"Δεν πρέπει να αρθεί η απαγόρευση εισόδου στον Djokovic"

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic © Astana Open
tn team Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 - 15:39

Την ώρα που ο Novak Djokovic, αλλά και η Tennis Australia, ευελπιστούν πως το 2023 δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την είσοδο του Novak Djokovic στην Αυστραλία, η πρώην υπουργός της κυβέρνησης Morrison πρότεινε να μην αρθεί η τριετής απαγόρευση εισόδου που διέταξε το δικαστήριο στον Σέρβο τενίστα. 

Περίπου 10 μήνες μετά από εκείνη την απίστευτη ιστορία που συγκόνισε τον κόσμο του αθλητισμού - και όχι μόνο - η οποία κατέληξε σε απέλαση του Djokovic από την Αυστραλία, συνεχίζουν να αιωρούνται σύννεφα πάνω από την υπόθεση, διατηρώντας αμφίβολη την επιστροφή του Σέρβου στη χώρα.

Θυμίζουμε πως τον Ιανουάριο του 2022 ο Djokovic ταξίδεψε στην Αυστραλία χωρίς να έχει εμβολιαστεί κατά του Covid-19, έχοντας μαζί του μια ιατρική εξαίρεση που του χορήγησε το Τμήμα Υγείας της κυβέρνησης της Βικτώρια, εξαιτίας πρόσφατης νόσησής του. Παρότι αρχικά δικαιώθηκε κατά την έφεσή του για παραμονή στη χώρα, ο υπουργός Μετανάστευσης άσκησε το δικαίωμά του και ενέκρινε την απέλασή του, με αποτέλεσμα η υπόθεση να εκδικαστεί ξανά, ενάντια στην υπουργική απόφαση αυτή τη φορά. Το αποτέλεσμα της δίκης έφερε την οριστική απέλαση του Σέρβου τενίστα, καθώς και την ποινή απαγόρευσης εισόδου στην Αυστραλία για 3 χρόνια.

Αν και τους τελευταίους μήνες το κλίμα έδειχνε να έχει "ελαφρύνει", με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού να είναι σε όλο τον πλανήτη πιο χαλαρά, δεν μοιάζει και τόσο σίγουρη η άρση της απαγόρευσης, στην οποία ευελπιστούν τόσο ο Djokovic, όσο και το Australian Open, ώστε να επιστρέψει ο Σέρβος στο τουρνουά το 2023.

"Αν το υπουργείο Μετανάστευσης αποφασίσει να κάνει ειδική αναγγελία για τον Djokovic, τότε θα προκύψει το ερώτημα, τι θα γίνει με τους άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια θέση με εκείνον;" είπε η πρώην υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, Karen Andrews.

"Δεν βλέπω τον λόγο να αλλάξουμε την απόφασή μας, απλά επειδή έχει πολλά χρήματα. Η κυβέρνηση πρέπει να δει όλες τις ανάλογες περιπτώσεις που ακύρωσε βίζες και να αποφασίσει για όλους το ίδιο. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί άλλος κανονισμός για τον Djokovic και άλλους για τους υπόλοιπους, επειδή δεν έχουν τα εκατομμύριά του. Αν αλλάξει η απόφαση θα είναι ένα χαστούκι για όλους μας. Θα δώσει λάθος μήνυμα στους πολίτες που θυσίασαν πολλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας", ολοκλήρωσε η Andrews, σε δηλώσεις του στο δίκτυο του ABC.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η κυβέρνηση του Scott Morrison, η οποία είχε εξαντλήσει την αυστηρότητά της στον Djokovic, "έπεσε" τον περασμένο Μάιο και αντικαταστάθηκε από την κυβέρνηση του Anthony Albanese.

Ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό το πως θα διαχειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα η νέα κυβέρνηση, σίγουρα θα υπάρξει πίεση από το αντιπολιτευόμενο πλέον φιλελεύθερο κόμμα, που θα υπερασπιστεί το αφήγημα της άνισης μεταχείρισης και των πολιτών δυο κατηγοριών αν αρθεί η απαγόρευση εισόδου στον Djokovic.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots