RAFAΝΙΚΗΤΟΣ!

 
RAFAΝΙΚΗΤΟΣ!
RAFAΝΙΚΗΤΟΣ!
tennisnews team Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 - 14:51

Ο Rafael Nadal κατέκτησε τον 7ο τίτλο του στο Roland Garros, νικώντας το Νο1 στον κόσμο Novak Djokovic με 6-4, 6-3, 2-6, 7-5 στον μεγάλο τελικό του Παριζιάνικου Grand Slam, γράφοντας ΙΣΤΟΡΙΑ! Ο Ισπανός μπήκε πολύ δυνατά, όπως και χθες, στον αγώνα και με μια αψεγάδιαστη σχεδόν εμφάνιση, όχι μόνο υπερασπίστηκε τον τίτλο του στο Philippe Chatrier, αλλά πλέον μπαίνει και πάλι στη θέση του διεκδικητή της κορυφής της παγκόσμιας κατάταξης τρέχοντας ένα 3-0 επί του Djokovic σε τελικούς και δεδομένου πως ο Σέρβος έχει να υπερασπιστεί τα επόμενα 3 Grand Slam...

Ο νόμος του Rafa
Στο χώμα οι νόμοι είναι διαφορετικοί, και τους βάζει ο Rafa. Αυτό απέδειξε και στον φετινό του Roland Garros ο Rafael Nadal, o οποίος αναδείχθηκε για 7η φορά στην καριέρα του πρωταθλητής στο Γαλλικό Όπεν, μετά από έναν ιστορικό τελικό που χρειάστηκε δύο ημέρες για να ολοκληρωθεί. Ο 26χρονος Ισπανός, επιβλήθηκε με 6-4, 6-3, 2-6, 7-5 του Novak Djokovic και έγινε ο πολυνίκης του πολύ σπουδαίου θεσμού, ξεπερνώντας και τον Bjorn Borg και σβήνοντας κάθε αμφιβολία για το ποιός τενίστας κάνει κουμάντο στις κόκκινες επιφάνειες του Philippe Chatrier.

Ο Rafa έκανε το παιχνίδι του και απέκτησε μέσα σε 2μιση περίπου ώρες (καθώς μεσολάβησε μισάωρη διακοπή λόγω βροχής) το αποφασιστικό προβάδισμα των 2 σετ και του break στο 3ο (2-0), όμως ο Nole δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα και ξεκίνησε την αντεπίθεσή του με στόχο μια ιστορική ανατροπή.

Εν μέρη τα κατάφερε, αφού με 8 διαδοχικά games όχι μόνο μείωσε σε 2-1, αλλά απέκτησε και προβάδισμα στο 4ο σετ, όμως η βροχή διέκοψε εκ νέου τους δύο πρωταθλητές και αυτή τη φορά οριστικά, επιτρέποντας την επιστροφή τους στο court την επόμενη μέρα, όταν ο Ισπανός εκμεταλλεύτηκε το "πάγωμα" του ρυθμού και ολοκλήρωσε τον θρίαμβό του, για να κατακτήσει τον σημαντικότερο τίτλο της μέχρι στιγμής καριέρας του.

Ο 26χρονος αριστερόχειρας από το Manacor της Mallorca, κυριάρχησε στον τομέα της σταθερότητας και τα 29 λάθη του έναντι των 53 του αντιπάλου του, ήταν αυτά που τον έκαναν να ξεχωρίσει. Από την πλευρά του ο Djokovic άργησε να βρει τα πατήματά του και το γνωστό επιθετικό του παιχνίδι έκρυβε μεγάλα ρίσκα, τα οποία δεν του έβγαιναν πάντα.

Ένα από αυτά ήταν στον τελευταίο πόντου του αγώνα, όταν ο Σέρβος έβαλε περισσότερη δύναμη στο 2ο σερβίς προκειμένου να δυσκολέψει τον αντίπαλό του και με ένα double fault, ολοκλήρωσε άδοξα την πορεία του στο τουρνουά.

O Nadal μπήκε αρκετά δυνατά στον 111ο τελικό του Γαλλικού Όπεν, δείχνοντας ότι πράγματι δεν ένιωθε περισσότερη πίεση από την κρισιμότητα του αγώνα, όπως είχε δηλώσει από χθες. Ο 26χρονος Ισπανός πραγματοποίησε 2 διαδοχικά breaks για να προηγηθεί με 3-0, όταν άρχισε να βρίσκει τα πατήματά του και ο Djokovic και να κερδίζει τα πρώτα του rallies.

Ο Σέρβος πρωταθλητής πήρε και τα δύο breaks πίσω με ένα δικό του σερί 3 διαδοχικών games, αλλά δεν κατάφερε να επανέλθει ολοκληρωτικά στο σετ, αφού υπέστη νέο break στο 7ο game (4-3). Αυτό ήταν και το καθοριστικότερο break όπως αποδείχθηκε, αφού ο "Matador" υπερασπίστηκε το σερβίς του και μετά από μικρές περιπέτειες έκανε το 1-0, σε 58 λεπτά παιχνιδιού.

Ο Nole επέμεινε στο πολύ επιθετικό παιχνίδι και στο 2ο σετ, ενώ έβγαζε μεγάλες άμυνες στις περισσότερες φορές που ο αντίπαλός του είχε τον έλεγχο, αναγκάζοντάς τον να χτυπάει πολλές φορές τη μπάλα προκειμένου να κερδίσει έναν θεωρητικά εύκολο πόντο. Παρόλα αυτά ο Ισπανός είχε τον τρόπο του και προηγήθηκε με break ξανά στο 7ο game, για να πάρει το "κεφάλι" με 5-3, όταν ο διαιτητής ανακοίνωση τη διακοπή του παιχνιδιού εξαιτίας της βροχόπτωσης, που άρχισε να δυναμώνει.

Με την επιστροφή των δύο παικτών στο court δεν άλλαξε κάτι, αφού ο Nadal ολοκλήρωσε το 2ο σετ με break και μάλιστα προηγήθηκε στο 3ο σετ με 2-0, δείχνοντας αρχικά ότι η διακοή αυτή τον ευνόησε. Ο Nole όμως είχε διαφορετική άποψη, αφού ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του, γνωρίζοντας ότι αν δεν το κάνει θα χάσει και το παιχνίδι. Τελικά ο ψυχωμένος Nole όχι απλά έμεινε ζωντανός στο ματς, αλλά με 3 ένα συγκλονιστικό σερί 6 διαδοχικών games πήρε το 3ο σετ και έβαλε φωτιά σ' αυτό.

Το σερί του Djokovic δεν τελείωσε ούτε με το 3ο σετ, αφού ξεκίνησε δυνατότερα και στο 4ο με αποτέλεσμα να "σπάσει" για 4η διαδοχική φορά τον αντίπαλό του και να προηγηθεί με 2-0. Ο Nadal κατάφερε να κρατήσει μετά από αρκετή ώρα το σερβίς του στο 3ο game του σετ, όταν όμως τα παράπονα και τον δύο για το έδαφος που γλιστρούσε και η βροχή διέκοψαν εκ νέου τον αγώνα, αυτή τη φορά οριστικά, αφού οι καιρικές συνθήκες δε βελτιώθηκαν μέχρι να πέσει το σκοτάδι στο Παρίσι.

Οι δύο καλύτεροι τενίστες του κόσμου, επέστρεψαν στο Philippe Chatrier το μεσημέρι της Δευτέρας, με τα σύννεφα να σκοτεινιάζουν και πάλι τον ουρανό, όμως να επιτρέπουν για την ώρα την επανέναρξη του τελικού. Ο Nadal ήταν σαφώς πιο ευνοημένος από τη μεγάλη διακοπή, καθώς ο ρυθμός του Nole είχε σπάσει και μάλιστα όντας ακόμα "κρύος" δεν κατάφερε να κρατήσει το σερβίς του στο 1ο game της Δευτέρας, με αποτέλεσμα ο Ισπανός να ισοφαρίσει σε 2-2 και να μπει ξανά στη διεκδίκηση του 4ου σετ.

Παρά τη διακοπή πάντως, οι δύο παίκτες δεν άργησαν να ζεσταθούν και προσέφεραν σπουδαίο θέαμα και όμορφους πόντους για 2η συνεχόμενη μέρα στο κοινό, ενώ ως προς το αποτέλεσμα δεν υπήρξαν αλλαγές, αφού αμφότεροι στηρίχθηκαν στα σερβίς τους και δεν απειλήθηκαν με νέο και μάλλλον το καθοριστικό break, μέχρι και το 12ο game του σετ.

Τότε ο Ισπανός με δύο λάθη του Djokovic και έναν εντυπωσιακό winner έφτασε στο 1ο Championship Point, το οποίο του "χάρισε" ο Σέρβος με ένα double fault, μηδενίζοντας έτσι άδοξα τις όποιες ελπίδες είχε για το Nole slam.

Με αυτόν τον τρόπο ο Nadal κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του, κατακτώντας για 3η διαδοχική χρονιά το Roland Garros και για 7η συνολικά στην καριέρα του, αφήνοντας πίσω του με 6 τρόπαια τον σπουδαίο Bjorn Borg. Ο σημαντικότερος άνθρωπος στην ιστορία του Roland Garros, βελτίωσε το ρεκόρ του στη διοργάνωση 52-1, αφού δεν έχει κερδίσει το τρόπαιο μόλις μία φορά, όταν ηττήθηκε από τον Robin Soderling στα 4 σετ, στον 4ο γύρο της διοργάνωσης του 2009.

Αυτό ήταν το 11ο Grand Slam στην καριέρα του Ισπανού, που εκτός από τα 7 Roland Garros (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012), έχει κερδίσει δύο φορές το Wimbledon (2008, 2010) και από μία φορά το Αυστραλιανό Όπεν (2009) και το US Open (2010). Συνολικά στο ενεργητικό του μετράει 50 τίτλους (σε 71 τελικούς), από τους οποίους οι 36 είναι στο χώμα, κάτι που αποδεικνύουν και την κυριαρχία του στις κόκκινες επιφάνειες.

Παράλληλα το Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης έβαλε τέλος στο αρνητικό του σερί που είχε από τον Djokovic, καθώς νίκησε τον πρώτο του Grand Slam τελικό απέναντι στον Σέρβο μετά από 3 διαδοχικές ήττες. Πέτυχε επίσης την 3η συνεχόμενη νίκη του απέναντι στον μεγαλύτερό του αντίπαλο των τελευταίων ετών, μετά τους τελικούς στο Monte-Carlo και στη Ρώμη, τα τουρνουά δηλαδή που έχει κερδίσει φέτος μαζί με αυτό της Βαρκελώνης.

Οι 2000 βαθμοί που υπερασπίστηκε μετά και τη σπουδαία νίκη του στο Παρίσι, θα κρατήσουν τον Nadal στους 10.060 βαθμούς, με τη διαφορά του να αυξάνεται από τον "Djoker", που αποσπάται στους 11.800 βαθμούς, αφού βελτίωσε την περσινή του πορεία μέχρι τους ημιτελικούς. Ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών στο χώμα κέρδισε επίσης 1.250.000 ευρώ από την παρουσία του στο Γαλλικό Grand Slam, πλησιάζοντας στο σύνολο των κερδών του από το τένις τα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Μπορεί να μην κατάφερε να κάνει το Nole slam, ωστόσο στην ομάδα του Djokovic θα υπάρχει ικανοποίηση, καθώς είχε μία εξαιρετική παρουσία αυτές τις δύο εβδομάδες στη Γαλλική πρωτεύουσα, την καλύτερη της καριέρας του. Στον τελικό έχασε από το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, ενώ όπως αναφέρθηκε ήδη οι 520 καθαροί βαθμοί που κέρδισε θα αυξήσουν τη διαφορά το από τον Νο2 στον κόσμο Ισπανό.

Ο Σέρβος αποχωρεί από την πρωτεύουσα του φωτός με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 625.000 ευρώ, πρέπει όμως να ανασυγκροτηθεί άμεσα και να μην αφήσει αυτή την ήττα να τον επηρεάσει ψυχολογικά, ενόψει της έναρξης της περιόδου των χορτάρινων επιφάνειων και το μεγάλο ραντεβού του Wimbledon.

Συγκεκριμένα, ο Nole θα αγωνιστεί απευθείας στο Βρετανικό Grand Slam, σε αντίθεση με τους Roger Federer και Rafael Nadal που θα βρίσκονται στο Halle την ερχόμενη εβδομάδα (11-17 Ιουνίου) για να συμμετάσχουν στο Gerry Weber Open.

Simple Messieurs - Roland Garros 2012

 

Roland Garros 2012

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots