικανός κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του, σώζοντας μάλιστα set point στο 5-6, 30-40, για να κρατήσει το σερβίς του σε ένα πολύ κρίσιμο game και να στείλει το σετ στο tie-break.

Εκεί κατάφερε να πάρει ξανά τον έλεγχο στα χέρια του, αφού προηγήθηκε με 3-0 χάρη σε ένα mini-break και έμεινε μπροστά μέχρι το 6-4. Ο Djokovic επέστρεψε ξανά στο σετ και είχε νέο set point όταν πέρασε μπροστά με 7-6, αλλά ο Korda ήταν εκείνος που πανηγύρισε τελευταίος, αξιοποιώντας το 7ο set point του συνολικά - 4ο στο tie-break - για να επικρατήσει με 10-8.

Πολύ κλειστό ήταν και το 2ο σετ, στο οποίο ο Korda έσβησε 2 break points νωρίς για να περάσει μπροστά με 2-1 και αργότερα είχε μια τεράστια ευκαιρία για να κερδίσει τον τίτλο, ένα championship point στο σερβίς του Djokovic, στο 5-6, 30-40.

Ο Djokovic όπως συνηθίζει να κάνει, είχε μεγάλο σερβίς στην κρίσιμη στιγμή, έμεινε αρχικά στο game κι έπειτα και στο σετ, στέλνοντάς το σε tie-break. Αυτή τη φορά δεν άφησε πολλά περιθώρια στον αντίπαλό του, χάνοντας μόλις 3 πόντους (7-3).

Ο Korda χρειάστηκε να σβήσει ξανά δυο break points νωρίς στο 3ο σετ, για να ισοφαρίσει σε 2-2 αυτή τη φορά, όμως σε αυτό το σετ δεν μπόρεσε να απειλήσει σε κανένα σημείο το σερβίς του Djokovic.

O Σέρβος αντίθετα επέστρεψε από το 40-15 στο 10ο game (4-5, 40-15), για να φέρει σε θέση πίεσης τον Korda, που "λύγισε" τελικά και δεν μπόρεσε να σερβίρει για την παραμονή του στον τελικό, με τον Novak να κάνει το μεγάλο break για το 6-4, αξιοποιώντας το πρώτο του championship point.

Αυτή ήταν η 1η αναμέτρηση του Djokovic με τον Korda και ήταν επική. Ο Σέρβος κατέκτησε τον 8ο τίτλο του έχοντας σώσει championship point στην καριέρα του, ενώ πλέον έχει τουλάχιστον έναν κερδισμένο τίτλο για 18 συνεχόμενες σεζόν, από το 2006 που κέρδισε τους πρώτους τίτλους του, μέχρι σήμερα!

O μύθος του Nole συνεχίζει να γράφεται και τη Δευτέρα ο 35χρονος τενίστας θα φτάσει στους 5.070 βαθμούς. Θα μπει στο Australian Open από το Νο.4 του ταμπλό και το Νο.5 του κόσμου, με την απουσία του Carlos Alcaraz ωστόσο θα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στο Νο.1 από τις 30 Ιανουαρίου κιόλας, αρκεί να κατακτήσει τον τίτλο.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots