ATP
Ymer: "Αποκλείομαι για 18 μήνες, ενώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικά"

 
Ymer: "Αποκλείομαι για 18 μήνες, ενώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικά"
© Roland Garros / FFT
tn team Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023 - 22:05

O Mikael Ymer εξήγησε αναλυτικά το τι συνέβη και έχασε το τρίτο του ραντεβού με τη WADA εξαιτίας ενός... ανθρώπινου λάθους, ενός λάθους που δεν έκανε ο ίδιος, αλλά του κόστισε την πολύ βαριά τιμωρία των 18 μηνών αποκλεισμού από το tour!

Ο Ymer εξήγησε και στην πρώτη του ανακοίνωση, πως είχε επαρκή στοιχεία για να αθωωθεί από ένα ανεξάρητο δικαστήριο, όταν αρχικά τιμωρήθηκε με 18 μήνες αποκλεισμού εξαιτίας της απουσίας του από τρεις ελέγχους ντόπινγκ μέσα σε έναν χρόνο.

Παρόλα αυτά, η ITF δεν το άφησε έτσι, πήγε την υπόθεση στο CAS και τελικά η τιμωρία επιβλήθηκε στον 24χρονο Σουηδό τενίστα, που αποφάσισε λίγες μέρες μετά να εξηγήσει λεπτομερώς τι συνέβη στην περίφημη 3η απουσία του, για την οποία αρνείται ότι φέρει την ευθύνη.

Όπως εξηγεί, κάθε μέρα του χρόνου, η WADA πρέπει να έχει την ακριβή τοποθεσία όλων των παικτών για μια ώρα την ημέρα, προκειμένου να μπορεί να διενεργεί τους αιφνίδιους ελέγχους της. Ο ίδιος ακολουθεί ένα σύστημα που έχουν και πολλοί άλλοι παίκτες, στο οποίο ο ατζέντης του ενημερώνει τη WADΑ, ώστε εκείνος να μπορεί να επικεντρωθεί στο τένις.

"Μετά την ήττα μου από το Masters του Παρισιού το 2021, ταξίδεψα στη Ροάν της Γαλλίας για να παίξω σε ένα Challenger. Συχνά το τουρνουά έχει ένα κεντρικό ξενοδοχείο και ένα δευτερεύον. Συνήθως κάνω κράτηση στο κεντρικό, αλλά όταν προσπάθησα να κάνω check-in, δεν έγινε δεκτό και με έβαλαν στο άλλο ξενοδοχείο. Αυτό δεν είναι τόσο ασυνήθιστο, οπότε δεν έδωσα σημασία και απλά πήγα στο δεύτερο ξενοδοχείο. Η WADA έκανε έλεγχο το επόμενο πρωί στο κεντρικό ξενοδοχείο, στο ξενοδοχείο που προσπάθησα να κάνω check-in λίγες ώρες νωρίτερα, αλλά απορρίφθηκε.

Όταν βρίσκομαι σε ένα τουρνουά, το ξενοδοχείο αποτελεί την ασφαλή μου ζώνη. Αν αποφασίσει να εμφανιστεί η WADA, θα πάρουν τηλέφωνο στο δωμάτιο και θα εμφανιστώ. Ρυθμίζω πάντα την ώρα διαθεσιμότητά μου μεταξύ 6 και 7 το πρωί, γιατί πάντα βρίσκομαι στο δωμάτιο εκείνη την ώρα. Δέχτηκα μια κλήση στις 06:55 το πρωί από έναν αριθμό με κωδικό Ισπανίας, αλλά δέχομαι όλη την ώρα ανεπιθύμητες κλήσεις οπότε δεν πήγε το μυαλό μου. Άλλωστε ήμουν 3 χιλιόμετρα μακριά, οπότε δεν θα προλάβαινα να φτάσω σε 5 λεπτά.

Ενώ ήξεραν ότι δεν ήμουν σε εκείνο το ξενοδοχείο, αποφάσισαν να με καλέσουν τελευταία στιγμή. Κατά την ακρόασή μου, ο άνθρωπος που κάλεσε ισχυρίστηκε ότι ακολουθούσε το πρωτόκολλο, αλλά ο δικηγόρος μου ήταν σε θέση να αποδείξει ότι αυτό το μέτρο είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό.

Όταν μάθαμε για το χαμένο τεστ προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι πήγε στραβά, γιατί αυτό το σύστημα είχε λειτουργήσει καλά μέχρι τότε. Γνωρίζαμε πόσο σοβαρά ήταν τα πράγματα, έχοντας ήδη δυο παραπτώματα στο ιστορικό μου. Όταν το τουρνουά με άλλαξε ξενοδοχείο, ο ατζέντης μου δεν πήρε το email επιβεβαίωσης, που είναι πάντα τυπικό. Αυτό το επιβεβαίωσαν και τεχνικοί υπολογιστών που μπόρεσαν να ακολουθήσουν τα ψηφιακά αποτυπώματα και απέδειξαν ότι όντως δεν είχε σταλεί το email στον αντιπρόσωπό μου. Ως εκ τούτου, ο ατζέντης μου δεν τους ενημέρωσε για την αλλαγή της τοποθεσίας μου. Εγώ εντωμεταξύ, πίστευα ότι είχε ενημερωθεί ο ατζέντης μου.

Καταλαβαίνω πως ως αθλητής έχω κάποια προφανή πλεονεκτήματα, υπάρχει ευθύνη και την αναλμβάνω πλήρως. Αλλά σχετικά μ' αυτή την τρίτη παράβαση, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικά. Δεν μπορώ να κάτσω και να σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς, γιατί ακολουθήσαμε όλοι το σύστημά μας και εμπιστεύτηκα τον ατζέντη μου, όπως έκανα για χρόνια. Δεν υπήρχε αμέλεια, ούτε προχειρότητα. Το ανεξάρτητο δικαστήριο το αντιλήφθηκε αυτό και με αθώωσε. Για κάποιο λόγο, η ITF και το CAS ένιωσαν διαφορετικά και παρότι αποδέχτηκαν τα στοιχεία που κατέθεσα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως θα έπρεπε να κάνω κάτι διαφορετικά και να τιμωρηθώ."

Ο Ymer είπε ακόμα πως ένας αποκλεισμός 18 μηνών στην καλύτερη φάση της καριέρας του, ισοδυναμεί με ένα πισωγύρισμα τουλάχιστον 3 ετών, αν ποτέ καταφέρει να επιστρέψει εδώ που βρίσκεται σήμερα.

"Είμαι 24 ετών, βρίσκομαι στην ακμή της καριέρας μου, είμαι ψηλά στην κατάταξη και έχω αποκλειστεί από τους αγώνες για 18 μήνες. Αποκλείστηκα όχι επειδή πήρα κάποια παράνομη ουσία για να αποκτήσω πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων μου, αλλά λόγω ενός ανθρώπινου λάθους που δεν είχα τρόπο να αποτρέψω.

Αισθάνομαι σαν να είμαι σε ένα κακό όνειρο. Δεν νομίζω ότι έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Το μονο που θέλω είναι να προσπαθήσω να γίνω όσο πιο καλός τενίστας μπορώ και να αξιοποιήσω στο έπακρο την καριέρα μου, αλλά ένας 18μηνος αποκλεισμός στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με 3 χρόνια, μέχρι να ξαναβρώ τη θέση μου στην κατάταξη αφού θα ξεκινήσω από το μηδέν. Κάτι που δεν μου εγγυάται κανείς ότι θα πετύχω."

Αξίζει να σημειωθεί, πως σχολίασαν κάτω από τη δημόσιευση η Alize Cornet και ο προπονητής της Karolina Pliskova, Sascha Bajin, στέλνοντας τη στήριξή τους στον Ymer.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots