Τσιτσιπάς: "Ο Novak με κάνει καλύτερο, πρέπει να κάνω ένα βήμα ακόμα" (vid)

 
Τσιτσιπάς: "Ο Novak με κάνει καλύτερο, πρέπει να κάνω ένα βήμα ακόμα" (vid)
tn team Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 - 15:40

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς εξήγησε πως δεν είναι ενοχλημένος με την ήττα του στον τελικό, αλλά ευχαριστημένος που έκανε το βήμα παραπάνω και βρέθηκε σε έναν ακόμα Grand Slam τελικό και αποφασισμένος να δουλέψει ακόμα πιο σκληρά, να αξιοποιήσει αυτές τις εμπειρίες και να κάνει και το τελευταίο βήμα, που είναι οι τίτλοι στα μεγαλύτερα τουρνουά του κόσμου. Μίλησε ακόμα για τη δήλωση που έκανε στο court, για τον "GOAT" Djokovic, ενώ αποκάλυψε πως είδε στον ύπνο του χθες το βράδυ να σηκώνει το τρόπαιο.

Σίγουρα ποτέ δεν είναι ευχάριστο να χάνεις έναν τελικό, όμως ο Τσιτσιπάς απέδειξε τον τελευταίο μήνα στην Αυστραλία πως έχει αλλάξει ως παίκτης και η αλλαγή αυτή συμπεριλαμβάνει και τη συμπεριφορά του εκτός γηπέδου. Στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου για φέτος στην Αυστραλία, ο 24χρονος Έλληνας τενίστας εξήγησε πως δεν ήταν νευρικός, είχε και σήμερα θετική νοοτροπία μπαίνοντας στο ματς, αλλά έχασε από έναν καλύτερο αντίπαλο, από τον οποίο μπορεί να κερδίσει πολλά στο μέλλον, ώστε να κάνει και το έξτρα βήμα που χρειάζεται και να κερδίσει μεγάλους τίτλους.

"Δεν είχα νευρικότητα, ήμουν ενθουσιασμένος που βρισκόμουν στο court και είχα τη δυνατότητα να διεκδικήσω το Νο.1 σήμερα. Ανυπομονούσα γι' αυτό το ματς, για να δώσω στον εαυτό μου μια καλή ευκαιρία εκεί έξω. Υπάρχουν σήμερα πράγματα για να βελτιώσω από το σημερινό ματς, αλλά δεν θεωρώ πως υπάρχει λόγος να με επηρεάσει αυτή η ήττα. Είναι ένα βήμα μπροστά. Θέλω να κερδίσω περισσότερους βαθμούς φέτος και να κάνω μεγαλύτερα αποτελέσματα, να παλέψω για τα μεγαλύτερα τρόπαια. Είχα καλή συμπεριφορά στο court και το διασκέδασα. Ήμουν σταθερός πνευματικά και πολύ συγκεντρωμένος. Υπάρχουν ακόμα πολλά για να προσθέσω συνολικά στο παιχνίδι μου και είμαι πολύ ενθουσιασμένος που βρίσκομαι σ' αυτό το δρόμο", είπε ο Τσιτσιπάς στη συνέντευξη Τύπου μετά τον τελικό του Australian Open.

Για το τι θα μπορούσε να κάνει σήμερα για να έχει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, είπε: "Έκανα όλα όσα ήταν πιθανά για να έχω ένα κλειστό ματς απέναντί του. Η ομάδα μου δούλεψε για να μου δώσει την καλύτερη δυνατή προσέγγιση. Δεν υπήρχε κάτι που δεν χρησιμοποίησα και τίποτα που να μπορούσα να κάνω διαφορετικά σήμερα. Έκανα ό,τι ήταν δυνατό. Ο Novak είναι ένας παίκτης που σε σπρώχνει στα όριά σου. Δεν είναι κάτι άσχημο, δεν είναι ενοχλητικό, είναι πολύ καλό για το άθλημα να έχει παίκτες σαν κι αυτόν. Είναι σημαντικό για εμάς, που θέλουμε να φτάσουμε εκεί που βρίσκεται εκείνος κάποια μέρα, να παίρνουμε μαθήματα κάθε φορά. Με έχει κάνει πολύ καλύτερο παίκτη, κάθε φορά που τον αντιμετωπίζω έχω και ψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης. Πρέπει να είσαι πραγματικά αφοσιωμένος όταν τον αντιμετωπίζεις, οπότε θεωρώ πως με βοηθάω να βελτιώνομαι και αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της καριέρας μου."

Σχετικά με τη δήλωση που έκανε νωρίτερα στην απονομή, πως ο Djokovic είναι ο καλύτερος που έπιασε ποτέ ρακέτα, ο Στεφ σχολίασε: "Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, έχει 22 (Slams) σωστά; Και οι Rafael Nadal και Roger Federer είναι από τους καλύτερους όλων των εποχών και όχι μόνο στο τένις, γενικά στον αθλητισμό. Είμαστε ευλογημένοι που έχουμε αυτούς τους 3 στο άθλημά μας. Δεν θέλω να του δώσω ολόκληρο τον τίτλο (του GOAT), γιατί κι οι άλλοι έχουν συνεισφέρει πολύ και αποτελούν λόγους που βρίσκομαι και εγώ εδώ. Και ο Novak είναι ένας από τους λόγους που βρίσκομαι εδώ. Σίγουρα όμως το κέρδισε αυτό, με την αφοσίωση που έδειξε. Πρέπει να το χρησιμοποιήσω αυτό προς όφελός μου, μπορώ να μάθω απ' αυτόν και είμαι ευλογημένος που έχω την ευκαιρία να το κάνω, γιατί αυτή είναι η καλύτερη εποχή για να παίζεις τένις."

Για τη γενική του ψυχολογία μετά τον τελικό: "Είμαι χαρούμενος που έπαιξα σε ακόμα έναν Grand Slam τελικό. Προφανώς και θα ήθελα το τρόπαιο, το ονειρεύτηκα μάλιστα στον ύπνο μου χθες το βράδυ να το κερδίζω, αλλά δεν θα συμβεί μόνο αν το ονειρεύεσαι. Πρέπει να κάνεις κάτι, πρέπει να δρας, να είσαι περισσότερο παρών και να τα πας καλύτερα. Υπήρχαν στιγμές σήμερα που ένιωσα ότι ήμουν κοντά, τα tie-break θα μπορούσαν να πάνε διαφορετικά, αλλά είχα κακά ξεκινήματα. Θα κρατήσω τα θετικά και θα προχωρήσω. Είναι μια μεγάλη και εξαντλητική σεζόν. Πρέπει να είμαι έτοιμος για τα δύσκολα παιχνίδια που θα παίξω με τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Σίγουρα οι χαμένοι τελικοί δεν είναι το καλύτερο συναίσθημα του κόσμου, κάποιες φορές είναι ευκολότερο να ξεπεράσεις έναν χαμένο ημιτελικό, αλλά είναι καλύτερο να παίζεις σε τελικούς από ημιτελικούς. Απλά πρέπει να κάνω ένα ακόμα βήμα και να κερδίζω τρόπαια, Grand Slams και Masters."

Τέλος, ο Στέφανος ρωτήθηκε και για τον προηγούμενο τελικό του σε Slam, όπου είχε χάσει και πάλι από τον Djokovic, στο Roland Garros το 2021: "Το Παρίσι ήταν αποκαρδιωτικό, ήμουν 2-0 σετ μπροστά. Πήρα κάποιες αποφάσεις σε εκείνο το σημείο που ήταν λανθασμένες, είμαι σίγουρος ότι δεν θα το επαναλάβω αυτό στην καριέρα μου. Ήμουν πεισματάρης τότε. Ήταν διαφορετικό με το σημερινό παιχνίδι. Επίσης εκείνη τη μέρα είχα χάσει τη γιαγιά μου τη μέρα του τελικού, δεν το ήξερα όταν έπαιζα αλλά μου το είπαν μετά. Υπήρχε όμως κάτι στην ατμόσφαιρα εκείνη τη μέρα. Ακόμα το θυμάμαι και δεν θέλω να το θυμάμαι γιατί δεν ήταν ευχάριστο. Ήταν ανάμεικτα τα συναισθήματα, ήταν ο πρώτος μου τελικός, αλλά την ίδια στιγμή οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots